Gość Anonim13 Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Witam, lekarz przepisał mi zastrzyk antykoncepcyjny Depo Provera w celu zatrzymania miesiączki. W przeciwskazaniach wyczytałam żylaki. Mam żylaki ze skierowaniem na operację, czekam w kolejce, a dostałam już pierwszy zastrzyk. Czy mogę przy tym zastrzyku przyjmować polocard lub aspirynę w celu zmniejszenia ryzyka zakrzepu? Proszę o odpowiedź pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Witam Aninim13, Aspiryna, która jest zawarta w Polocardzie zmniejsza krzepliwość krwi. Nie ma jednak pewności, że jest wystarczającym zabezpieczeniem podczas stosowania środków antykoncepcyjnych zwiększających gotowość zakrzepową organizmu, a do takich środków należą zastrzyki antykoncepcyjne. Zawsze warto stosować się do przeciwwskazań do stosowania określonych preparatów farmakologicznych. Dobrze jest mówić lekarzowi o swoich problemach zdrowotnych, również z innej dziedziny niż ta, która sprowadza Panią do lekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi