Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak sobie radzić przy dodatkowych skurczach?

Gość ech80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pisałam, ze spróbuję pic herbatę Scullcap, te którą polecał Jacob i obiecałam, ze będę informowac. Troche to trwało, bo musiałam czekac na przesyłkę. Od 3 dni pije . Na pewno mi pomaga na spanie. Mam bezsenność, bez tabletek nie zasnę, a odkad ja pije spie dobrze i mam bardzo ładne wyraziste i ciekawe sny. Jeszce bym chciala zeby pomogła na skurcze dodatkowe, ale muszę jeszcze ja popić troche. I proszę nie piszcie, ze to jakis objaw placebo. Przecież to sa zioła a zioła maja substancje czynne i te substancje działają. Kiedys ludzie tylko leczyli sie ziołami. Pozdrawiam, będę pisać....

POZBAWIONA ksiazki jakie cztalam to m.in Pokonaj stres, Pokonac leki i fobie, Jak przestac sie martwic i zaczac zyc, te dwie ostatnie polecam najbardziej, bylo ich wiecej ale te uwazam za najlepsze. Ewidentnie musisz zmienic tok myslenia mysle ze jakbys sie zastosowala do rad w 100% z tych ksiazek to w jakims stopni Ci pomoze, wiem to po sobie tylko naprawde trzeba chciec cos zmienic. ciagle wspominasz ze jestes chora, wedlug lekarzy dodatkowe skurcze to nie choroba. I mozna z tym zyc normalnie. Trzymam sie tego i staram nie przejmowac. ALICJA mądrze piszesz :) A tak pozatym uwielbiam świeta, zime, dla mnie to najwspanoalszy czas w roku. Aż się rozmarzyłam po Twoim opisie :) Troszke jestem zabiegana przed swietami, przez co moje dodatkowe skurcze sie wzmagaja. Bylam na echo i wporzadku. Lekarz mial mnie podlaczone podczas padania i widzial moje dodatkowe skurcze komorowe i jestemy umowieni miedzy swietami na holtera. Do tego podstawowe badania krwi tsh i magnez.

NKP odczuwasz skurcze jak my wszyscy. Dobrze Ci wyjaśnił KRAQS (chyba) z tą przerwą wyrównawczą. No cóż Ci możemy doradzić? chyba to co lekarze i co my wszyscy z tym robimy, męczymy się, raz jest lepiej, raz gorzej i uczymy się z tym żyć, podobno można, podobno trzeba to olewać, podobno się z tym żyje, no my żyjemy z wieloletnimi arytmiami. Nie przejmuję się swoją bradykardią wcale, wolę jak mi serce bije wolniej niż zapierdziela, nawet jak mam 80 co nie jest żadną tragedią wtedy źle się czuję, wolę swoje niskie ciśnienie i niski puls. problem jest wtedy, kiedy puls jest mniej niż 50, jest silna arytmia a ja nie mogę sobie pomóc żadnym lekiem. Witamy w naszym gronie nieszczęśników-arytmików:) ARTUR46 z tętniakami to tak już jest, podstępne dziadostwo. Moja kuzynka, zresztą młoda bardzo często skarżyła się na bóle głowy, ale jak to lekarze, młoda pewnie stres, pewnie migrena lekceważyli sprawy, w końcu każdego jak to lekarz mówi głowa boli, no fakt, nikt nie pofatygował się skierować na badania. Na początku tego roku, od rana chodziła z silnym bólem głowy, w końcu zemdlała z bólu, karetka, szpital bo nie odzyskiwała przytomności, rezonans i co i pękł tętniak w głowie, szybka operacja ale niestety. Dlatego tak często tutaj podkreślam jak coś dolega to trzeba wyjaśnić do końca, jeden lekarz lekceważy iść do innego, to chodzi o nasze życie, zdrowie a jak lekarze uparci to zrobić nawet badania prywatnie, żeby wykluczyć daną dolegliwość, uspokoić się i wiedzieć, że jest się zdrowym. SYLKA2015:) Każdy zabiegany, uroki świąt kochamy je bardzo (chyba większość), latamy, sprzątamy, szykujemy, zasiadamy do stołów umęczeni, bieganina przy gościach, wyjdą goście następuje sprzątanie i padamy, gdzie tu odpoczynek jak człowiek urobiony. Ja wczuwam się więc w uroki świąt ale tylko w magię, i mam zamiar spełnić swe marzenia o pięknych świętach, będą pewnie bez śniegu ale to nic, ważna jest atmosfera, ktoś kogo kochamy i żyć nie umierać. Serce moje po ostatnim incydencie jest łagodniejsze dla mnie, od razu je kocham. Miłych prac świątecznych i spokojnych serc. KRAQS łobuzie:) no nie umiem krócej.

Opiszę swój przypadek i sposób jaki znalazłem na swoją arytmię. Może komuś się przyda. Na początek ostatnie badanie holtera z 1 grudnia 2015 r: Razem pobudzeń 102 604 Tętno średnie: 72, max 140, min 45 Najdłuższe RR: 1,6 sekundy Pauzy >2 sek: 0 Ektopia komorowa: 8915, 6612 wczesne/2303 późne Ektopia nadkomorowa: 9 Bez zaburzeń przewodzenia, Nieprawidłowe pobudzenia komorowe 815/dobę (9% ogółu), pojedyncze, jednokształtne, okresowo układające się w bigeminię: 7 razy, trigeminię: 443 razy, kwadrigeminię: 91 razy. Wyciszenie arytmii podczas tachykardii. Otóż kilka dni temu arytmia nagle ustąpiła na ponad jeden dzień. Później wróciła do normy (koło 5-8 zaburzeń na minutę). Zacząłem się zastanawiać co nietypowego jadłem/piłem /brałem przed ustąpieniem arytmii i padło na polopirynę. Znowu wziąłem i arytmia ponownie ustąpiła. Od tamtej pory wystarcza jak biorę ćwierć tabletki wieczorem i w ogóle nie mam żadnych, nawet najmniejszych zakłóceń. Jak tylko raz nie wziąłem na próbę, to następnego dnia po południu arytmia znowu powróciła. Więc obecnie biorę już polopirynę regularnie wieczorem. Ciekawy jestem co na to lekarz, który prawie rok nie mógł znaleźć przyczyny. Czy możliwe, że ma to związek z krzepliwością krwi lub jakimś stanem zapalnym? Czy ktoś na forum spotkał się już z takim przypadkiem? Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia na święta.

Ma nadzieję, że nie zapeszam. Mam dosyć dobrego lekarza po doktoracie, więc mam nadzieję że jak mu wszystko opowiem na wizycie w styczniu, to wyśle mnie na jakieś badania pod kątem krzepliwości krwi lub też może uzna że warto zbadać coś innego. W zasadzie każdy może spróbować sam, bo od ćwiartki polopiryny na dobę (125 mg) chyba nikt jeszcze nie umarł :)

ARTHURIUS to ciekawe co piszesz o polopirynie - ja tylko pamiętam, że kiedyś jeden ratownik z pogotowia mi mówił, żeby właśnie aspirynę zażyć jeśli zaczyna się jakaś arytmia czy tachykardia. Gdzieś czytałam, że na krzepliwość krwi może wpływać nawet grupa krwi, więc tak a propos, jakie grupy krwi macie? Może znajdziemy razem jakieś zależności? Ja mam grupę 0.

Jeszcze dodam, że może to mieć jakiś sens, bo najrzadszą (w sensie krzepliwości), jest z natury grupa A i dlatego nie wolno stosować przy niej środków antykoncepcyjnych. Jeśli my skurczowcy mielibyśmy w znacznej większości grupy 0 i B to mógłby to być jakiś trop.

ALLICJA- ja mam identycznie. Tetno 80 już sprawia, że moje samopoczucie jest złe. Powyżej staje się coraz gorsze. Czesto tak mam, szczególnie rano, że coś zjem, tętno przyspiesza i samopoczucie jest dużo gorsze. Teraz daje sobie z tym radę, ale jeszcze jakiś czas temu nakręcałem się , mierzyłem i serducho waliło jak szalone. Potem podświadomie bałem się, że po posiłku znów się źle poczuje i oczywiście myśląc o tym tak się działo.. Teraz umiem już nad tym zapanować. Pobije trochę szybciej i przestanie. Dodatkowe skurcze i pauzy wyrównawcze mam jednak głównie w momęcie większego stresu i przy szybki biciu serca. Podczas wolnej pracy właściwie to się nie zdarza. Cześto też w przypadku poderwania się szubkiego, czu ukucnięcia. Ale jeżeli chodzi o moje zawieszanie się serducha i pauzy jednosekundowe, zdarza mi się to na szczęście rzadko. Raz na dwa tygodnie powiedzmy pomęczy przez 15 min i tyle. Ale tak jak mówię nasila się przy stresie.

ALICJA tez mam zamiar cieszyc sie ze swiat, ich magia i staram sie bie przejmowac serduche, chociaz niezle daje mi popalic ostatnio co minute mam kilka naraz lub co kilka minut ale wredy w jednej minucie z 10 razy. Caly czas mnie zastanawia co jest przycyzna bo zaczelo sie to nagle. Zawsze mnie meczylo po kilka dziennie lub wogole a teraz to w setkach dziennie juz prawie 2 miesiace. Ale cos sie dzieje ewidentnie, poniewaz spoznia mi sie okres juz 20dni( nie jestem w ciazy;) ) Tylko kiedys nie mialam nawet ze stresu (chociaz specjalnie go nie odczuwalam) podobno tak twierdzi ginekolog okresu prawie rok czasu i nic mi wtedy nie bylo. Ciekawa teoria z ta Polopiryną, ogolnie jak ktos ma problemy z zoladkiem ( wrzody) to lepiej nie stosowac kwasu acetylosalicylowego. Oczywiscie czekamy na relacje co na to lekarz, jestem mega ciekawa :) Kurcze ale nam sie przytrafilo z tymi skurczami :( Z tego co zauwazylam to maja to glownie osoby zyjace w stresie, cierpiace na nerwice itp. Tylko ze ja juz naprawde probuje wszystkiego zeby sie nie stresowac poza zdrowiem bo z tym ciezko jakos przy skurczach ;) I jak juz myslalam ze jestem na dobrej drodze czyli zero stresu, metody relaksacyjne a tu bach nagle skurcze z dnia na dzien bez przyczyny. Masakra :)

Powiedzcie mi jedno od 5 dni nie mam skurczy, tylko w momęcie kiedy chcę uciąć sobie drzemkę tylko zamknę oczy i się rozluźnię nagle podskakuje mi ciało tak jakbym miał skurcz całego ciała wraz ze skurczem serca. Jest to tak jakby skurcz mikliczny tylko wydaje mi się że skurcz mikliczny występuje w głębszej fazie snu. Potraficie mi to wytłumaczyć, zaczeło to występować w pierwszym dniach mojej nerwicy następnie znikło i znowu wruciło. Czasami poczuję ten skurcz w sercu ,czasami noga mi odskoczy a czasami uczucie zapadania i tak jakby skurcz dodatkowy. Czy macie tak samo.

Ja mam grupe B i potweirdzam ze paracetamol lub ibuprofen wycisza skurcze. Zauwazylem to juz dosc dawno jednakze leki te uszkadzaja watrobe i zoladaek wiec nie moze to byc lek inny niz dorazny. W moim przypadku zly stan zoladka przede wszystkim wyzwala skurcze wiec priorytetem powinno byc *oczyszczenie* umyslu. Mam krzepliwosc na niskim poziomie, w dolnej granicy normy wiec u mnie nie jest to na pewno zwiazane z gesta krwia. JEdnakze jak czlowiek sie zapusci, wypluka i nie pije wody zwrasta mu hemoglobina co daje podobne objawy.

Witajcie ponownie mam wyniki a raczej opis ale jest on po angielsku a ja nie rozumiem wszystkiego.Możecie spróbować może wasz angielski jest lepszy. The 7-day monitor revealed sinus rhythm throghout.there were occasional ventricular ectopics.The echo was entirely normal.Both these results are reassuring . Zawsze w Polsce wychodziły nadkomorowe a z tego co wnioskuje mam komorowe

Jak miałem holtery w polsce 3 dokładnie to tylko nadkomorowe a tu w Angli wyszły mi konorówki. Nadkomorowe czuje jako szarpnięcia pojedyńcze.A konorówki jako drgania i przewracanie. Tylko że podczas tego holtera mało ich czułem,a jak mi go zdieli pierwszy raz dostałem skurczy tak licznych czo 2 luv 3 minuty. Na szczęście 10 dni i tylko 2 skurcze. Piję kakao organiczne i korzeń maca.No i moją herbatkę