Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyrywanie zęba przy wszczepionej zastawce

Gość Dariusz

Rekomendowane odpowiedzi

W spraiwe znieczulenie chodzi pewnie o nie podawanie środków obkurczajacych. Odnośnie profilaktyki IZW przy wadzie zastawkowej pilnuj tego bardzo aby nie doszło do powikłań. Z autopasji wiem, ze dobrze jest po prostu pilnowac tego samemu. Chodzi o podawanie jakiejś rynkowej postaci amoksycuyliny w stosunku do wagi ciała. Na dwie godziny przed planowanym zabiegiem jest zalecane. U dzieci 50mg/kg Pozdrawiam i zyczę zdrowia
Gość Magdalena
Dariusz te zastrzyki w brzuch nasuwają mi jedno - wścieklizna to taki żart , mam nadziejęże się na żartach znasz a teraz serio http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=24763&_tc=39A28958910B4F9C866575690C467688 Mój syn obecnie 17 lat (niecały rok po zamknieciu tętniaka IAS międzyprzedsionkami i ablacji ) do 24 m-cy ma profilaktykę IZW Szczególie przy usunieciu zęba -pamietaj o tym - KONIECZNIE http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=24763&_tc=39A28958910B4F9C866575690C467688 Pozdrawiam z Poznania
Fraxodi stosuje sie w zamian za Acenocumarol. Jest on w formie zastrzyku i rzeczywiscie w brzuch zawiera heparynę drobnoczosteczkową. Ma innny mechanizm zapobiegania krzepnieciu krwi dzieki temu INR spada do poziomu ponizej 2. Wiem bo kiedyś to brałem ale mi sie wydaje że to stosuje się przy wiekszych zabiegach niz usuwanie zęba. Ja miałem zabieg hirurgiczny. Sam sobie robilem te zastrzyki nic strasznego.
witam. ostatnio miałem wyrwane zęby. stosowałem sie do wskazówek kardiologa, które brzmiały następująco : 1. przejscie z acenokumarolu na zastrzyki podskórne np. clexane 2. sześć godzin przed ektrakcją należy zażyć dwie tabletki antybiotyku, aby zapobiec zapaleniu wsierdzia np. dalacin Najważniejsze jest to, żeby nie przyszło Tobie do głowy wyrywać ząbki w prywatnych gabinetach * na mieście * . Nie zapomnij, że jesteśmy trochę *innymi* pacjentami, zabieg taki jak ektrakcja powinien być wykonywany w warunkach szpitalnych i pod opieką fachowców. Jeśli jesteś z woj mazowieckiego polecam Wojewódzkie centrum stomatologii w Warszawie ul. Nowy zjazd 1. Wtorek jest takim dniem ,kiedy na miejscu przyjmuje kardiolog. Od razu po wizycie można udać sie na fotel dentystyczny :-) Byłem, widziałem, siedziałem. Operacje wszczepienia sztucznej zastawki przebyłem w 2002 roku. Mam 25 lat. Pozdrawiam
Nie moge sie zgodzic z tobą Bentall - ja musiałem wyrwac zeba z zagrozeniem zapalnym (a jak wiadomo zapalenie u osob po operacjach kariologicznych jest b. powaznym zagrozeniem zycia) zaraz po operacji (niecale 2 lata temu) i lekarz nie mial zadnych przeciwwskazań, co do prywatnej praktyki dent., choc na poczatku sam chcialem wyrwac zeba na oddziale chir. dent. Polecam zastrzyki z fraksyprany (domiesniowe), ktore mozesz sobie wykonac sam w brzuch (ja tak robilem). *Zastepuea* ona antykoagulanty (w moim przypadku Acenocumarol) na czas wyrwania zeba, a jednoczesnie nie prowadzi do wykrwawienia sie u dentysty:)zastrzyki nalezy zaczac aplikowac na kilka dni przed wyrwaniem (stopniowo odkladajac antykoagulany) i kilka dni po wyrwaniu zeba (stopniowo zwiekszajac dawke antykoagulantow) - i co najwazniejsze - w trakcie calego *procesu* codziennie mierzyc INR!!!! pozdrawiam.
Witam Drogi Kubo - Bentall miał rację i piszę to świadomie. Mam sztuczną zastawkę i w grudniu 2007 musiałam wyrwać 2 ósemki....Pomyślałam sobie... a co mi tam... odwiedziłam z 5 prywatnych Klinik Dentystycznych i mimo obecności kardiologa - *wygoniono* mnie na oddział szpitalny...a po co? A dlatego, że w stanie ropnym podano antybiotyk *dalacin* dożylnie - w trybie pilnym zbadano INR i podano lek brzeciwbólowy oraz zmieniono acenocumarol na clexan...i dopiero po 2 dobach usunięto mi 2 ósemki...... i musiałam poczekać jeszcze 2 doby by przejść na acenocumarol... Pozdrawiam
Ja jestem dwa dni po wyrwaniu dolnej szóstki (ząb był martwy, z niewielkim zapalnym naciekiem czy czymś takim pod korzeniem), 6 i 1 godzinę przed zabiegiem oraz 6 po wziąłem amoksycylinę, ale mam dość dużą opuchliznę i niekiedy lekko podwyższoną temperaturę (w dzień do 37,2 - w nocy jest 36). Amoksycylinę biorę dalej, ale nie kryję, że jest strach, że to nie wystarczy. Czy powinienem już skonsultować się z kardiologiem, czy mam czekać, aż opuchlizna zejdzie?
witam, poczytałem i jestem juz głupi od tego wszystkiego, jestem po operacji zastawki 18 lat temu biore sintrom cały czas, miałem wyrywane zeby bez ysypiania ze znieczuleniem tylko. w zeszłym roku miałem 2 wylewy wracam do drowia ale chodzi o to ze mam do wyrwania 2 zabki i dentysta mówize musze byc uspiony, dzis byłem na wkazniku PT jest super i powiedzieli mi ze moge spokojnie wyrywac jak kiedys ze znieczuleniem a inna dentystka powiedziała ze spoko przyjde dadza zastrzyk wyrwa i koniec. Juz nie wiem co robic, pomózcie mi bo zeby bola a łaze po lekarzach pół roku.wszystkim zycze zdrowia i poazdrawiam Rafał lat 38.

Jak macie problemy z sercem najlepiej udać się do lekarza, aby u dentysty nic się nie stało. Ja mam świetnego dentystę i na początku zawsze pyta czy na coś się choruje itd. Do tego mają najlepsze produkty stomatologiczne z firmy http://www.medimix.pl/artykuly-stomatologiczne/cementy.html dlatego czuję się bezpiecznie. W Wawie mają najlepszych specjalistów dentystów.