Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja badania Holterem przy wysokim pulsie

Gość Konrad V

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Konrad V

Witam od jakiegoś czasu stresuje się moim wysokim pulsem. Jak mierzę ciśnienie to mam zazwyczaj 130/80 puls 85 lub 135/90 puls 95. Mam 27 lat waga 92 mało aktywny tryb życia i stresującą pracę. Od 5 miesięcy mam skurcze dodatkowe coś w stylu takiego uczucia wolno bijącego serca. Samopoczucie raczej dobre. Zrobiłem Holtera: Minimum HR-4 R-R: 45 bpm at: 1:24 Maksimum HR-4 R-R: 144 bpm at 10:18 Średnie HR 24h 89 bpm Minimum HR-godz: 69 bpm at 5:00 Maksimum HR-godz: 116 bpm at 10:00 Analizowane pobudzenia 128500 Przeanalizowane minuty 1440 Okres monitorowania 24 godz Arytmie komorowe: VE razem 51 Pary VE 0 V-Tach: 0 najdłuższa v-tach N/A najszybsza v-tach N/A najwolniejsza v-tach N/A VE na 1000/VE na godz 1/3 VE *R na T /Escape HRV SDNN-24 110 indeks SDANN: 103 indeks SDNN: 45 rMSSD: 20 pNN50: 2 moc widma 24 godz: 2220.3 godz. minimalna moc widma 578.8 godz maksymalna moc widma 7742.5 Analiza ST wszędzie 0 lub N/A Arytmie nadkomorowe: łącznie SVE: 51 SVE liczba par: 0 SV-Tachy: 0 najdłuższa SV-Tachy N/A Najszybsza SV-Tachy N/A SVE na 1000/na godz 1/3 liczba pobudzeń z aberracją 8/0 mig/trzep. przedsionków 0,0% Bradykardia 0 QT: maks 426ms (kan.3) maks QTc: 453 ms QT/QTc: o godz 12:40 HR 90p/min VE: 32 Byłem u kardiolog i stwierdziła arytmię. Przepisała trening wytrzymałościowy, bisocard 2,5 i magnez. Kontrola za rok. Niby ok ale jak zacząłem brać bisocard to strasznie zwolniłem. Mega zmęczony się zrobiłem i te skurcze dodatkowe częstsze się zrobiły. po 4 dniach odstawiłem i wróciło do normy. Objawy jak przed braniem. Iny kardiolog stwierdził, że jest ok i nie muszę tego bisocardu brać. Zakręciłem się już. Nie wiem co robić. od miesiąca chodzę 3x w tygodniu na basen i jem 2x dziennie chela mag b6 1390mg i 2x omega 3. Co dodać? Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość dla mojej paniki.

Co masz dokładnie na myśli, mówiąc że kardiolog zalecił Ci *trening wytrzymałościowy*? Skurczy komorowych 51, skurczy nadkomorowych 51 na dobę to bardzo mało, nie wiem czy to się nawet nie mieści w kryteriach liczby skurczy dla całkiem zdrowego człowieka. Jak dla mnie nie ma się czym w ogóle przejmować i nie dziwi mnie opinia jednego z kardiologów, wg której nie wymagasz żadnego leczenia. Opinia drugiego też sugeruje, że najprawdopodobniej nic poważnego się nie dzieje, bo wówczas zaleciłby Ci wizytę kontrolną w znacznie szybszym terminie niż rok. Bisocard to beta-bloker, pierwszy lek, przy pomocy którego leczy się arytmię, reakcja którą opisujesz, przewlekłe uczucie zmęczenia, senność, brak sił jest normalną reakcją organizmu na tego typu lek, zwłaszcza jeśli wcześniej nic takiego nie brałeś. Miałem dokładnie to samo kiedy zaczynałem brać Betaloc. Te środki spowalniają pracę Twojego serca, obniżają ciśnienie, a więc uczucie funkcjonowania na *zwolnionych obrotach* jest naturalną koleją rzeczy. Niemniej po jakimś czasie to przechodzi, organizm się przyzwyczaja. Pamiętaj jednak, że leków tego typu nie powinno się odstawiać *od tak* wg swojego uznania, jeśli rozważasz ich odstawienie powinieneś koniecznie skonsultować to ze specjalistą. Nie brałeś jakichś dużych dawek, więc po odstawieniu u Ciebie było ok, ale gdybyś większe dawki przestał zażywać z dnia na dzień, mogło by się skończyć małymi sensacjami, jak u mnie na przykład, sporym wzrostem ciśnienia. Generalnie jeśli się takie leki odstawia, to najpierw okresami bierze się coraz mniejsze dawki, dopiero po najmniejszych się przestaje. Nie opieraj się oczywiście tylko i wyłącznie na opiniach forumowiczów, nie jesteśmy specjalistami, jednak wydaje mi się, że Twoi kardiolodzy wiedzieli, co mówią. Staraj się nie zwracać tak dużej uwagi na te skurcze, wiem że łatwo mówić, bo sam na tę przypadłość cierpię, ale przejmowanie się nimi w dużym stopniu, niepokojenie się nimi, *czekanie* na nie tylko pogorszy sytuację, bo stres, stany nerwicy czy depresji zwielokrotniają i liczbę i doznania płynące z tych skurczów. Na Twoim miejscu byłbym pokrzepiony opinią specjalistów, do których się udałeś z prośbą o radę. Pozdrawiam.

Gość Konrad V

Bardzo dziękuje za tak konkretna odpowiedz. Mnie najbardziej zaniepokoiło danie tego blokera. Po co dawać skoro jestem *zdrowy* pocieszylem się bo ja chyba jakoś sam się tak nakrecam ze cos jest nie tak. Muszę jakieś techniki relaksacyjne zastosować. A jeśli chodzi o trening wytrzymalosciowy to zalecony był rower spacery i bieganie do wyboru. Basen tez ale nie tak bardzo bo chodziło kardiologowi o codzienne pobudzanie serca aby się dostosowało. Teraz jeszcze z wagi zlecenie bo 92 kilo przy 182 wzrostu to tez może męczyć. Dziękuje i pozdrawiam