Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy mam dobre ciśnienie po zażyciu leku?

Gość jimenka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Mam 19 lat.Od 5 dni boli mnie serce.Byłam u lekarza rodzinnego,zrobiono mi EKG i zmierzono cisnienie(130/90).Pani doktor powiedziała,że wyniki są ogólnie dobre,ale trochę za szybko bije mi serce.Zapisała mi ConcorCor 1,25.Kazano mi mierzyc puls i cisnienie 2 razy dziennie przez tydzień.Wzięłam dziś pierwszą tabletkę tego leku i zmierzyłam cisnienie(98/65),puls 65/min.Czy to jest normalne ? Jutro mam egzamin na prawo jazdy i może się po prostu denerwuje.Nie wiem,co robić.Odwiedzić jeszcze raz lekarza ?

Może z nerwów cię boli? Kto to wie?Może napij się nervosolu albo neospasminy, które pomagaja przy bólu serca na tle nerwicowym.Powodzenia na egzaminie! Nie pękaj, toz od tego nie zależy twoje zycie.Jakbys nie zdała, to nie ty pierwsza.Wierz mi,że w życiu są o wiele ważniejsze ,,egzaminy**niż prawo jazdy.

Serce ci się może przyzwyczajać do leku, ale przy następnej wizycie poinformuj o tym lekarza. Jeśli będziesz się źle czuła przez dłuższy czas, powinnaś wcześniej udać się na wizytę. Nie polecam łykania tabletek na serce i równocześnie tabletek na uspokojenie, ponieważ spadek ciśnienia i akcji serca może być zbyt duży. Pamiętaj, że przyspieszony puls i podwyzszone cisnienei molas miec tylko w gabinecie lekarza, co zdarza sie bardzo czesto. Sprawdz sobie kilka razy w domu i byc moze wcale nie potrzebujesz tego leku.