Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak sobie radzić przy dodatkowych skurczach?

Gość ech80

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysiek71

Witam. U mnie holter wykazal 7199 pobudzeń komorowych 148 bigemii i 138 trigemii komorowych. Cztery wizyty u kardiologa zmiany lęków i nic żadnej poprawy. Dzień, dwa spokoju i znowu jazda bez trzymanki. I jak z tym żyć? Pozdrawiam wszystkich 

5 godzin temu, Gość Krzysiek71 napisał:

Ciężko. Jeszcze jedna nie przespana noc. Nie wiem jak długo jeszcze to wytrzymam. 

Widzę, że u Ciebie liczby są zawrotne. U mnie o wiele mniejsze i tak, nie umiem sobie z nimi poradzić. Tak to cholernie wybija z rytmu, że się w głowie nie mieści. Staram się o tym nie myśleć ani nic. Ale to jest samoistne.

A to, że ludzie, który tego nie mają nie rozumieją, to jest dokładnie tak jak kolega wyżej mówi. Moja dziewczyna uważa, że przesadzam i sobie wmawiam  a co najlepsze na początku powiedziała, że udaje 🙂 i tak czasem człowiek traci wiarę czy motywację..

Gość Krzysiek71

Trzeba próbować wszystkich sposobów. U mnie tak jak już pisałem była czterokrotna zmiana leków betaloc coronal biosotal polfenon i znów betaloc i żadnej poprawy. Dołożyli mi mesopral i dalej nic. Zaczynam wierzyć w to że żadne lekarstwa na dodatkowe skurcze komorowe nie działają. Czytałem o nerwie błędnym i może to jest jakiś kurs. Czas pokaże. 

6 godzin temu, Gość Piotrek napisał:

U mnie też zaczęło się od gastroskopii i polprazolu... Na 99% coś jest na rzeczy. 

Ja ten polprazol dostałem od lekarza rodzinnego, bo w sumie męczyło mnie "puste odbijanie" i takie dość częste. Ta dolegliwość jednak już za mną i nie mam z tym kłopotu, pewnie też wpływ na to ma lekka zmiana stylu żywienia. No ale w nagrodę dostałem właśnie dodatkowe skurcze serca 😄

Gość Piotrek

Znacząca statystycznie grupa ludzi wskazuje podobne okoliczności. Problem z żołądkiem/przełykiem np zgaga i pojawienie się dodatkowych. Ale czy to sam polprazol, czy może sam refluks, czy podrażnienie jakiegoś nerwu itp. Mogą być różne przyczyny... Ostatni polprazol wzielem 3 tygodnie temu a dodatkowe są nadal. Być może efekt uboczny jego działania długo pozostawia ślad. Od lutego do połowy czerwca bez dodatkowych. 2 razy polprazol i się zaczęły, tysiące na dzień. Podobnie było na początku roku. Zastanawiające

Gość Piotrek

U mnie różnie. Czasami przy spoczynku, czasami po wysiłku. Pyk, przerwa i uderzenie wyrównawcze. Czasami cały dzień ale z rożnym nasileniem - np z rana pyknięcia srednio co 2 minuty do południa, później cisza 2 godziny i nic, po tym z 2 godziny co 2-15 sekund, następnie znowu zmniejszenie do co 5 minut, wieczorkiem nasilenie do paru sekund itd. Różnie. A czasami przychodzi dzień, kiedy poczuje jedynie 5-10 dodatkowych lub wcale. Nie ma jakieś regularności u mnie. 

25 minut temu, Gość Piotrek napisał:

Dodam, że u mnie nasilają się wyraźnie w pozycji siedzącej i rzadziej leżącej. 

Trzeba pamiętać, że dodatkowe nie zawsze oznaczają chorobę serca. Dodatkowe impulsy mogą mieć źródło poza tym organem. 

Zobaczymy co będzie u mnie. W lutym miałem robione echo serca, lekarz twierdzi, że w normie. Jednak jest kilka parametrów powyżej normy, jednak mimo moich pytania nie udzielił mi konkretnych informacji 😄

Zastawka mitralna - prawidłowa
Gradient śr- 1 mmHg (N <5), E/A - 1,7 (NORMA: 0,8-1,5), DT - 211 ms (NORMA: 160-200)

Zastawka trójdzielna - prawidłowa
Pień płucny Vmax - 1 m/s (NORMA 0,6-0,9), AcT- 127 ms (NORMA: >105)

Teraz ECHO będę miał 17 lipca i zobaczymy co wyjdzie. Czekam jeszcze czy będę miał robione wysiłkowe. No i na ECHO mam napisane przedwczesna depolaryzacja(pobudzenie) komór. Więc nie wiem, czy to oznacza chorobę serca (oby nie) czy też przyczyna jest poza sercowa i należałoby popracować nad psychiką 🙂

Gość Krzysiek71

U mnie też powrót po przerwie, już nie w takich ilościach jak wcześniej ale nie poddaję się. Modlitwa, dobry humor i jakoś to będzie. Trzeba wierzyć. Nie z takimi dolegliwościami Bóg daje sobie radę. Pozdrawiam 

Znalazł ktoś jakieś lekarstwo na to ? . Nie mam już siły i czuję że z dnia na dzień jest coraz gorzej ...aż się odechciewa żyć, kardiolodzy rozkładają ręce a ja czuję że zdycham.. co jest nie tak ? Zwykle bylo kilka skurczy na dzień , teraz jest non stop , a jak się położę to mam wrażenie że serce skacze sobie jak chce ... Zostawię nr GG moze ktoś znalazł rozwiązanie i zechce się podzielić. 70020402 , pozdrawiam