Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio miałam bardzo niepokojące objawy - drętwienie i mrowienie rąk, ogólnie osłabienie, zawroty głowy i krwotoki z nosa. Czasem jak np. wstawałam z łóżka, czy krzesła to czułam się jakbym była pijana, czarno przed oczami, w głowie helikopter. Robiłam morfologię i elektrolity - wszystko w normie. Robiłam EKG też wszystko ok, mój lekarz rodzinny powiedział, że powinnam zrobić badanie dopplera. Wyczytałam, że to badanie przepływu krwi w żyłach i tętnicach. Ale jak zadzwoniłam do przychodni to okazało się, że to jest na skierowanie, a ten mi nie dał i wybył na urlop, poza tym pani powiedziała, że dają tylko opis badania i z wynikami do naczyniowca muszę się udać. Znalazłam prywatny gabinet w przychodni im. Rydygiera w Olsztynie, zadzwoniłam i powiedzieli, że przyjmą mnie jutro i mam pytanie do Was, jak wygląda takie badanie, czy muszę się jakoś przygotować? Jeśli mam takie objawy to chyba badanie powinno odbywać się w okolicy odcinka szyjnego i kończyn górnych, ale czy robią osobno żył i osobno tętnic, czy wszystko jest razem badane i przestawione na jakimś ogólnym wyniku?

Gość koszatniczka

Nie musisz się przygotowywać (być na czczo, czy coś takiego). badanie wygląda tak, jak normalne usg - smarują Cię żelem, a potem jeżdżą taką głowicą. Piszesz, że masz zawroty i krwotoki, więc pewnie lekarz zlecił badanie odcinka szyjnego. najpierw lekarz ocenia wygląd naczyń krwionośnych, a następnie bada przepływy krwi. badanie trwa 20-30 minut, potem wyniki na płycie. Tam masz wszystko zobrazowane. jeśli nie wiesz co Cię czeka, przed badaniem zapytaj swojego lekarza co dokładnie będzie robił i tyle :)

Dzień dobry wszystkim, ja również miałam skierowanie na badanie dopplera. W Olsztynie są długie terminy w przychodniach, które je wykonują. Mój przypadek był bardzo pilny, na badanie wysłał mnie kardiolog z powodu problemów z sercem. Byłam zdecydowana zrobić je nawet prywatnie. Ale mimo to długo szukałam, bo terminy na prywatne wizyty były za miesiąc (na NFZ nawet za 3 miesiące). W końcu znalazłam ten sam gabinet, o którym piszesz! W przychodni im. Rydygiera w Olsztynie. Nie dość, że przyjęli mnie na następny tydzień po moim telefonie, to jeszcze podczas badania lekarz opisywał wszystko dokładnie, powiedział, co jest nie tak, co widzi na ekranie. Świetny personel, bardzo mili ludzie. A ceny bardzo konkurencyjne, bo jak dopytywałam w innych przychodniach to średnio 20zł wyższe mieli. Samo badanie wygląd trochę, jak usg. Nie ma się czego bać, nic nie boli, nie trzeba się do niego przygotowywać.

Ktoś tu robi reklamę przychodni Rydygiera. Za dużo chwalenia i słodzenia a poza tym, IP komputera jest takie samo dla jednej i drugiej wypowiedzi. Nie ładnie Panie właścicielu przychodni. Dwie różne daty wypowiedzi i inne nicki a komputer Pana? KOSZATNICZKA 2013-07-22, 13:27 IP: 5.135.136.** GENIA 2013-07-31, 10:51 IP: 5.135.136.**