Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Natrętna myśl nie daje mi spokoju

Gość zaniepokojona90

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zaniepokojona90

Witam. Mam pewien problem, natretna mysl nie daje mi spokoju... Jestem w 21 tygodniu ciazy, przez przypadek zobaczylam na internecie chore dziecko i było one bez oczu i odruchowo sie zaslonilam by na to nie patrzec poniewaz rodzina mowi ze nie wolno w ciazy patrzec na chore dzieci... I teraz caly czas chodzi mi po glowie *bez oczu..* o czym kolwiek bym nie myslsla... Nie potrafie jakos zlikwidowac tej mysli i do tego pojawia sie strach ze to moze miec wplyw na moje malenstwo ;( co mam w tej sytuacji zrobic? Jak sobie poradzic?

Witaj, Zaniepokojona. Kiedy ktoś jest nadwrażliwy i coś usłyszy, zobaczy moze zareagowac tak jak Ty. .A w ciązy hormony buzuja , budzą się strachy ukryte w podswiadomości .Doradzam Tobie spotkanie z jakims sensownym psychologiem, ktory Ci pomoze zrozumieć to, co się z Toba dzieje..Pisałam z paroma kobietami, które podczas ciązy doświadczały myśli natrętnych.Najlepszym sposobem jest IGNOROWANIE takich mysli, ale musisz to poćwiczyć, zeby mózg się odwrażliwił. Jest wiele przesądów na temat tego, jak powinna się zachowywac a jak nie kobieta w ciązy.Można powiedziec, ze jesteś osobą bardzo podatną na pewne sugestie i musisz nauczyć sie być bardziej RACJONALNA, brac więcej na ROZUM niż na UCZUCIE. Posyłąm Ci przemyślenia osob, ktore doświadczały myśli natretnych, informacje które znalazłam w necie. Może coś z tych wskazówek przyda Ci sie na ten czas, zeby odsunąc się od tego rodzaju myślenia. Mam nadzieję, ze te informacje przydadzą się Tobie do racjonalnego podejscia do tej myśli, ktora Ciebie tak przestraszyła.Pozdrawiam.

Nie no bez przesady :) nie przejmuj się, różne rzeczy się dzieją w ciąży no i na różne się trafia, przy najbliższym usg zapytaj lekarza czy wszystko gra, ale że w ciąży nie można oglądać chorych dzieci... na pewno to zapadnie w pamięć, ale nie wpłynie negatywnie :) pooglądaj sobie na różnych stronach jak rozwija się Twój maluszek wg kalendarza ciąży i nastrój powinien się poprawić, powodzenia :)