Gość Kuraldus Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Witam :) Mam do Państwa pytanie dotyczące wyników holtera mojej Mamy. Dziś je odebrała, a dopiero w środę idzie do lekarza, a pielęgniarka oddając wynik zaznaczyła, żeby jak najszybciej pokazała to lekarzowi - wniosek z tego ciekawie chyba nie jest. Interpetacja napisana przez lekarza brzmi: *AS 78-171/min.Średnia dobowa 96/min. Rytm zatokowy 78-100/min z bardzo liczną ekstrasystoliozą nadkomorową, w ciągu dnia z licznymi trwającymi od kilku sekund do 2 godzin okresami PSVT najpewniej trzepotanie przedsionków/z AK do 170/min. W nocy rytm zatokowy. Zmiany ST niediagnostyczne*. Czy ktoś może mi to przełożyć na bardziej zrozumiały dla pacjenta język. Chciałam jeszcze powiedzieć, że moja Mama jest po zawale, 2 operacjach serca i ma sztuczna zastwkę mitralną. Będę wdzięczna za jakiekiekolwiek informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Izabela Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Tak bardzo ogolnie-duza ilośc zaburzeń rytmu , w tym epizody niemiarowości z szybka akcja -trzeba wprowadzić /zmodyfikowac leczenie farmakologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Paula Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Witam ciepło! Właśnie dziś odebrałam wyniki holtera. ogólna diagnoza - stała tachykardia zatokowa, tętno od 57/min do 195/min (rano) czy to nie za dużo? oraz komorowe pobudzenie przedwczesne. :( Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Illusioned Angel Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Paulo, tak to za dużo ale nie martw się ja taką tachykardię mam od 6 roku życia, a w holeterze dodatkowo wyszło mi dużo pobudzeń dodatkowych nadkomorowych, par pobudzeń nadkomorowych, wstawek częstoskurczu nadkomorowego itd. Lekarz przepisał mi leki i następny holter wyszedł niemal idealny. Nie martw się, będzie dobrze tylko zgłoś się z tym do lekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Paula Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Dzięki! Ano zgłosiłam się, dostałam leki i mam nadzieję, że pomagają:) Zastanawiam się tylko, skąd się to bierze, czy jest bardzo groźne i jakie są ewentualne skutki. Lekarze niestety o tym nie mówią. Obawa wynika raczej z tego, że cała moja rodzina niemal poumierała - częśćw młodym wieku - na serce, więc wolę w tej styuacji wiedzieć więcej na zapas. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi