Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Alternatywny lek dla Nebivololu

Gość Kaamil

Rekomendowane odpowiedzi

Gość PANTALON

A jakie masz efekty uboczne? Ja brałem nebilenin i nebicard - stasznie mnie po nich głowa bolała, biorę teraz nebispes i mi przeszło chociaż wydaje mi się, że zaraz po wzięciu nasila mi się arytmia. Brałem jeszcze concor cor, betaloc i avedol, najlepszy concor cor.

Concor Cor jest alternatywą, newibolol to ponoć bardziej nowoczesny lek a szerszym działaniu no ale skro masz takie problemy. Ja łykałem concor teraz mam nebiwolol ( nebilet ) nie zauważyłem skutków ubocznych, no chyba że może powodować wypadanie włosów, ale biorę też leki na tarczyce i mam braki żelaza więc trudno mi stwierdzić z czego to jest.

Wybiore się do porządnego kardiologa, myślę że coś zaradzi... U mnie na początku brania nebivololu też było *tylko* otumanienie ale po paru miesiącach zaczęło się robić nieciekawie.. bóle stawów, mięśni, osłabienie wytrzymałosciowe, brak energii do życia. Prędzej człowiek był niezniszczalny i leki które defakto miały pomóc walczyć z nadciśnieniem fakt utrzymują ciśnienie i puls w normie ale samopoczucie strasznie dziadowskie :)

Gość technik farmacji

Chyba kazdy lek z tej grupy lekow ma efekt otlumanienia ( beta blokery). Nevivolol to bardzo dobry lek, najnowszy z tej grupy. Sam go biorę, poprzednio bralem bisocard. Ale nebivolol wydaje się być duzo lepszym lekiem . I tak naprawde kazdy lek na nadcisnienie ma skutki uboczne i nie ma co się oszukiwać.

Gość technik farmacji

A co do concoru to jest to samo co bisocard tylko ze concor jest produkowany w Niemczech:) Ale to jest 2 generacja betablokerow. I co do skutkow ubocznych tych lekow to moze byc np wzrost cholesterolu, zaburzenia potencji. Ale pewnie o tym juz lekarz nic nie mowi. Korzysci brania leku są zazwyczaj duzo wyzsze niz nieleczone nadcisnienie tetnicze. Ostatnio doradzilem swojej mamie aby zmienila bisocard wlasnie na nebivolol. Lekarz zmienil jej bez problemu. Jej cholesterol powinien spasc, zobaczymy :) Chyba najwiekszym skutkem ubocznym nebivololu jest ze pelne dzialanie zaczyna sie dopiero po 2 do 4 tygodnii stosowania leku. A zmiana nebivololu np na concor nie polecam.

Gość mamadokwadratu

Biorę nebilet od 2 tyg czuje się coraz gorzej. zawroty głowy uczucie słabości męczy mnie kaszel. objawy nie zmniejszają si ę. nie wiem co robić.mam troje małych dzieci i nie daje rady chodzic z nimi na spacery

Czy nebispes moze powodowac wypadanie wlosow? biore go od 3 lat, cisnienie trzyma dobrze w ryzach i jesli nie przekraczam 1/2tab dziennie to skutkow ubocznych nie odczuwam, przy calej tab mialem bole glowy. mniej wiecej od 3 lat takze zauwazylem systematyczne wypadanie wlosow, teraz patrzac na zdjecia sprzed kilku lat widze ogromna roznice, zakola mi sie porobily i wlosy przerzedzily. dopiero ostatnio skojarzylem to z tym lekiem. czy to mozliwe, ze on wywoluje taka reakcje? pozdrawiam