Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zalecenia odnośnie wskaźnika INR

Gość kdz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Tak ostatnio o tym pomyslałem. Po operacji mam sztuczna zastawke aortalna w CZD na karcie mam napisane utrzymywac INR w granicach 1,6-2,4. na poczatku tak robiłem. Później kazano mi utzymywać czas protrombinowy w granicach 21 s . Nastepnie kazano mi trzymać wskaznik protrobinowy w okolicach 56%. Z kolei jak juz trafiłem do poradni w Lublinie kazano mi trzymać wskaznik kolo 40%. Obecne zalecenia w internecie i niektórych osrodkach z tego co wiem to INR 2,5-3,5. Chaciałem się dowiedziec jak to było u was albo jakie macie zalecenia obecnie. Ja obecnie staram sietrzymać wskaznik w granicach 40 i INR tak okolo 2,5. Dziwi mnie fakt ze kiedy 1,6-2,4 było OK a teraz 2,5-3,5 to znaczna roznica. Troszeczke sie zmienia to wszystko Teraz wszedzie mozna przeczytac o profilaktyce IZW. Ja wczesniej nigdy tego nie stosowałm. Przed operacja wogóle i po operacji przez kilka lat tez nie. Zreszta zaden lekarz mi tego nie proponował dziwne. Coś tam o tym wiedziałem ale nie myślałem ze to takie groźne. Obecnie ja tez doedukowałem sie i łykam antybiotyki :) przed jakimis zabiegami. Czasmi tak sobie mysle ze lepiej byloby o niektórych sprawach nie wiedziec bo mozna popasc w paranoje i z kazdym ukłuciem pod sercem leciec do lekarza. Chaciałem sie dowiedzieć jakie macie zalecenia od lekarzy zeby to sobie porównać.
A mam jeszce tak do wszystkich pytanka. A jak to jest u was z piciem czegos mocniejszego. W ulotce z Acencumarolu pisze zeby nie przesadzać. Ale tak z mojego doswiadczenia wiem że zdarzło mi sie poare razy :) jak ja to nazywam zresetowac:)i INR mi nigdy sie nie zmienił w jakis istotny sposób. A wrecz przciwnie po kilku kieliszkach zastawka zaczyna mi ladnie klikac i ogolnie lepiej sie czuje. Kawy jakos nie moge pić ale alkochol dobrze mi robi na moje cisnienie. Oczywiscie pije raz na jakiś czas a nie codziennie:)
Gość Izabela
Obecne wskazania -przy zastawce mechanicznej (najczęsciej obecnie wszczepianej SJM ) -pozycja aortalna-2,5-3,0 -pozycja mitralna-3,0-3,5 Sporadyczne *uzycie* alkoholu czy zazycie srodka p/bolowego nie powinno spowodowac istotnego wahniecia INR.