Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie w okresie menopauzy

Gość OK5

Rekomendowane odpowiedzi

Przechodzę menopauzę, mam 49lat i od dwóch miesięcy , średnio raz w tygodniu, około godż.5 rano ,ciśnienie 170/110. Wstaję wtedy , siadam na krześle i mierzę ciśnienie co 10 minut. po około 20 minutach spada samo do ok.140/90/95 i póżniej przez cały dzień ok.120/80. Nie mam pojęcia czy muszę to leczyć? Czy któraś z Pań ma podobnie ?

Witam znalazłam sie tu przypadkowo, ale interesuje mnie ten wątek, mam 50-kę i tez problemy z wyskokowym cisnieniem właśnie w godzinach nocnych, wybudza mnie to ze snu bo piszczy mi w uszach, wstaję mierzę cisnienie, tabletka pod język i gdy spadnie próbuję zasnąć, ale to trwa czasami i 2 -3 gopdziny, rano zmeczona nie wyspana i tak już którys tydzien leki na cisnienie biore i mimo to wyskoki są, lekarka przestawiła mi leki z godzin rannych na popołudniowe, ale myslę ze to klima tak szaleje

Mam podobny problem z ciśnieniem . Zawsze byłam niskocisnieniowcem teraz 46 lat i okres menopauzy sprawił iż mam b duży problem z ciśnieniem . Pojawiło się nagle140/110 ból głowy itd lekarz zlecił leki na obniżenie teraz mam b niskie 90/70 mój co drugi dzień to wysokie to znowu niskie wariacja Nie chce brać hormonów czekam jeszcze tydzień potem idę do ginekologa

Witam. Jestem od Was starsza i nareszcie mam to za sobą.Na ustabilizowanie ciśnienia stosowałam jeden dzień w tygodniu dietę : ugotować 30 dkg ryżu osobno jabłka usmażyć ok. 1 kg wymieszać jabłka ,ryż i 10 dkg cukru.Jest to porcja na cały dzień/podzielić to na 5 posiłków/.stosować co tydzień i pomoże bez leków.Hormonów też nie mogłam brać.W tym czasie bardzo się denerwowałam byle czym,nie mogłam spokojnie zalatwić swoich spraw bez zdenerwowania.Posłuchałam mojej koleżanki lekarki i przepisała mi ,,ballergot* ,jest lekko uspokajający ,można go brać w czasie takich nerwów,przed jakimś spotkaniem itp.Przeszłam ten czas a powiem Wam że nie trwał krótko.Życzę wytrwałości ,pozdrawiam.

Czy któraś z Was ma wysokie skoki ciśnienia,paraliżujący strach przed pomiarem,napady gorąca co chwilę,myśli o wylewie i ciągły strach ...nie umiem normalnie żyć ,mam 59 lat,biorę leki mam wspaniałego męża a w środku mnie,piekiełko.chcialam się tylko wyżalić wiem że nie jestem sama,choć gdy człowiek czuje się podłe myśli że jest sam.na zewnątrz jestem ciągle uśmiechnięta pozytywną kobieta.ludzie myślą,ej,ty zawsze bierzesz wszystko na luzie😄