Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak sobie radzić przy dodatkowych skurczach?

Gość ech80

Rekomendowane odpowiedzi

A jak się pojawia uczucie guli w gardle, spowodowane spięciem mięśni okalających krtań to można robić sobie ciepłe okłady na szyję, głównie na jej przód, ciepło powoduje rozluźnienie mięśni i to uczucie guli może lekko puścić, to dobrze robi w zapaleniu krtani, jak i w stanach lękowych, gdzie częstym objawem jest właśnie uczucie przeszkody w gardle, co też często mocno nakręca. Dobra skończyłam ;-))

JASMA wyjaśniłaś wszystko dokładnie. Ja nie mam uczucia guli w gardle, tylko ból, drapanie, jakby mi siedział tam ktoś z miękką miotełką i *myział*, co powoduje mały kaszel i taki jakiś paskudny dyskomfort. Ale cisza - sza jest dziś trochę lepiej, mówię cicho, żeby nie zapeszyć. Rewelacji nie ma bo nie tańczę i nie śpiewam ale dziś to jestem chodząca, siedząca i uśmiechnięta nawet. Czasami trzeba się położyć do łóżka a ja tak się przed tym zawsze bronię, nie lubię bezczynności. Ja JASMA żeby się postawić szybko na nogi to tak jak Ty, to wezmę, tamtym poprawię oby szybko stanąć do pionu. Wypróbowałam ostatnio na sobie płyn. Na ranie po operacji (zresztą pięknej na cały brzuch) musiałam robić opatrunki i odkażać odpowiednim płynem, świetnie leczy takie rany i myślę a co pewnie i świetnie odkazi gardło, ohydny smak ale chyba pomógł. Trzeba się ratować, jutro praca, nie ma co się pieścić. Oczywiście przez infekcje serce się zbuntowało, trochę ruchu od razu tachykardia (fachowo) a tak po naszemu to serce mi napierdziela jak mały samochodzik i oczywiście skurcze, skurcze i jeszcze raz potykania serca::( Cieszę się, że niektórzy z nas mają poczucie humoru, bo jakbyśmy wszyscy byli tacy ponuracy to szybko doszłoby do zbiorowego załamania. Cenię ludzi wesołych, pogodnych, potrafiących się śmiać nawet z samych siebie to bardzo pomaga w życiu, trzeba brać przykład z osób szczęśliwych, czerpać z nich energię bo oni mają jej dużo i pewnie chętnie się tą radością podzielą. Miłej niedzieli, strasznie szybko mi dziś leci, pewnie dlatego, że jutro już normalny dzień pracy, też fajnie. :):):): Ach zapomniałabym, JASMA czy Ty masz jakieś doświadczenie medyczne czy znajomość tematów bo interesujesz się nowinkami? Odpowiesz jeśli oczywiście będziesz chciała, nic na siłę.

ARTUR46, pewnie tak, choć ALLICJA nie napisała nazwy :-)) - ja też uważam, że jest świetny, choć uwaga: do śluzówek jest inny niż do odkażania ran o nieco innym składzie i na pewno mniej drażniący. ALLICJA fajnie, że lepiej się czujesz, mi też strasznie drapało, miziało w gardle, ale Glosal do tego jest super 3 psiki i drapanko przechodziło. A co do Twojego pytania, tak, mam doświadczenie medyczne, że tak powiem wyuczone, ale obecnie na co dzień w pracy (już od jakiegoś czasu) nie mam związku z medycyną, a nowinkami też się interesuję w szerokim spektrum.

Rozszyfrowaliście zagadkę ARTUR i JASMA. Nie chciałam pisać nazwy bo nie wiem czy się nadaje do gardła, ale pomyślałam skoro odkaża to i może gardło *odinfekuje*, w każdym razie, gardła nie wypaliło, jest na miejscu i chyba pomogło. Oj robaczki, bystrzachy z Was, że hoho. Mam humor i biorę się za siebie, bo od piątku trochę czarownicę przypominam, strach się bać. Do następnego poklikania, pewnie jak będę chciała się pożalić, postękać. Mam napięty tydzień, nawet mam kochanego pana doktorka umówionego od mojej wątróbki, ciekawe co powie, ciężki tydzień mnie czeka. Bawcie się dobrze, zdrowiejcie, nie liczcie skurczy, nie wsłuchujcie w serce, moje też tłucze, dziś bardzo. Będzie dobrze.

Gość Arytmowicz

Witam wszystkich z problemami sercowymi,biorę biosotal na zaburzenia komorowe (9874 komorówek) czy to normalne mieć puls 40-55 w ciągu dnia,jak wy to czujecie czy bardziej tą arytmie czy to zwalnianie pracy serca was osłabia.Bo ja będe kwalifikowany do ablacji z tego powodu

Hej wszystkim W kwestii kawy, ja zazwyczaj piję jedną dziennie, taką lurowatą z dużą ilością mleka i tak lubię i mi raczej jest potrzebna, bo ja miewam bardzo niskie ciśnienie i puls (tak uroda) choć ta minimalna dawka Concor Coru też jakiś mały wkład w to ma. A jeśli chodzi o dodatkowe skurcze, to u mnie właśnie za niskie tętno je wyzwala, a może przy wolniejszej pracy serca bardzie je odczuwam i to mnie jakoś psychicznie nakręca i skurczy jest więcej, czyli klasyczne błędne koło. Choć tak właściwie, to nie wiem, czy mój przykład jest odpowiedni, bo ja tych dodatkowych nie mam dużo, a mój problem polega bardziej na tym, że w gorszych dniach odczuwam każdy z niech ;-(( ARYTMOWICZ witaj, tętno 40 - 55 (na lekach?) może być bardzo uciążliwe, osłabienie, niechęć do wszelkich czynności i kilka innych wynikających ze słabego odżywienia tkanek - to normalne objawy. Piszesz, że masz ablację, to pewnie jesteś pod opieką kardiologa, który pewnie wie co robi :-)) ALLICJA jak zdrówko, przetrwałaś jakoś pracę?

Ja tam kawę piję, bo lubię jej smak, bo czy miałam skurcze czy nie to na mnie nie robi wrażenia, bo lubię jej zapach, bo inaczej nie umiem zacząć dnia. ARYTMOWICZ powodów niskiego pulsu może być kilka, może leki Ci tak osłabiają a sportowcem nie byłeś/jesteś, bo oni też mają niski puls, a może masz bradykardię? a usg dobre, może z jakieś wady to wynika? nie jest fajny taki puls, bo jednak może towarzyszyć temu jakieś osłabienie. Jeśli proponują ablację tzn., że trzeba ją zrobić, widocznie jest Ci potrzebna. JASMA praca ok. ja pracuję na swoim, więc mogę co chcę i lubię to co robię, nie napracuję się jak nie chcę, choć dziś musiałam trochę się najeździć i nagadać Zdrowie pomału, pomału ale lepiej, jeszcze katar, ale z nim wiadomo czy leczony czy nieleczony i tak dalej......., serce też się trochę wyciszyło. Oczy mi się już zamykają a gęba drze choć rzadko chodzę spać tak wcześnie, dziś chyba muszę. Dobranoc.

Gość Arytmowicz

Sportowcem nie jestem,badań miałem robione od groma,ale nawet rezonans serca nie znalazł przyczyny arytmi.Z suplementów zapisanych przez kardiologa biorę magne b6 kardio i chlorek potasu (kaldyum).Próbowałem się jeszcze czymś wzmocnić ale nie wiem czym.Z badań które mi robiono wyszło B12 skrajnie niska,witamina d też poniżej normy,ferrytyna(żelazo) poniżej normy.Ma ktoś doświadczenie w suplementach przy arytmi serca? A może jakieś naturalne składniki diety które są pomocne.

Kaldyum brałem kilka razy i po kilku dniach serce za zwyczaj się uspokajało. Magnez brałem o nazwie SlowMag +b6. Ale jak mam wyniki magnezu i potasu w normie, to tylko Aspargin 2x1. Mam pytanie do reszty Osób. Macie czasami tak, że siedzicie sobie lub leżycie i nagle serce wykonuje kilka szybkich uderzeń pod rząd i wraca do normalnego rytmu?

Gość Arthurius

Na holterze wyszło mi 4975 przedwczesnych oraz 122 późnych skurczy komorowych. Są sklasyfikowane jako pojedyncze, monomorficzne (identyczne) okresowo w postaci bi, tri, kwadrigeminii. Odczuwam jest okresowo dosyć wyraźnie, a szczególnie dosyć długą pauzę wyrównawczą (jakby serce na chwilę przestawało bić). W ciągu doby puls od 44 do 128 uderzeń na minutę, średnia 65/min. Arytmia ustępuje, a często zupełnie mija podczas i kilkanaście minut po wysiłku fizycznym. Dzisiaj idę na echo - może coś wykaże? A może to nerwica? Sam nie wiem