Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak sobie radzić przy dodatkowych skurczach?

Gość ech80

Rekomendowane odpowiedzi

Gość arthurius

Na razie biorę 2 x 2,5mg bisocardu. Do tego podejrzany jest stan tarczycy (jestem po jodowaniu i biorę euthyrox). W ciągu tygodnia TSH mi skacze od 0,5 do 10, a FT3 i FT4 są na górnej granicy normy. Kardiolog czeka na dzisiejsze wyniki ECHA oraz wyniki próby wysiłkowej. Najciekawsze, że podczas i po wysiłku arytmia ustępuje. Czasami mam wrażenie, że słyszę jakieś ciche klikanie, a przedwczesne skurcze mam głównie na wdechu, więc może to być również jakaś zastawka...

Z różnych artykułów na temat arytmi można wyczytać ,ze kiedy skurcze znikają podczas wysiłku to jest dobry znak,gorzej jeżeli wysiłek je poteguje i nasila arytmie.Ja i wiele osób na tym forum kiedy mamy szybsze tętno to skurczy jest mniej ,przy wolniejszym jest ich więcej.A co to znaczy ze miales późne skurcze,nigdy nie slyszalam tego określenia?

Gość Arytmowicz

Miał ktoś przepisane przez kardiologa (zastępca ordynatora i to prywatne wizyty) kwas foliowy,bo mi powiedziano że to jest ważne przy chorobach serca i arytmiach.Jest sporo o tym na internecie ot choćby http://www.sprawynauki.waw.pl/?section=article&art_id=417 http://profilaktyka.kwasfoliowy.info/s/1480/28615-Rola-kwasu-foliowego-w-zmniejszaniu-zagrozenia-choroba-niedokrwienna-serca.htm http://www.solgar.pl/wiedza/leksykon/kwas-foliowy http://www.czytelniamedyczna.pl/599,hiperhomocysteinemia-czynnikiem-ryzyka-w-patologii-ciazy-schorzeniach-ukladu-kra.html

Gość Arytmowicz

Do. ARTHURIUS Ja też mam napisane w wypisie że to ektopie komorowe (cokolwiek to nie oznacza) Gdzieś czytałem że takie coś może się nasilać przy skrzywieniu kręgosłupa w odcinku piersiowym a gdzieś indziej że joga (Czyli prawidłowa postawa i głebokie prawidłowe oddychanie) może pomóc ludziom z arytmią.

Gość arthurius

Doczytałem, że skurcze ektopowe, to skurcze o pochodzeniu pozazatokowym. Czyli generuje je jakiś inny ośrodek niż zatokowy. Problemów z kręgosłupem, a ni z oddychaniem nie mam. Cały czas główni podejrzani, to zaburzenie wchłaniania potasu (a może jakichś innych związków mineralnych lub witamin?) w związku z żółciowym zapaleniem żołądka oraz niewyregulowane hormony tarczycy.

Gość Arthurius

Dla uporządkowania 1. Najczęstsze przyczyny skurczy przedwczesnych pozazatokowych (ektopowych) Przyczyną skurczy przedwczesnych mogą być czynniki sercowe: - zwiększony potencjał podepolaryzacyjny ogniska ektopowego (after potential), - występowanie lokalnych, częściowych bloków jednokierunkowych. Czynniki pozasercowe powodujące przedwczesne skurcze dodatkowe to: - nerwica wegetatywna (zwłaszcza przy leżeniu w łóżku), - używki tj.: alkohol, kawa, palenie tytoniu, - niektóre leki (np. naparstnica, adrenalina, atropina), - zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego (np. wzdęcia, przepuklina roztworu przełykowego). 2. Objawy skurczy przedwczesnych pozazatokowych Odczuwanymi przez chorego objawami skurczy przedwczesnych pozazatokowych są nierówne uderzenia serca lub nawet przerwy w pracy serca (przerwa wyrównawcza). Osoby z miażdżycą tętnic mózgowych w wyniku przerwy wyrównawczej odczuwać mogą zawroty głowy z objawami odurzenia. 3. Leczenie skurczów przedwczesnych pozazatokowych Leczenie pojedynczych skurczów przedwczesnych pozazatokowych o etiologii czynnościowej opiera się na prowadzeniu przez chorego zdrowego trybu życia np. poprzez aktywność fizyczną i odstawienie szkodliwych używek. Leczenie farmakologiczne stosuje się w przypadku poważnych schorzeń organicznych serca. Niekiedy w terapii ekstrasystoli o etiologii czynnościowej zaleca się choremu zażywanie środków uspokajających. W przypadku ekstrasystoli polekowych terapia polega na odstawieniu leku wywołującego zaburzenie. Najlepiej rokującymi w terapii są skurcze dodatkowe o etiologii czynnościowej, np. w nerwicy wegetatywnej. Najgorzej rokujące są ekstrasystole wieloogniskowe, gromadne i pochodzenia komorowego.

Gość dobra rada

Ech jak bylo troche lepiej tak od wczoraj paskudnie ale z innego powodu. Takie zawroty glowy mnie wziely i uczucie bycia pijana ze szok. Laryngolog, okulita, neurolog zaliczony, USG szyjnych tetnic, mialam chyba tez RTG odcinka szyjnego i nic:( macie jakies pomysly? glowa mnie przy tym nie boli.............nie mam pomyslow , rodzinna pwoeidziala, ze zawroty glowy to ponad polowa medycyny i co ja mam robic....buuuu

Gość dobra rada

Lekarka znowu zlecila mi morfologie, dzis robilam badania ale dokladniee nie wiem na co skierowala, chyba to co zwykle, lipidogram, alat, aspat, zelazo, i to chyba wszystko. ogólnie to jestem zméczona, slaba, cisnienie skacze ale to raczej w stresujacych dla mnie sytuacjach, ktore przypisuje nerwicy. Zawroty natomiast mam od kilku lat i niestety coraz to gorsze i dluzej trwajace. mam normalnie dosyc, boje sie kurcze guza a zadnej tomografii mi nie zlecono bo leb nie boli :(

Gość Arytmowicz

Do Dobra Rada Moja ciotka miała kiedyś zawroty głowy i skoki ciśnienia,a okazało się u niej że miała niewłaściwie oczyszczony kanał zębowy i siedział tam gronkowiec (stwierdzono w jej przypadku zespół wstrząsu toksycznego) Co ciekawe trwało to miesiącami i nikt nie mógł znależć przyczyny,dopóki nie zdecydowała się wyrwać tego zęba i zastąpić go implantem,a co się nacierpiała,najadła różnych leków na uspokojenie na gorączkę to jej.Wniosek taki trzeba sprawdzić DOKŁADNIE stan wypełnień a w razie wątpliwości,rozwiercić i oczyścić jeszcze raz. Dodam że w morfologi,crp i ob nie było nic niepokojącego.

Gość dobra rada

RA80 raz na jakis czas mam jeden dzieñ w ktorym czuje sie pijana i mam mocne, nagle zawroty glowy, wtedy nigdzie nie wychodze. Potem mam zawroty glowy zwiazane z poruszaniem szyja, w gore, w dol i paskudne w pozycji lezace, gdy sie klade, wstaje lub tez przekladam szegolnie na prawy bok. Dodatkowo wtedy oczy mi *lataja* - to chyba tzw oczoplas. Arytmowiczu ja nie mam goraczki ani bolu zebow a zawroty od ok 5-6 lat z tym ze keidys byly rzadziej i trwaly krocej a teraz ostatnio trwaly od lipca do grudnia. Az do teraz gdy znowu uczucie pijanstwa mnie ogarnelo wraz z zawrotami nie zwiazanymi z polozeniem czy poruszaniem szyja. Dzis mam spokoj ale wczoraj potwornie sie wystraszylam

Gość dobra rada

RA80 raz na jakis czas mam jeden dzieñ w ktorym czuje sie pijana i mam mocne, nagle zawroty glowy, wtedy nigdzie nie wychodze. Potem mam zawroty glowy zwiazane z poruszaniem szyja, w gore, w dol i paskudne w pozycji lezace, gdy sie klade, wstaje lub tez przekladam szegolnie na prawy bok. Dodatkowo wtedy oczy mi *lataja* - to chyba tzw oczoplas. Arytmowiczu ja nie mam goraczki ani bolu zebow a zawroty od ok 5-6 lat z tym ze keidys byly rzadziej i trwaly krocej a teraz ostatnio trwaly od lipca do grudnia. Az do teraz gdy znowu uczucie pijanstwa mnie ogarnelo wraz z zawrotami nie zwiazanymi z polozeniem czy poruszaniem szyja. Dzis mam spokoj ale wczoraj potwornie sie wystraszylam

Gość Arytmowicz

Do. ARTHURIUS. Kolejny przykład z rodziny,kuzynka miała skurcze rąk i nóg,poty,drgawki na pogotowiu stwierdzano niski potas i dawano w kroplówce,historia powtarzała się cztery razy,stwierdzano że to pewnie od nerwów. Po głębszej diagnostyce i szeregu badań okazało się że winowajcą zaburzeń elektrolitowych i nietolerancji pokarmowej niemal na wszystko była lokatorka jelita cienkiego Lamblia.

Gość Arytmowicz

Do Dobra Rada Jako że najlepiej zrozumie chorego ten co sam coś podobnego przechodził,ja ogólnie to już schorowany człowiek (pomimo 38 lat). To że RTG odcinka szyjnego nic nie wskazało to nic nie oznacza,ja mam solidną kifozę która na RTG nie wychodzi(pewnie dlatego że podczas badania każą się wyprostować i przyłożyć głowę do tej maszyny.Więc w twoim przypadku może być tak że badanie dobre a jednak coś tam nawala.Najlepszą profilaktyką może być codzienne kręcenie głową w lewo i prawo oraz do tyłu i przodu aby wzmocnić wiązadła które podtrzymują krążki,bo gdy któryś krążek się wysunie trochę dalej niż to wynika z fizjologi to zawroty głowy murowane.Utrzymywanie prawidłowej postawy przy komputerze czy nawet poduszka ortopedyczna to nie wszystko.Aby kregosłup nie sprawiał problemów należy codziennie tak ćwiczyć żeby zachować balans mięśni.Najprostszym ćwiczeniem bedzie spacer.A propo badań i medycyny ja już dawno zauważyłem że z tą medycyną jest coś nie tak A wykłady na YT (Jerzy Zięba-wykład na forum stwardnienia rozsianego SM)tylko mnie w tym utwierdziły.Rozwiązaniem jest szukanie prywatnie uczciwego lekarza(są jeszcze tacy) który podejdzie do pacjenta całościowo.

Gość dobra rada

Arytmowiczu bylam prywatnie i nic z tego nie wyszlo. Zrobilam sobie prywatnie usg tetnic szyjnych. Lekarz pwoiedzial, ze moze to byc z tego przewezenia ale ja w to nie wierze jakos bo az tak tragicznie z moimi tetnicami nie jest

Ale się cicho zrobiło i pusto na tym naszym forum,odezwijcie się co u was.Mnie chyba dopada przesilenie wiosenne bo strasznie osłabiona jestem i bez energii.Wybrałam się na sacer ponieważ piękna pogoda lecz ledwo do domu przyszłam i tak umęczona że padłam na kanapę.Skurcze pojawiają się i znikają mimo brania leku natomiast skutecznie obniżają ciśnienie a to już fajne nie jest.Napiszcie co u was...

Gość Arytmowicz

Do Ra80 Mi na osłabienie pomaga prosty zestaw Gold Vit B forte,w sumie nie wiem dlaczego,bo brałem różne ,jedne za słabe ,drugie za drogie.A tu zwykłe witaminy z grupy B,które po tygodniu ewidentnie poprawiły samopoczucie i dodały energi.Tylko że na początku powodowały lekkie zdenerwowanie i takie ciepło na twarzy(może to ten flush od b3) Ale teraz nie czuje nic niepokojącego tylko poprawę nastroju i wzrost energi.Wszytko pewnie zależy od indywidualnych predyspozycji.

Wczoraj pisałam jak to mam obniżone ciśnienie ,a tu niespodzianka pod wieczór pojawiły się zawroty głowy więc stwierdziłam że zmierzę sobie ciśnienie a tu 174/145kiedy zobaczyłam wynik to mi się gorąco od razu zrobiło,tak się podkręciłam że już nie byłam wstanie zmierzyć drugi raz.Z rana do lekarza się udałam i oczywiście stara śpiewka morfologia i takie tam..Ciśnienie o 10 wynosiło 150/97 a już pół godziny później 118/80. Powiedzcie mi kochani co według was może powodować takie skoki,bo do lekarzy to już nie mam siły,morfologia za 5 zł i to wszystko,jakie badania zrobić sobie prywatnie które mogły by coś pokazać.?może mieliście podobnie jak u mnie.