Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu stworzyłem taki temat, jednak nie wiedzieć czemu został on usunięty. Jestem po kilku wizytach u kardiologa, miałem zrobione echo, holtera, ekg + test wysiłkowy. Wszystko wyszło w miare w porządku. Test wysiłkowy - kondycja przeciętna. Zacząłem mocniej jeździć na rowerze i niestety ostatnio częściej zdarzają się dziwne nagłe przyspieszenia tętna z uczuciem nierównego bicia. Tętno skacze nagle o 40 uderzeń. z 160-200 potem do 230. Ostatnio utrzymywało się to 30-40 sekund. Jednak dizsiaj próbowałem je uspokoić 10 minut, dopiero wtedy się udało. Czy mam udać się znów do Pani profesor, czy to nic niepokojącego i taki już mój urok? (Dodam, że kiedy się do zaczęło - 3 lata temu, byłem wysportowany, ale niestety przez to zaprzestałem uprawiania jakichkolwiek sportów. Dziwne sytuacja z sercem zaczęły dziać się po leczeniu zęba - wwiercenie metalowego druciku (nie wiem czy to ma jakikolwiek związek, po prosty pytam :) ) Pozdrawiam serdecznie

Gość PANTALON

Miałem takie przyśpieszenie chyba ze 3-4 razy, siedzę sobie, a tu nagle serce zaczyna przyśpieszać, przyśpiesza i bije coraz mocniej i mocniej, okropne uczucie, oczywiście w holterze, ekg, ukg nic nie wychodzi, diagnoza- nerwica. Wwiercenie metalowego druciku w zębach - możliwe, że alergia/stan zapalny - kontrolne rtg?

Gość PANTALON

Nie wiem czy to może mieć wpływ, ale jak byłem kiedyś w poradni alergologicznej, to w poczekalni nasłuchałem się jakie to problemy mają ludzie z alergiami od różnych wypełnień i powsadzanych w zęby rzeczy, więc wydaje mi się, że rtg zęba przydałoby się zrobić, kosztuje z 10-15 zł a wyklucza jedną z opcji :)

Myśle że masz po prostu tachykardię czy lekarz tego nie zdiagnozował???wszystkie nienaturalne porywy pulsu wyższego niż 100 oczywisćie w spoczynku są zaburzeniami w przewodzeniu tzw częstoskurczem i trzeba je leczyć.tymbardziej jeśli dzieje ci się tak kilka razy w ciągu dnia,a inna już sprawa określenie później powodu choroby,mogą to być nerwy po porstu wada serca albo inne min.problemy z tarczycą.porób badania krew mocz elektrolity i udaj się z nimi jeszcze raz do kardiologa.to napewno nie jest normalne nawet po większym wysiłku nie powinno tyle osiągać .-pozdrawiam

Dziękuje za odpowiedź. Dzisiaj się udam na badania krwi dokładne, zrobię potas, tsh i całą resztę. Z badań, które robiłem 2 miesiące temu zupełnie nic nie wynikło. Wszystko było w porządku, z małą tendencją do wypadania zastawki mitralnej. Pani prof. stwierdziła,że nie mam się tym przejmować (tymi przyspieszeniami czy przerwami w uderzeniach) bo wszystko z sercem jest w porządku. Postaram się sprawdzić co z tym zębem jeszcze.

Byłam dzisiaj u ogólnego bo u kardiologa kolejki miałam ekg kontrolne wszystko jest w porządku a jednak ja cały czas czuje jakby ktoś siedział mi na klacie,kłucie i mam okropne lęki przez to.ciśnienie 120/80 puls 100 dostałam skierowanie na dodatkowe badania z krwi tsh cholesterol i inne,skierowanie do laryngologa moja doktor podejrzewa przewlekłe zapalenie gardła i zatok,skierowanie do ginekologa oraz psychiatry.dalej mam concor cor brać na zwolnienie pulsu oraz hydroksyzyne 25mg doraźnie w razie ataku.zobaczymy co będzie dalej.możliwe że przyczyną tachykardi u mnie są nerwy. zdrówka Ci życzę i napisz jak Ci wyszły wyniki.pozdrawiam

Na badaniach wszystko wyszło w porządku. Cholesterol spadł i jest bardzo dobry, TSH w normie, magnezu mam za mało, więc sobie teraz biorę. I jeden czynnik podwyższony, ale nieznacznie. Resztę zrobię za tydzień. Jadę na Tour de Pologne Amatorów, więc tam potwierdzimy, że to nic z sercem :D taki naturalny test wysiłkowy. Pozdrawiam!