Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak sobie radzić przy dodatkowych skurczach?

Gość ech80

Rekomendowane odpowiedzi

Gość anisahhh

Sylka2015, ja miałam w sumie 3 echa - na pierwszym żadnej niedomykalności, potem wyszła śladowa fala zwrotna, a następnie fala zwrotna I stopnia. Co ciekawe, każdy kardiolog twierdzi, że moje echo jest w 100% prawidłowe i nie mam się co przejmować. Z tego co się orientuję to niedomykalność może być nabyta - może też się cofać po jakimś okresie. Myślę, że wszyscy tutaj powinniśmy bardziej dbać o mięsień sercowy i zastawki - poza każdemu znanymi ziółkami dobrze powinna zrobić również zwiększona podaż kolagenu. Prywatna wizyta u kardiologa to nie zawsze dobry pomysł - kiedyś po takiej wizycie dostałam skierowania na różne badania, oczywiście wszystkie do zrobienia również prywatnie. Nic z tego nie zrobiłam, bo musiałabym mieć worek z pieniędzmi, więc znów czekałam na wizytę na NFZ.

Ja byłem prywatnie u starego dziada kardiologa to mnie skasował nawymyślał mi wad.Nastepnie oo 3 miechach powtórzyłem badania echo holter wysiłkowe żadnych wad. Na jednym echo może wyjść śladowa fala zwrotna przy niedomykalności a na drugim nie to jest właśnie wada śladowa . Ja miałem 1 stopnia potem ślad , a następnie okazało się że nie można nazwać tego niedomykalnością. W UK miałem robione echo to samo wszystko w normie. Ja ostatnio też miałem 8 godzin skurcz za skurczem.

Nie wiedzialam, że może być taka rozbierzność w każdym badaniu. Do tej pory u kardiologów też słyszałam że wszystko w normie, tylko mam się kontrolować co jakiś czas. A prywatnie chcę się umówić dla swojego spokoju na holtera, ale i tak musze czekać koło 2 tygodni a serducho męczy mnie codziennie. Jak bede miala pewnosc po badaniu ze to dodatkowe skurcze i mi nie zagrazaja to bede spokojniejsza a tak za kazdym razem sie stresuje niepotrzebnie. Co kilka minut czuje dziwne uczucie w okolicy serca, wydaje mi sie ze troszke inaczej jest niz bylo dlatego wole sie upewnic. Rodzinny jak mi zrobil EKG to nic nie wykazalo niepokojacego przynajmniej.

SAKREBLE 2 jeden skurcz prawidłowy drugi nie to nie salwy tylko bigeminie. Ponieważ mam to często i wyłapane wielokrotnie na badaniu dlatego twierdzę, że to nie salwa. Bigeminie jak nawalają to jak puls mamy np. 70 uderzeń na minutę i tłuką bigeminie to ciśnieniomierz pokarze puls 35, paskudna arytmia. Salwy to są jak łupnie tak kilka pod rząd bez normalnego rytmu, mam też salwy ale trudno mi je odróżnić, czuję wtedy takie nagłe rypnięcie jedno za drugim, kilka pod rząd. POZBAWIONRAD.......u Ciebie to nerwica a może i depresja się wyłoniła i to powinno być Twoim głównym celem leczenia. przeszłaś tyle badań na gardło i nic Ci do tej pory nie wynaleźli. Nerwica ma to do siebie, że skupia się na tym czego się boimy u większości z nas serce u Ciebie gardło. Powinnaś przejść solidną psychoterapię a może i leki psychotropowe bo sama możesz się nie wykaraskać. Szkoda dziewczyno marnować swoje młode lata, weź się solidnie za leczenie, dobrze radzę, bo będzie się pogarszać jak czegoś nie zrobisz. ANISAHHH i dlatego śmiem twierdzić, że lekarze zbyt pochopnie przepisują leki. Idąc do lekarza mamy prawo mieć podwyższone ciśnienie, ktoś mądry nazwał to syndromem białego fartucha i rację miał. Nie wczytywałam się w metody relaksacyjne bo ja staram się nie nakręcać, nie denerwować, nie przejmować się byle czym, nie było mi to potrzebne. Jak gorzej się czuję to położę się, spokojnie oddycham, coś poczytam, wyjdę gdzieś, odganiam negatywne myślenie. Nie skupiaj się nad tym co Ci jest i nie wsłuchuj w siebie, bo zawsze coś strzyknie, coś pobolewa to normalne ale im więcej nad tym się skupiamy to dana dolegliwość nie mija tylko narasta, trzeba odwrócić od tego swoją uwagę. SYLKA2015 najlepiej to echo, zresztą nie tylko ale i każde badanie obrazowe robić na tym samym sprzęcie. Takie minimalne zmiany w zastawkach dla jednego lekarza są widoczne dla drugiego nie, jeden lekarz ma czujniejszy sprzęt i oko to dostrzeże w innym gabinecie jest jakaś staroć i nie wyłapie wszystkiego. Ogólnie kardiolodzy jak jest minimalna niedomykalność zastawek czy też śladowa uważają, że tragedii nie ma a rzeczywiście ma to mnóstwo ludzi. A u mnie dobrze a nawet bardzo dobrze, jestem po moich badaniach i jest dobrze, hura, hura, hura (musiałam się pochwalić). A serce na razie też nie mogę narzekać, bo 100-200, 300 skurczy na dobę, które czuję, rozłożone w czasie czyli co jakieś parę/paręnaście minut skurcz dodatkowy to bez problemu, problem jest wtedy jak tłucze źle w każdej minucie. Trzymajta się ludziska , zaraz weekend to sobie odpoczniemy albo ruszymy na świąteczne zakupy a może chałupy będziemy wywracać do góry nogami, żeby błyszczały co kto woli, co kto lubi.

Witajcie mam do was pytanie od czasu do czasu mam w pracy takie coś. W jedej chwili trwa to może sekunde silny ucisk bulowy w srodku klatki piersiowej aż prawie powala z nóg .trwa to dosłownie sekunde dziś miałem takie dwa w odstępie 1 h. Badania na serce mam porobione wszystkie i wszystko jest oki. Dodam że jak naciskam mostek to mnie kosci bolą. Czy 5aki silny ból może dać mostek

Gość anisahhh

Ja właśnie sobie kupiłam Skullcap przez internet. W składzie jest tylko zioło tarczycy, nic więcej. To nowy zakup, jeszcze nie zastosowany. Co do nagłych i krótkotrwałych bólów, ucisków czy pieczeń to mogą to być jakieś reakcje nerwowe lub mięśniowe. A ja przed zaśnięciem mam niekiedy taki silny skurcz dodatkowy, że czuję się jakby ktoś poraził mnie prądem, bo ten mega kopniak jest odczuwalny nawet w koniuszkach palców. Czy ktoś z was kojarzy coś takiego? Allicja, nie napisałam wcześniej - bardzo się cieszę, że odebrałaś dobre wyniki! :)

Tak polska nazwa to tarczyca bocznokwiatowa ja mam owies jeszcze na donry sen i tak go sobie piję.A ten silny ból to nie jest jakby skurcz dodatkowy tylko ból wewnątrz mostka tak jakby mi ktoś odłączył prąd silny ból prawie powalający 1 sekudowy zazwyczaj w niewygidnej pozycji podczas dzwigniecia sorawdzałem puls przy tym i jest takjaby wporządku. Dodam że jak nacisnę mostek to czuje to samo tylko może z 10 % tego co było wcześniej mam to czasami.

Zapomniałam sie zapytać Jacob jak ty sobie parzysz ta herbata, zalewasz wrzątkiem czy gotujesz parę minut/ Ile razy dziennie pijesz i z jakiej porcji robisz , z 1 czy 2 łyżeczek? Naprawdę Ci pomaga na kołatania serca, bo ja juz nie mam na nie siły.

ALLICJA czy stosujesz leki na swoja arytmie czy radzisz jakoś sobie sama? Tak się zastanawiam czy to normalne ze z kilku skurczy dziennie nagle z dnia na dzien zrobilo sie ponad 100. Jutro dzwonie do kardiologa( wraca z urlopu) umowic sie na holtera. Strasznie nie pokoi mnie to co dzieje sie z moim sercem, tymbardziej ze jak miewalam kilka skurczy dziennie to inaczej je odczuwalam niz teraz co chwile jakby mi ktos serce sciskalo poruszalo i potem mocno walnie, w tym monencie tez nie odczuwam pulsu. Czy tez tak macie? Dzisiaj to mam gorszy dzien co pare minut lub lub sekund i czasami kilka pod rzad mi robi.

Gość anisahhh

Annam, tarczyca jest mocnym ziołem, więc jak najbardziej może działać skuteczniej niż inne zioła, a nawet leki. Melisa też uspokaja i często przynosi jakieś ukojenie, a jest słabiutka. Oczywiście nie mówimy tutaj o nagłej i całkowitej poprawie, ale o wspomagaczu, który pomaga przetrwać trudne chwile. A psychika też pewnie dodatkowo działa jak czuje się choćby najmniejszą poprawę. Sylka, przy podskokach serca i skurczach dodatkowych też mam zazwyczaj przerwę w tętnie odczuwanym na szyi lub nadgrastku - to chyba w tej sytuacji normalne. Jeśli nagle zwiększyła Ci się ilość skurczów to ja bym przede wszystkim stawiała na niedobór magnezu i/lub potasu, lub jakieś dodatkowe napięcie w ciele.

Gość POZBAWIONARADOSCI

ALLICJA Cieszę się, że wyszły Ci dobre wyniki :) Annam1982 Bez obrazy, ale po co napisałaś to info o tej herbacie? W tym momencie psujesz cały efekt placebo, ktoś sobie teraz może pomyśleć: Acha, czyli to tak naprawdę nie działa, tylko ja wierzę, że to działa...chodzi o to, żeby uwierzyć/być przekonanym, że działa, a nie o to, żeby wiedzieć, że działa dzięki wierze. Pacjenci w szpitalach, dostając tabletkę z cukru, mają powiedziane: Ta tabletka Ci pomoże, a nie: Masz tu placebo, uwierz, że to działa, to zadziała. Jakby usłyszeli drugą wersję, to musieliby sporo ćwiczyć, żeby ich podświadomość to przyjęła za pewnik. To samo się tyczy osób, które tutaj czy w innych tematach tak beznadziejnie uświadamiali innych, że lekarze specjalnie mówią pacjentom, iż tak naprawdę każdy ma takie dodatkowe skurcze i że oni też takie mają. Jest tak czy nie jest, nieważne, to ma oddziaływać terapeutycznie na pacjenta, skoro nie jest tak łatwo z tym wygrać, to po co jeszcze komuś dokładać stresu? Jeśli ktoś by wam powiedział, że nie wszyscy to mają, to chyba raczej psychicznie poczulibyście się gorzej, taka informacja w niczym nie pomaga, a może negatywnie wpłynąć na psychikę.

Ja na pewno wypróbuje to zioło i dam znac jakie efekty. Musze tylko zamówić przez internet. Mozę macie juz sprawdzona stronę ? Niektórzy pisza, ze nie wierza w to zioło, ale najpierw trzeba sprobowac i dzieki Ci Jakob, ze nam o tym napisałeś. Ja mam takie jazdy z sercem, ze wszystkiego spróbuje...

Gość anisahhh

Nie ma znaczenia gdzie kupujemy ziółka, jeśli sklep jest pewny. Dodatkowo cena w internecie może być niższa, a czasem tylko w taki sposób można coś zamówić, gdy produkt jest w PL niedostępny. Skullcap kupiłam w sklepie Magiczny Ogród - czekam na odpowiedni moment żeby go przetestować. Akurat jeśli chodzi o środki naturalne to mam do nich dużo większe zaufanie niż do syntetycznych farmaceutyków, które mogą siać niezłe spustoszenie w organiźmie.

Anna, po wyniki holtera kazali przyjsc za 3 tygodnie chociaz w tej samej placowce ostatnio bylo po 2 dniach. Generalnie jesli maja dobry sprzet to sprawdza to glownie oprogramowanie a lekarz tylko podsumowuje 2 zdaniami. Niestety moim zdaniem tutaj oni graja z pacjentami, no bo skoro jesli to jest zapis 24 godzinny to przeciez potrzeba czasu aby to wsyzstko sprawdzic ale takie kity to moga wciskac osoba ktore nie maja pojecia.

ANISAHHH tak jak piszesz moze byc to brak magnezu lub inne nieprawidlowosc dlatego musze zrobic wyniki i mniej wiecej bede wiedziala. Mialam troszke stresow na poczatku listopada ale zaczelo sie wariowanie serca jak juz sie nie stresowalam... Ogolnie jestem osoba ktora sie wszystkim przejmuje/stresuje od kiedy pamietam ale nigdy nie mialam takich wariacji z sercem. Przez ostatni rok probuje wszystkiego aby żyć bezstresowo, stosuje techniki relaksacji, przeczytałam duzo ksiazek o pozytywnym nastawieniu, jak unikac stresu itp. Powiem ze warto bylo, moje nastawienie bardzo sie zmienilo az tu nagle z dnia na dzien wariacje z sercem i znowu stres powrocil. Hm... Dziwne ale dzisiaj sie umowie na holtera to bede wiedziec i na dniach zrobie wyniki.