Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przez całe długie lata zaraz po przebudzeniu piłam kawę rozpuszczalną, przed południem i sporadycznie po południu sypaną.Od kilku dni kiedy zaczęło się dziac ze mną cos dziwnego i wszystko wskazuje na nerwice odstawiłam *sypkę* a po porannej rozpuszczalnej trzęsie mnie w klatce piersiowej i równomiernie pulsuje. Od jutra postanowiłam odstawić i rozpuszczalkę. Póki co biorę na wyciszenie od tygodnia Sedatif, lęki i *doły* odpuściły wiec po co się faszerować psychotropami, ale chce mi się kawy :( Czy ktoś może doradzić jaką kawe można wypić aby nie trząś się po niej i nie łapac oddechu jak karp ? czy bezkofeinowe sa bezpieczne dla nerwusków?

Dzięki za odpowiedź, Inkę piję zaraz jak otworzę oczy, od lat piłam właśnie tak rozpuszczalną, później *sypkę*..teraz kupiłam rozpuszczalną bezkofeinową, ale kawy to nie przypomina :( nie wiecie może czy jest sypana bezkofeinowa? bo niskodrażniaca Astra tez zawiera kofeinę, tyle,ze pewnie mniej. Ehh gdyby człowiek miał tylko takie problemy jak brak kawy...

Twoje problamy nie mają podłoża nerwicowego tylko wypłukania pierwiastków takich jak mg i potas bądź spadku cukru jeśli pijesz gorzką kawę .Kawa plus stres który ma każdy z nas wypłukują te pierwiastki dlatego po wypiciu kawy masz takie dolegliwości .Z kaw sypanych bezkofeinową kawę ma Jacobs ,nazywa się Night and day ,oraz ostatnio w Lidlu była kawa bez kofeiny Dallmayer ale nie wiem czy jeszcze kupisz bo to była tylko jakaś kampania tygodniowa zdaje się .Z tego co pamiętam to jeszcze któraś pl firma ale raczej z dolnej półki dość parszywa .Pobierz porządny magnez i ciesz się kawą i nie wymyślaj nerwic .

Do ANIA05 dziękuje za poradę. Nerwicy nie wymyślam, bo jak stwierdził lekarz mam, ją jak zresztą 90% społeczeństwa, tyle że dla niektórych nerwica to zdenerwowanie a dla innych lęki, duszności i inne objawy. gadzam się jeśli chodzi o magnez, wcześniej nie zdawałam sobie z tego sprawy, piłam kawy, uprawiałam sport i pamiętałam o wszystkim poza uzupełnieniem witamin i pierwiastków. Od miesiąca biorę Mg z wit.B6 i jak tylko najdzie mnie ochota powiem stresowi stop rozkoszując się kawą. Pozdrawiam

No masz rację ze większość społeczeństwa ma stany nerwicowe i lękowe lub inne dolegliwości których nawet nie łączą ze stresem ,ale akurat objawy które opisujesz mogą wynikać i na mój gust wynikają z braku mg ,szczególnie jeśli nasilają się bądź występują po wypiciu kawy .Niektórzy np.po kawie mają tzw.telepkę i trzęsą im się ręce oraz wewnętrznie czują drżenia i niepokój ,serce im wali itp. To też objaw wypłukania magnezu .Dodatkowo można jeść dużo pomidorów i bananów bo mają dużo potasu i mg .

Telepanie i pobudzenie to faktycznie może być brak magnezu. Nie opisałam tutaj wszystkich swoich objawów bo jest ich sporo min.zawroty głowy, problemy z oddychaniem, częste spadki motywacji, silne zmiany samopoczucia, uczucie ciężkości klatki piersiowej, obsesyjne i nieracjonalny myśli, poczucie nierealności świata i ...tak mogłabym wymieniać, więc te objawy,nie twierdzę,ze w ogóle ale jednak niewiele maja wspólnego z brakiem magnezu.Na szczęście na tę chwilę objawy zniknęły,pojawiają się sporadycznie uciski w glowie jakbym była w czepku pływackim cały dzień i delikatne poddenerwowanie, ale wówczas zakładam adidasy i ide biegć.

Niestety czy stety...kawa bezkofeinowa nie smakuje już tak jak mała, czarna, herbaty w zasadzie nigdy nie piłam, tzn piłam, ale od wielkiego dzwonu i teraz wyobraźcie sobie dziewczyny spotkanie kiedy za kawe sypana dziękujesz, rozpuszczalną dziękujesz, herbatę-nie dziękuję...i siedzisz przy szklance wody, to można dopiero dostać nerwicy. Ale dziękuje za posty, kawę Jacobsa poleconą przez ANIA05 polubiłam i mam nadzieję, że wyjdzie mi to tylko na zdrowie.

Hej JAANIA, rozmawiałam z panią doktor, i mówiłam jej ,że piłam 2-3 kaw dziennie i teraz przeszłam na bezkofeinową, która mi nie smakuje. I wyobraź sobie, ona mi poleciał pić kawę, że nic nie zaszkodzi. Że mam robić wszystko na co mam ochotę, nie mam sobie wmawiać ,że jestem chora itp. Mam zachowywać się tak, jak przed zdiagnozowaniem nerwicy, że to pomoże mi wrócić szybciej do stanu przed. I uwaga- od tygodnia piję dwie kawy i nic się nie dzieje złego, wręcz przeciwnie, nie chodzę zamulona, nie czuje się senna. Nie wiem, czy to psychika, czy coś.

Jak dobrze, ze trfilam do was,....ja jestem z choroba z malymi przerwami od 7 lat, ...teraz kolejny nawrot i objawy bez mala takie same jak i jaani, ...nie wiem czy sie cieszyc czy nie, .....ale ostatnimi cZasy zrezygnowałam własnie z kawy, o braku apetytu nie wspomne, ......to co czytam pozowli mi choc czasem delektowac sie smaczkiem kawy, a moze i jej aromatem....co siedzi nam w glowach to obłed...moze w koncu powroce i ja do swiata spokojniejszych...poki co ide lyknac magnez... pozdrawiam milo ewa

Witaj Karola2233 :) no i tutaj mi doradziłaś, dzięki. I mnie bezkofeinowa nie smakuje, piję ostatnio tą z saszetek 3w1 ale taka kawa,to żadna kawa. Też myślałam ostatnio,ze skoro tyle lat piłam i nagle przestałam to nie tyle pomoże co nawet może zaszkodzić, bo organizm i do kofeiny się przyzwyczaja,wiec ide za Twoją rada i witaj ulubiona kawo, co ma być to będzie :) EWULA42 nie dajmy się zwariować, bierzmy magnez i cieszmy się chwilami przy kawie. Glowa do góry, skoro pokonujesz nerwice już od takiego czasu,napewno i teraz dasz radę. Pozdrawiam i spokojnej nocy zyczę