Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niespodziewany wzrost ciśnienia i pulsu

Gość dariusz169

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dariusz169

Witam, mam 19 lat i parę dni temu odwiedziłem lekarza medycyny pracy, ponieważ potrzebowałem zaświadczenia zdrowotnego na AWF. No i zrobiono mi EKG, zmierzono ciśnienie i ku ogromnemu zaskoczeniu wyszło nadciśnienie. Teraz mierzę sobie w domu ciśnienie na spokojnie i również jest za duże ok. 140/85 i puls 85. Ale najlepsze za chwilę. W lutym byłem na komisji wojskowej i tam mi mierzyli również ciśnienie, i się mnie pytają czy ja się dobrze czuję, bo mam tak niskie, że powinienem nie żyć. U pielęgniarki szkolnej też jakoś na zimę było idealnie 120/85. No ale idźmy dalej, nie bez powodu wybieram się na AWF, w szkole zawsze wyróżniałem się kondycją, zawsze osiągałem najlepsze wyniki w biegach długodystansowych, a z tego co poczytałem to wynika, że wysoki puls wpływa negatywnie na wytrzymałość. Moja aktywność fizyczna jest ponadprzeciętna, codziennie gram w siatkówkę lub piłkę nożną po parę godzin dziennie, co drugi dzień chodzę na siłownię, odżywiam się bardzo dobrze, od ok. 2 miesięcy już nie biegam, ale nawet teraz przebiegnięcie 5 km to nie byłby dla mnie żaden problem.

Gość dariusz169

Ps. jeszcze chciałbym dodać, że wczoraj po 4 godzinnej grze w siatkówkę miałem coś ok. 135/85 i puls ok.90, czyli po takim zmęczeniu nie dużo wzrósł mi puls. I dzisiaj również dostałem wyniki badań ekg, ale jedyne co mogę rozszyfrować to *brak progresji R V2-V3*

Siłownia podwyższa bardzo cisnienie,zrezygnuj na jakiś czas i mierz codziennie,zobaczysz czy będzie dobrze,mam nadzieję,że nie pijesz napojów energetycznych i nie zażywasz jakiś pseudoodżywek.Lekko podwyższone cisnienie może obnizyć picie jemioły.