Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nierówne bicia serca przy drżeniu rąk, osłabieniu i mroczkach przed oczami

Gość Joannaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 18 lat i od ok 2/3 lat boli mnie serce. Od roku bóle się nasiliły. Często czuje je przez sen, zdarza się tak, że nie mogę zasnąć przez ból (koło lewej piersi - czasem nad, czasem pod). Nie jest to kłucie, tylko uczucie gniecenia,bardzo nieprzyjemne. Serce czasami nie bije równo i zbliżone jest do *galopu* czasami do drżenia, czasami bije szybko a czasami wolno. Często czuje się osłabiona, mam mroczki przed oczami, drżą mi ręce, nogi mam jak z waty - odmawiają posłuszeństwa.Na szyi mocno widać tętno, czuje pulsowanie na całej szyi. Czasami cieżko mi się oddycha (tak jakby ktoś położył mi coś ciężkiego na klatce piersiowej). Lekarz rodzinny zalecił mi badanie EKG, lecz stwierdził że nic mi nie jest... (przy badaniu czułam się bardzo dobrze i nie czułam nic niepokojącego). Miałam również badanie krwi - też nic nie wykryło.Objawy rzadko kiedy występują razem. Ostatnio ból był nie do zniesienia. Lekarz jedynie zalecił mi picie melisy i powiedział *niech Pani jak najmniej się denerwuje i unika stresu*. Melisa nie pomaga, a serce boli mnie nawet gdy po prostu leżę i nic nie robie. Dodam jeszcze że w dzieciństwie przy operacji serce przestało na chwilę bić. Pojawiły się szmery które po latach *ponoć* zniknęły.

Tez mam podobne problemy ,ale ja jestem starszy 32lata.Też mam bóle.Mi pomaga ciepła kompiel.Lekki ruch, byle nie za duży ,bo ostatnio jak zrobiłem 70 km rowerem to na drugi dzień musialem odchorować.Staraj sie relaksować .Po każdym wysiłku polecam poczytać książke z półgodziny ,to też uspokaja serce .Może jakś joga,lub taichi.Trzeba pracować nad sobą.

Problem w tym, że nie mogę uprawiać żadnego sportu, ponieważ mam problemy z plecami, oraz po złamaniu z ręką. Przez to musiałam zrezygnować z tańca (tańczyłam 5 lat). Podczas spacerów również czasami boli mnie serce...