Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość maxx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 43 lata i nowość - zdiagnozowane ostatnio nadciśnienie 1 stopnia. Od zawsze było 120/80, a teraz np 128/148, 133/85, a przed braniem leku na nadciśnienie 161/103, 150/94, różne teatralne skoki. Od ponad roku leżałem, prawie jak w szpitalu, leki antydepresyjne i inne. Nie pracuję, więc mogłem leżeć i przesypiać dni. Od ponad 6 lat zażywam również clonazepam, ostatnie 2 lata równolegle z Welafaxem. Teraz welafax już odstawiłem, clonazepam zmniejszyłem stopniowo z 2 mg dziennie do 0,5 mg, na noc. Wcześniej łykałem clonazepam w dawkach 2 mg dziennie, rzadko 2 x 2 mg. Brałem go, gdy już wszystkie leki zawiodły, on uratował mi życie, bo chciałem się zabić z powodu bólu mięśniowego. Jakieś 2 miesiące temu jeden lekarz zaproponował mi Wellbutrin zamiast Welafaxu, po którym spałem non stop /ostatni pół roku z Welafaxem była jeszcze Lyrica/. Wellbutrin postawił mnie na nogi, w sumie od 1 dnia. To było coś niesamowitego. Do tego skupienie, zero rozleniwienia. Nie da się tego opisać. Odstawiłem praktycznie inne leki, clonazepam brałem i nadal biorę tylko na noc, bo wiadomo, obniżony próg drgawkowy. Ale zaczęły się problemy z niewyraźnym widzeniem, takim zamglonym. Do tego dokuczało mi światło, nawet gdy na zewnątrz nie było słońca, bardzo mrużyłem oczy. Naturalnie okulista, pełne badanie. Nadciśnienie. Odstawiłem Wellbutrin, zacząłem brać lek nadciśnieniowy. Bóle powróciły, ale delikatnie. Natomiast ciśnienie się normuje….nie wiem, czy dojdę, to takiego,, jak ma być. Mam doły, łapię myśli samobójcze. Ale nie chcę brać jeszcze Wellb. Bo nie wiem, co spowodowało to nadciśnienie. Podobno Welafax powoduje nadciśnienie. Mogło tak być, że go brałem i tego nie zauważyłem. Ale ktoś mi zasugerował, że mógł to też zrobić Clonazepam. Jak z tego wyjść? Ktoś może mi tu fachowo doradzić? Który z tych leków mógł to spowodować i czy takie nadciśnienie jest odwracalne, czy leki trzeba już brać do końca życia? Zaznaczę w tym miejscu, że głównie po Lyrice i ciągłym leżeniu przytyłem przez krótki czas jakie 20 kg. Na Wellbutrinie zacząłem się ruszać, ale….teraz już nie wiem, który lek spowodował nadciśnienie. Proszę o pomoc. EKG mam bardzo dobre.