Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo liczna ekstrasystolioza nadkomorowa

Gość Kuraldus

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kuraldus
Witam :) Mam do Państwa pytanie dotyczące wyników holtera mojej Mamy. Dziś je odebrała, a dopiero w środę idzie do lekarza, a pielęgniarka oddając wynik zaznaczyła, żeby jak najszybciej pokazała to lekarzowi - wniosek z tego ciekawie chyba nie jest. Interpetacja napisana przez lekarza brzmi: *AS 78-171/min.Średnia dobowa 96/min. Rytm zatokowy 78-100/min z bardzo liczną ekstrasystoliozą nadkomorową, w ciągu dnia z licznymi trwającymi od kilku sekund do 2 godzin okresami PSVT najpewniej trzepotanie przedsionków/z AK do 170/min. W nocy rytm zatokowy. Zmiany ST niediagnostyczne*. Czy ktoś może mi to przełożyć na bardziej zrozumiały dla pacjenta język. Chciałam jeszcze powiedzieć, że moja Mama jest po zawale, 2 operacjach serca i ma sztuczna zastwkę mitralną. Będę wdzięczna za jakiekiekolwiek informacje.
Gość Illusioned Angel
Paulo, tak to za dużo ale nie martw się ja taką tachykardię mam od 6 roku życia, a w holeterze dodatkowo wyszło mi dużo pobudzeń dodatkowych nadkomorowych, par pobudzeń nadkomorowych, wstawek częstoskurczu nadkomorowego itd. Lekarz przepisał mi leki i następny holter wyszedł niemal idealny. Nie martw się, będzie dobrze tylko zgłoś się z tym do lekarza.
Dzięki! Ano zgłosiłam się, dostałam leki i mam nadzieję, że pomagają:) Zastanawiam się tylko, skąd się to bierze, czy jest bardzo groźne i jakie są ewentualne skutki. Lekarze niestety o tym nie mówią. Obawa wynika raczej z tego, że cała moja rodzina niemal poumierała - częśćw młodym wieku - na serce, więc wolę w tej styuacji wiedzieć więcej na zapas. Pozdrowienia!