Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sposoby radzenia sobie ze stresem i nerwami

Rekomendowane odpowiedzi

Hej !!na mój poprzedni wątek nie było odpowiedzi więc zakładam nowy temat.mianowicie nerwica-sama w sobie lub w wyniku schorzenie serca jak sobie radzić z atakami przyśpieszonego pulsu,np po zdenerwowaniu piszcie co zażywacie czy wykonujecie jakieś ćwiczenia relaksacyjne itp dziękuję za wskazówki pozdrawiam ja znalazłam w internecie ciekawy artykuł w którym była podana technika tzw **opukiwania** w miejsca które uwalniają stres.po stresach kiedy poczułam się jak zwykle słabo i zamiast paniki wykonałam te ćwiczenia i to działa!!!puls mi spadł do 58. chciałabym się z wami podzielić tą metodą: Opukiwanie punktów uwalniających stres.:Opukujemy delikatnie dwoma lub trzema palcami, zwykle dominującą ręką. Jeśli jest to punkt, który znajduje się po obu stronach ciała, nie ma różnicy którą stronę ciała opukujesz. Podczas, gdy opukujemy każdy punkt, powtarzamy głośno wybrany problem, np. „stresująca praca” Opukujemy następujące punkty: 1. Punkt brwi 2. Kąt oka 3. Pod okiem 4. Pod nosem 5. Pod ustami 6. Kość obojczyka 7. Pod pachą 8. Czubek głowy ,palce u rąk kciuk drugi i 4 palec oraz miejsce na zewnętrznej częsci ręki co u mnie jeszcze działa: 1.jako że mam wykrytą tachykardię zatokową,biorę lek concor cor 2,5mg w sytuacji kiedy sie zdenerwuje nawet po tym leku mi wzrasta puls bardzo ale jest już o wielllle wiele lepiej niż było(teraz max do 120) 2.w czasie dnia zaparzam melise w czasie niepokoju wewnętrznego napięcia 3.doraźnie połykam 1-2pastylki leku ziołowego labofarm.polecam wszystkim wycisza nie otumania 4.łykam magnez z potasem-aspargin lek można kupić bez recepty polecił mi go lekarz w szpitalu gdyż miałam wypłukane elektrolity-zawiera o dużo większą dawkę magnezu i potasu niż pozostałe preparaty 5.Gdy mam uczucie suchości w buzi zażywam miętówkę i ssam ją lub gumę miętową eukaliptusową -polecam pomaga zapomnieć o stresie. 6.z ćwiczeń co wyczytyałam w internecie pomaga położenie się na plecach i oddychanie przeponą,nabieranie powietrza tak aby unieść brzuch i wypuszczanie powoli ustami,ćwiczenie to pomaga mi się zrelaksować i zmniejszyć uczucie zesztywnienia.oraz drugie co w tej samej pozycji rozciąganie się najpierw prawej części ciała tj wyciąganie ręki jak najdalej i nogi a potwem druga strona pomaga rozładować napięcie. 7.kiedy bardzo się zepne w sobie-spacer pomaga. 8.w nocy w czasie napadów paniki pomaga otworzenie na oścież balkonu i postanie kilka minut na chłodniejszym powietrzu,oraz czytanie czegoś ze skupieniem 9.wczoraj wyczytałam o zbawiennym działaniu miodu na stany nerwicy i depresji,chorób serca.wystarczy pić 1 łyżkę stołową miodu rozcieńczoną na pół szklanki przegotowanej ciepłej wody(nie gorącej!!!) 2-3 razy dziennie. 10.jeśli chodzi o diete,to dużo owoców i warzyw zawierających dużą porcję magnezu i potasu próbowałam już kiwi banany i wszystkie zielone warzywa takie jak brokuły fasolke szparagowa sałate,pomidory i papryke.ponoć wystarczy szklanka soku pomidorowego dziennie czy znacie jeszcze jakieś sposoby ? :) czekam na nie gdyż na serduszko lecze się dopiero kilka tygodni i jest to bardzo uciążliwe ale mam zamiar nie dać się francy .pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Mam lek hydroxizinum 10mg który też pomaga na takie stany,lecz nie biorę go narazie odkąd biorę concor bo niewiem czy można go łączyć z tym blokerem. kiedyś doraźnie brałam też lek valused-też pomaga od kilku dni mam koszmary w nocy nie mogę usnąć mam kupioną extra spasmine-lecz do konsultacji lekarskiej nie będę jej zażywać co jeszcze pomaga się wyciszyć ??? mam zamiar przetestowaaać jeszcze kąpiel w ciepłej pianie.

Stres potrafi naprawdę otruć życie. Okazuje się ze jest to jedna z cech głównych łączących nas Polaków :)tutaj poczytajcie sobie czym polacy się stresują :) http://kobieta.wp.pl/kat,1037593,title,Tym-stresuja-sie-Polacy,wid,15757976,wiadomosc.html

W zeszłym roku zdawałam maturę . Miałam poczucie że poszło mi fatalnie i nie mam co marzyć o kierunku na który chciałam pójść . Wpadłam w depresję , byłam załamana , zamiast cieszyć się że koniec szkoły , 3 miesiące laby to ja wyłam w poduszkę ;/ Moja najlepsza przyjaciółka kupiła mi Tabletki Forstres i pudełko czekoladek :) Czekoladki zjadłam ;) , ale do tabletek byłam nastawiona na nie.Zbliżał się termin wyników matury a ja żyłam jak na szpilce , tylko nerwy , nerwy , nerwy. Zaczęłam zażywać tabletki Forstres ;). Powiem szczerze że bardzo mi pomogły denerwowałam się coraz mniej . W dniu matury byłam tak spokojna ;) Matura zdana ;) teraz przed każdym egzaminem biorę tabletki , bo szkoda nerwów ;)

Gość Hanka5454664

Moja siostra jest ciągle zalatana, ciągle praca, praca i praca. Postanowiłam wziąć za nią udział w konkursie organizowanym przez naszą ulubioną firmę z kosmetykami MUSE, w którym można wygrać wyjazd do SPA na weekend. Jeśli się uda to będzie taka szczęśliwa :) Trzymajcie za mnie kciuki :) a dla wszystkich zainteresowanych podsyłam linka do konkursu https://www.facebook.com/musecosmeticspolska/photos/a.433698996799788.1073741828.433691020133919/508684212634599/?type=3&theater%20mam

Witam ja od niedawna zmagam sie tez chyba z nerwica.. Badania w normie wiec jak narazie chyba wlasnie ONa zatruwa mi życie.. Jak sobie radze? Raz lepiej raz gorzej... Pomaga mi hmm na pewno zapełniony dzien wtedy nie ma czasu żeby myśleć.. Czytanie... Wyciszenie siebie.. Jak zaczyna mnie lapac staram sie już nie wpadać w panikę tylko wyciszyć sie i starać uspokoic wysoki puls... Najgorsze tylko jest to ze nieraz się człowiek nie denerwuje ma w miare spokojny dzień.. A tu ONA daje o sobie znac....