Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników po kardiomopatii zapalnej

Gość Nailer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 23l. jestem po przebytym zapaleniu mięśnia sercowego w styczniu b.r. Po tygodniowym pobycie w szpitalu zostałem wypisany. Do dnia dzisiejszego zażywałem Betaloc ZOK 25 jeden raz dziennie. Dziś odebrałem wyniki, jestem po konsultacji z kardiologiem. Bardzo proszę o porady. Czego unikać, co zrobić, jakie rokowania ? Ostatnie jest dla mnie bardzo ważne, ponieważ *naczytałem* się bardzo dużo i obecnie jestem mocno zestresowany całą sytuacją. bardzo proszę o interpretacje wynikow MR serca z kontrastem, Badanie wykonano według procedury 5,03,0000084 : mr serca Volumetria LV LVEF 56% EDV 111ml ESV 48ml Mass ED 90g SV 63ml CO 4,9l/min Nie uwidoczniono regionalnych i globalnych zaburzen kurczliwosci. Brak wad zastawkowych Persfuzja : nie uwidoczniono ubytkow Nie uwidoczniono płynu w osierdziu oraz skrzeplin w jamach serca. Wczesne i późne kontrastowanie : Drobne ogniska wczesnego i poźnego wzmocnienia mięśnia LV, podnasierdziowo i śródmięsniowo w segmentach podstawowych 1i 5, środkowych 9-11, koniuszkowych - 13 Zmiany zwiewne, pasmowate, obejmują max do 25% grubości sciany Poza tym obraz MR serca w normie Wnioski : Obraz spełnia kryteria kardiomiopatii pozapalnej. Czy moje życie diametralnie ulegnie zmianie ? Co dalej, jakie rokowania ? na co zwrócić szczególną uwagę ? Dziękuję za poświęcony czas i Państwa posty.

Witam, Skoro jesteś po zapaleniu mięśnia sercowego, to z pewnością wyniki nie będą idealne. Obraz spełnia kryteria kardiomiopatii pozapalnej - zatem pozostał ślad po zapaleniu. To kardiolog podejmie odpowiednie kroki i zalecenia a nie *forum*. Jedynie co można zalecić to odciążenie serca, czyli ograniczenie obciążenia fizycznego, wykluczenie używek, ograniczenie stresu itp. Co do wyników to nie są takie złe LVEF 56% - za prawidłowe uznajemy wartości > 55 % EDV - przeciętnie objętość późnorozkurczowa wynosi 120 ml. Norma EDV wynosi 65-240 ml ESV - końcowoskurczowa 40 do 50 SV - pojemność wyrzutowa serca, jest to ilość krwi jaką tłoczy jedna z komór serca do odpowiedniego zbiornika tętniczego podczas jednego skurczu, mierzymy w mililitrach krwi [ml] *spoczynek 70-80ml *max. 120ml Reasumując, śpij spokojnie, skonsultuj się z kardiologiem i dostosuj do jego zaleceń.