user11 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Czas wysiłku 6.43 Pobudzeń komorowych 117,poj ExV i jedna para ExV Bez zmian ST,tolerancja wysiłku dobra MET 7,9 HR 193 min ...96% HRmax Mam 20 lat,niedomykalność zastawki trójdzielnej 1 stopień a mitralna mi się jakoś ugina(lekarz powiedział że wypadania nie ma).Jak oceniacie wynik mojej próby Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Drogi Pani/Droga Pani User11, Próba wysiłkowa wykazała prawidłową tolerancję wysiłku. Zarejstrowano złożoną komorową artymię (1 para komorowa), ale nie jest to bardzo groźny rodzaj zaburzeń rytmu, chociaż jest związek arytmii z wysiłkiem. Brak jest danych na występowanie bólu w klatce piersiowej oraz obecność zmian elektrokardiograficznych odpowiadających niedokrwieniu. Zatem nie ma prawdopodobnie mowy o chorobie wieńcowej, która zresztą u osoby 20-letniej jest bardzo mało prawdopodobna. Ogólnie rzecz biorąc, wynik próby wysiłkowej może odpowiadać niewielkiemu uszkodzeniu dwóch zastawek: trójdzielnej i mitralnej. Proponuję jednak omawiać wyniki własnych badań ze swoim lekarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi