Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mocne swędzenie skóry

Gość Damianos1231

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Damianos1231

Witam od pół roku swedzi mnie skora , ale to nie jest zwykle swedzenie , to jakby ktos mi wbil w nia milion szpilek naraz , tego nie da sie zniesc. Probowalem wszystiego zmienilem proszek do ciuchow na antyalergiczny , zaczalem brac cynki i witaminy , zmienilem mydlo na antyalergiczne , smarowalem skorke balsami nawilzajacymi i nic.. Przy kazdym wysilku fizycznym pojawia sie te okrpne swedzenie . Swedzenie wyglada tak ze na poczatku swedzi lekko , potem sie nasila , nastepnie pojawiaja sie wysypka na klatce piersiowej , szyji i rekach. Potem juz tego nie da sie zniesc i zwijam sie z bolu. Blagam was o pomoc bo z tym nie da sie zyc. Dzis wyszedlem z domu na sloncu i zaczal sie koszmar z swedzeniem. Blagam o pomoc

Gość Damianos1231

No zimny prysznic pomaga , ale nie moge cale zycie pod prysznic latac jak tylko wychodze z domu , podczas stresu tez mam te napady , nagla zmiana temperatury cala , oraz podczas wysilku fizycznego. Juz nie wiem co mam robic

Odpisałam ci, bo znam chłopca, który miał te ,,szpileczki** od 13 roku życia,zawsze wtedy, kiedy sie zagrzał.Najpierw miał tylko na głowie,tam gdzie włosy.Potem rozeszło mu się na tułów.Trwało to kilka lat.Jak miał 18 lat i zaczął jeździć autem, to latem dosłownie nie mógł wytrzymać. Opowiadał mi,że jak jechał ze szkoły do domu i plecy dotykały do oparcia,trochę sie spocił, to biegiem leciał do łazienki i juz na schodach zdejmował bluzkę. Pod chłodnym prysznicem mu przechodziło natychmiast.Samo mu to przeszło jak miał ze 21 lat. I żaden lekarz nie miał pojęcia co to może być,ani neurolog,ani dermatolog...Jedna pani dermatolog to powiedziała mu, że to może być uczulenie na własny pot i że przeważnie mają to dziewczyny w okresie dojrzewania. Teraz ma chyba ze 27 lat i już mu się to nie zdarza,a dawniej to nawet w zimie nigdy nie chodził w swetrze, tylko w podkoszulku i kurtce,bo jak założył sweter, to w autobusie się trochę zagrzał i nie mógł znieść tych szpileczek.Parę lat się męczył i latał kilka razy dziennie pod prysznic.

Jeszcze mi przyszedł do głowy jeden pomysł. Ta dermatolog powiedziała mu o uczuleniu na własny pot i że to się zdarza u dziewcząt,ale nic nie doradziła ,co z tym ma zrobic.Więc mam taki pomysł: kup sobie przez internet ,,pomadę ojca Grzegorza**.Jest to ziołowe mydło w płynie o konsystencji szamponu. Należy zmywac ni m skórę przez 3 minuty b. dokładnie.Oczyszcza pory ,usuwa tłuszcz,dezynfekuje itd. Może warto spróbować i myć sie tym mydłem.Musiałby ci ktos te plecy zmywać,najlepiej frotowym kawałkiem materiału,kawałkiem ręcznika czy cos.To nie śmierdzi,ani nie ma zapachu ,wyglada jakby szare mydło rozpuścić w małej ilosci wody. Gdyby tak było z tym potem jak mówiła ta lekarka, to całkiem mozliwe,że to pomoże.Bo jeśli skóra będzie dokładnie oczyszczona i każde miejsce zmywane przez parę minut, skóra będzie lepiej oddychała i może coś ulży. To jest taki mój pomysł, bo wiem jak ten chłopak się męczył i ci współczuję.Te ,,szpileczki** są nie do wytrzymania.Koniecznie napisz czy ci pomogło.Pozdr.

Gość DAMIANOS1231

Juz nie umiem wytrzymac , nie moge z domu wychodzic nawet , jak wyjde na slonce to zaczyna sie napierd****** to jest bol nie do opisania , mysle ze za niedlugo moge tego nie wytrzymac. Sproboje kupic te mydlo , ale jak nie pomoze to nie wiem juz co. Swedzenie sie nasililo , nawet w domu jak nic nie robie to zaczyna czasami swedzedziec.. Blagam o jakies rady jeszce co robic bo nie daje rady juz

mam 13 lat , a swędzenie zaczęlo sie od 4kl . jest to ból nie do zniesienia . czasami gdy nawet wyjde na słońce już zaczyna mnie wszystko** gryźć **. zaczyna się od silnego swędzenia głowy ., później szyja , a następnie brzuch plecy i od pasa w dół ... po chwili patrze na brzuch i widać malutkie czerwone krostki i wielki pojedyncze czerwone plamki . Człowiek boi się spocić lub jak kolwiek wysilić... :*( Mam zwolnienie z wf*u od dermaologa i jakieś tabletki, które działają przez krótki czas ... dłużej nie można wytrzymać ... jest to problem ponieważ musisz cały czas się drapać ... a kiedy tętno spada krosy znikają , plamki też . nie było jeszcze dnia kiedy by mnie nie swędziało .. jak człowiek się męczy to nie można tego opisać a jest to milion razy gorsze niż zwykła ospa .

Gość michalpoznal

To na pewno jest sucha skóra, miałem ten sam problem. Stres czy wysiłek a objawy te same, swędząca skóra, dziwna wysypka na plecach, klatce.. męczyłem się z tym prawie cały rok, najgorzej było w okresie zimowym, czasami jak zaczynało swędzieć czułem się sparaliżowany - tak silne miałem objawy. Aż w końcu zacząłem ćwiczyć, regularne pocenie się odpowiednio nawilżało skórę i było ok, ale kiedy nie ćwiczyłem dwa - trzy dni swędzenie wracało no i co zrobić? przyczyną okazały się żele pod prysznic i szampony, zawsze używałem żelów Nivea, Adidas, Aparat, Axe i szamponów dostępnych w zwykłych sklepach.. a to jest najgorsze co może być, jak ktoś ma takie problemy powinien od razu przestać używać tych środków. Wystarczy mydło.. ja zacząłem używać mydła Oilan i od tego momentu wszystkie objawy minęły a do włosów polecam jakiś szampon i odżywkę nawilżającą ale z apteki... a nie z drogeri.. to naprawdę pomaga. piszę to dlatego, że utrudniało mi to życie w każdej dziedzinie, przeszukałem dużo źródeł i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi co z tym zrobić...teraz wiem i chce pomóc :) spróbujcie.. a nie pożałujecie

Gość Pan pomagała

Cześć, tak sobie czytam komentarze bo akurat mnie dopadł ten ból po dłuższym czasie jego niewystępowania. Wszystkim, których dotknął problem 'miliardów szpilek' - polecam lepsze dotlenianie organizmu (częste spacery) wyrzucenie niepotrzebnych kosmetyków jak to napisał gość powyżej - najlepsze jest szare mydło, a do włosów coś bardzo neutralnego i naturalnego aby nie zmieniało pH skóry. Czasem niestety musimy się wrócić do starych rozwiązań, bo te chemiczne świństwa serwowane nam na każdym rogu po prostu wywołują u nas przeróżne reakcje alergiczne, z resztą ciągle nie doszedłem do jednego wniosku czym jest ta dziwna dolegliwość - wiem natomiast jedno. Zawsze pojawiała się u mnie gdy było mi zbyt ciepło w okresie zimowym, przy nagłym wytężonym i wydłużonym wysiłku i tylko wtedy. 
Piszę to, bo pamiętam jak pewnego razu wracałem zimą przez osiedle a w połowie drogi zrobiło mi się ciepło w okolicach klatki bo szedłem przyspieszonym krokiem - lekka zadyszka itp. i nagle ukłucie w rękę, następnie w plecy i w klatkę i wtedy nadeszła taka nieprzyjemna fala szpilek, przez które aż pobiegłem do domu i praktycznie 3 sekundy po zamknięciu drzwi już się rozbierałem żeby skoczyć pod prysznic bo nie wytrzymałbym ani chwili dłużej i pewnie zacząłbym zdzierać skórę z klatki albo walić głową o podłogę, to był mój najmocniejszy napad, jednak po oblaniu zimną wodą odeszło, a wróciło faktycznie jak zacząłem stosować te chemiczne ścierwa pod prysznic (z powodów finansowych) jednak mam ciągłe wrażenie że chodzi też o jakiś "trigger" np. o wysiłek i niedotlenienie. Z natury cierpię na niedotlenienie organizmu z powodu skrzywionej przegrody nosowej mam spłycone wdechy od wielu lat przez co mam ciągłe sine księżyce pod oczami i ogólnie słabszą kondycję. Mam też lekką wadę kręgosłupa a ból ten wyraźnie odczuwam jako coś neurologicznego - dlatego bardzo ciężko określić CO konkretnie jest przyczyną. 

może warto sprawdzić na co możemy chorować, może to być np. AZS mój mąż w wieku 27 lat dostał AZS, co prawda w łagodniejszej wersji, ale używa specjalnych dermokosmetyków atopreal, któe łagodza objawy, moim zdaniem warto wypróbować tą serię do pielęgnacji skóry, ja sama używam ich jesienia i zimą kiedy moja skóra jest moco wysuszona. 

Od 2 lat mam to swędzenie. Również dermografizm czerwony. Nikt nie wie co mi jest, badania wychodzą idealnie. A wczoraj miałem jedno z największych ataków swędzenia ud od strony wewnętrznej. Zazwyczaj były ręce, klatka, brzuch, kolana, szyja. Lek przeciwhistaminowy nie zadziałał. Moja kondycja się pogorszyła, dysze jak lokomotywa, ale badania ekg i inne wychodzą super. Jak rozwiazaliście problem, to piszcie.

https://www.penza-press.ru/pravilno-stroim-bassejn.dhtm

Ribe / Elburg Arcana ? Купить плитку Риб / Элбург Аркана в Санкт-Петербурге

Jennyfer 24,6x74, Alma Ceramica, арт. в интернет-магазине Плитбург. Доставка.