Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak sobie radzić przy dodatkowych skurczach?

Gość ech80

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim! Ja też wyczuwam różnicę przy skurczach i myślę, że te które są delikatnym bulgotaniem to skurcze nadkomorowe, a te walnięcia powodujace *odrzut* całego ciała to pewnie komorowe. Czy też macie takie wrażenie, że to dwa różne skurcze? Jeśli o mnie chodzi to przez ostatnie tygodnie i miesiące mam się bardzo dobrze, ale dziś spróbowałam się wybrać na siłownię na grupowe zajęcia, aby powoli przezwyciężać moje dawne fobie. Niestety już przy rozgrzewce zaczęłam czuć jakiś nerwowy problem i jak przyłożyłam palec żeby zmierzyć tętno to serce pędziło ponad 200 uderzeń (raczej delikatnie, bez łomotania). Wyszłam z sali i szybko się uspokoiłam, ale martwi mnie to, że te moje sercowe fobie mają aż taką moc, bo od wielu miesięcy nie miałam ani jednego częstoskurczu i czułam się już w pełnej formie:(

A właśnie jak się nazywa taki rodzaj arytmii, że odczuwam może 5-6 bardzo szybkich uderzeń i potem następuje kilka wolnych, normalnych uderzeń? Coś takiego albo szybko się kończy i rytm się normuje, albo trwa jakiś czas na zasadzie szybkie, wolne, szybkie, wolne itd. Salwy, bigeminia, coś innego?

Oj widzę że temat *umarł* :D dlugo nic nikt nie pisze -widocznie wszyscy wyleczeni. U mnie arytmie wywołuje wysiłek fizyczny - jak prowadze statyczny tryb zycia jest prawie idealnie -czasem jest kilka skurczy. Tylko ze to nie jest rozwiazanie. Wczoraj dostalem chyba poraz 3 raz w zyciu dziwnego zdarzenia sercowego , mianowicie tak jakby skurcz ktory trwal z 3-4 sekudny - zawsze przykladam palec do szyi i nie wyczuwam tętna. Potem wraca wszystki do normy - nie wiem co to, a wyłapac to na ekg lub holterze to jak wygrac w Lotto chyba. Ewentualnie event holter ale zbyt drogi, jakies pomysly?

Letsrock...temat nie umarł tylko już tyle zostało powiedziane że co tu dodawac:)...męczymy się z tym cholerstwem i tyle. Mnie też w trakcie wysiłku najgorzej i po a potem się uspokaja no i żeby to był jakiś poważny wysiłek a to czasem jakiś szybszy spacer czy parę długości basenu i już są koledzy skurczaki i z przyjemności dupa...czasem są tak po prostu..nie ma reguły...czasem kilka dni nie ma...przez tyle lat już staram się przyzwyczaić do nich ale słabo się da. Paradoksalnie jak ich nie mam to jakby je wyczekuje zupelnie podswiadomie i łapie się na myśleniu czy już są czy nie...chore jakieś to... Niezmiennie jednak zastanawia mnie fakt czemu pojawiły się znowu po 4 latach przerwy...miałem je w 2011 potem przez 4 lata chyba ani jednego i jak przyszły po tej przerwie to nie chcą się odczepić...ze niby nagle w sercu na 4 lata się coś naprawilo i potem popsuło??? Żeby było jasne nie prowadziłem zbyt higienicznego trybu życia przez ten czas...:) a teraz żyje prawie jak emeryt a skurczaki dokuczaja...ironia!!! Pozdrawiam

Gość Karolewski Karol

Czytając ten wątek poczułem się niemal zdrowy mając :tylko* zwykłe skurcze dodatkowe i jeden jedyny przypadek czegoś na kształt migotania.... ;) Ja też uznaje propanolol za pigułkę szczęścia która bardzo pomaga w stanach nerwowych. Dla mnie dawka 1,25 mg działała cuuuda. A żyję z tym od jakichś 20 lat z czego od jakich 10 lat z tym głosem w głowie nie pozwalającym spokojnie zasnąć......

U mnie też są okresy spokoju a potem nie wiem skąd i czemu salwy się codziennie pojawiają. I niby nic takiego się nie dzieje a są. Zauważalnie więcej mam w II połowie cyklu @ ale nie wiem czy ma to związek jakiś Mnie może dopaść również ten czestoskurcz wiec to jeszcze bardziej mnie smuci i lęk większy. Czy po np 20 latach życia ze skurcz ami obraz serca jest ok? To pytanie do Seniorów sercowych na forum?

Ja już dawno temu się kontaktowałam z tą osobą - chodzi o leczenie magnesami przykładanymi do klatki piersiowej. Mnie to albo nie działało albo źle je przykładałam. Mialam wtedy nerwicę, więc jakoś bałam się tak leżeć dłużej z magnesami i to też mógł być powód. Jak ktoś spróbuje tej techniki to niech się podzieli swoim doświadczeniem. Przy okazji mogę Wam powiedzieć, że u mnie problem z sercem minął parę miesięcy temu. Jestem teraz na leczniczej diecie raw i aż szczęka mi opada jak taka dieta działa na cały organizm. Wszystkie dolegliwości jakie miałam poszły w niepamięć. Moje obecne tętno to 60 uderzeń na godzinę i od dawna nie czuję już bicia serca, a wcześniej bardzo mnie męczyła tachykardia i skurcze. Dodatkowo polecam magnez w postaci czystego cytrynianu magnezu w proszku - ten naprawdę działa.

Ku pokrzepieniu *SERC* w naszym przypadku nabiera to podwójnego znaczenia. Przeglądając Internet trafilem na Lekarza Kardiologa, który ma swój kanał na YouTube gdzie radzi jak pomóc sobie przy dodatkowych skurczach (facet mowi po angielsku) i tam jest m.in opisany przypadek faceta co mial 20 tysiecy skurczy na dobę.. i tego nie czuł, po przebadaniu okazało sie ze ma organicznie zdrowe serce, i dobrze sie czuł. Polecam zapoznanie sie z tym kanałem, co prawda jest po Angielsku ale facet mowi bez akcentu wiec dosyc latwo go zrozumiec. link do filmiku (facet z 20 k na dobe) https://www.youtube.com/watch?v=5C1QOrna4k0

Witam wszystkich z żabim sercem ;) Czytając ten wątek o skurczach trafiłem na opisy kilku osób które biorą propranolol w dawkach 40-50 mg. Mi lekarz zapisał dawkę 1,25mg...... I o dziwo na mnie ona działa dobrze. O ile dodatkowe skurcze są dalej ale mniejsze i delikatniejsze, to już jeśli chodzi o działanie na psychikę to jest dla mnie rewelacyjne...... Zacząłem się zastanawiać teraz o co chodzi....... W necie wszędzie pisze że minimalna dawka lecznicza to 10 mg........ Czy skoro tak mała dawka tak na mnie działa to zamiast arytmii mam hipochondrię ;)