Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Aktywność fizyczna przy bradykardii

waceq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałem się poradzić w pewnej sprawie, mianowicie wykryto u mnie bradykardie. Tydzień temu ćwicząc na siłowni po jednej z serii zaczęło mi się robić słabo, takie dziwne uczucie w głowie, trening przerwałem, później cały dzień dziwnie się czułem. Poszedłem do lekarza, tam dostałem skierowanie na oddział kardiologiczny. Po wykonaniu badań (echo, holter, ekg wysiłkowe) stwierdzono że mam bradykardie nocną ( 197 bradykardii). Najniższe tętno 34, najwyższe 101, 3 przerwy. Ekg wysiłkowe wykazało bardzo wysoką wydolność (20.3 met). Generalnie sport uprawiam od małolata, obecnie mam 27 lat, od 10 lat ćwicze amatorsko na siłowni tyle że treningi na poziomie wyczynowym (4-5 razy na tydzień, intensywne). Problem w tym że minął juz ponad tydzień od tej sytuacji a ja nadal mam dziwne uczucie czasami w głowie (np przy ruszeniu, zmianie położenia głowy), nie kręci mi się ale robi tak dziwnie przez ułamek sekundy, generalnie fizycznie jest ok, nie mam senności, tylko ta głowa nadal jakoś dziwnie się zachowuje. Czy nadal przyczyną tego może być bradykardia czy tu już lepiej odwiedzić neurologa? Czy przyczyna zasłabnięcia na treningu może leżec gdzie indziej a bradykardie wykryłem przypadkowo? I jak wygląda sprawa z aktywnością fizyczną bo dostałem całkowity zakaz ćwiczenia na siłowni, i ogólnie zmniejszenie intensywności fizycznej, czy faktycznie muszę sobie całkowicie odpuscic siłownię czy dać teraz odpocząc jakiś czas i później znowu ćwiczyc oczywiście nie z taką intensywnością ? Pozdrawiam

Witam Waceq, Zbyt wolne tętno (bradykardia) może być przyczyną zawrotów głowy, a jeżeli jest znaczne zwolnienie tętna - to nawet mogą wystąpić zasłabnięcia i utraty przytomności. Oczywiście, wszystko zależy od rodzaju bradykardii. Sportowcy wyczynowi mają zazwyczaj wolne lub bardzo wolne tętno. Warto stosować się do zaleceń lekarza i zrezygnować z najcięższych treningów. Warto od czasu do czasu powtarzać holtera, żeby ustalić, czy zaburzenia rytmu (bradykardia?) nadal powtarzają się. Proponuję wszystkie wątpliwości omawiać ze swoim lekarzem.