Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Odczyt badania echokardiograficznego serca

Gość Zet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Miałam badanie echokardiograficzne. W wyniku została zmieszczona informacja o cechach krążenia hiperkinetycznego, EF - 70% oraz PMP-wiotka, ruchoma, bez przecieku. Niepokoi mnie szczególnie to ostatnie, bo zupełnie nie wiem, co to jest i czy jest to niebezpieczne. Jeśli ktoś może mi to wytłumaczyć, to będę wdzięczna.

Witam ostatnio miałam robione echo serca, nie jestem pewna jak odczytać jego wyniki. Co mnie martwi to: PŁATKI ZASTAWKI NIECO POGRUBIAŁE, E>A ŚLAD FALI ZWROTNEJ PRAWA KOMORA HIPERKINETYCZNA ZWIĘKSZONY PRZEPŁYW W TĘTNICY PŁUCNEJ Boje się że to coś poważnego a wizytę u lekarza mam w poniedziałek proszę o rady

Witam. Ostatnio miałam badanie Echo serca,ale lekarka w trakcie i po badaniu nie powiedziała ani słowa odnośnie jego wyniku,a jedynie wręczyła opis,który niewiele mi mówi,a wizytę u kardiologa mam dopiero w połowie stycznia.Dodam,że od dłuższego czasu nie czuję się najlepiej(bardzo szybko się męczę,odczuwam duszność powysiłkową,często robi mi się słabo i pojawia się ból za mostkiem). Nie mam pojęcia,czy może mieć to związek z tymi zmianami w sercu? Oto opis w/w badania: Zastawka mitralna: pogrubiały przedni płatek. Śladowa fala zwrotna; Zastawka aortalna: bez zmian; Zastwka trójdzielna: fala zwrotna (+) 9G=19mmHg Zastawka płucna: śładowa fala zwrotna ACT-135mm Funkcja lewej komory: E/A-1,2 OT-160mm EF-65% Pozostałe struktury: Ścieńczenie w obrębie dolnej i środkowej części przegrody międzyprzedsionkowej z tętniakowatym uwypukleniem z l-p,bez cech przecieku. TAPSE-28mm. Mała niedomykalność zastawki trójdzielnej. Zastanawiam się,czy to trzeba jakoś leczyć? -Ola