Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, mój lipidogram: cholesterol całkowity 180 mg/dl cholesterol HDL 52,4 mg/dl cholesterol LDL 96,7 mg/dl natomiast pod tym widnieje taki zapis: Wartości referencyjne/docelowe: < 70 mg/dl - u osób z bardzo dużym ryzykiem, po zawale i udarze mózgu; >= 10% wg skali SCORE < 100 mg/dl - u osób z dużym ryzykiem, w tym ryzykiem 5-10% wg skali SCORE < 115 mg/dl - u osób z umiarkowanym lub małym ryzykiem, ryzyko, 5% wg skali SCORE. Proszę o wyjaśnienie czy ten zapis dotyczy parametrów LDL. Jestem laikiem, ale zawsze mówi się, że LDL czyli *zły cholesterol powinien być jak najniższy, a moim zdaniem z tego zapisu wynika, że jeżeli jest on niski poniżej 70 mg/dl to jest bardzo duże ryzyko. Nie wiem czy mój tok rozumowania jest poprawny. Proszę o wyjaśnienie tego zapisu. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Alicja777

Witam Alicję, Tok Pani myślenia rzeczywiście nie jest poprawny. Ma Pani dobry lipidogram. Bardzo niskie wartości LDL: 70 mg% - dotyczą osób, ktore przebyły zawał serca, operację tętnic wieńcowych lub angioplastykę z zalożeniem stentu, albo bez założenia stentu, czyli z potwierdzoną chorobą wieńcową na podstawie koronarografii. Nie podała Pani wartości trójglicerydów (triglicerydów), które u kobiet są jeszcze ważniejsze, niż u mężczyzn.

Witam, Odebralam kolejne wyniki , sa podobne do poprzednich (robie co pół roku): Chol - 254 HDL -99 LDL-135 Trigl.-80 Znam normy wiec wiem ze ogólny poziom chol. jest grubo za wysoki, jednak w swojej historii widze zaleznosc: poziom chol. spadał (do 235) jak spadał takze HDL (do np.80). Czy moje wyniki mozna uznac za dobre poniewaz jest duzo HDL a malo triglicerydow? Takie jest moje zdanie, ale nie jestem lekarzem. Zastanawiam sie czy celem ma byc osiagniecie chol. poniżej 200, czy tez wazne sa proporcje. Z prostego rachunku wynika, ze nie mozna miec niskiego chol przy wysokim HDL. Prosze o interpretacje.

Dzień dobry, mój lipidogram: cholesterol całkowity 193 mg/dl cholesterol HDL 81,15 mg/dl cholesterol LDL 98,40 mg/dl trójglicerydy 68 mg/dl Mam 32 lata, 158cm wzrostu, 62kg wagi, 9 mcy temu ur dziecko, przyjmuję euthyrox N25 w związku z hashimoto. Lata wstecz miałam 2x epizod niedokrwienny mózgu TIA Proszę o interpretację wyników.

Pani Alicja777 zadała konkretne pytanie: LDL czyli *zły cholesterol powinien być jak najniższy, a moim zdaniem z tego zapisu wynika, że jeżeli jest on niski poniżej 70 mg/dl to jest bardzo duże ryzyko. i nie otrzymała odpowiedzi na temat. Jak rozumieć te przeciwności i czego dotyczą wartości referencyjne/docelowe. jedynie HDL im niższy tym gorzej, ale to tego nie dotyczy. Skąd wiedzieć czy jest się przedziale < 70 mg/dl, < 100 mg/dl czy < 115 mg/dl? Czego dotyczą te liczby, na pewno nie LDL.

THOMASP, Z podanych danych wynika też jednoznacznie, że: - jeśli jest się osobą z bardzo dużym ryzykiem miażdżycy, po zawale lub udarze mózgu wówczas należy starać się by LDL < 70 mg/dl, - jeśli jest się osobą z dużym ryzykiem miażdżycy wówczas należy starać się by LDL < 100 mg/dl, - jeśli jest się osobą z umiarkowanym ryzykiem miażdżycy wówczas należy starać się by LDL < 115 mg/dl. A to, w jakim jest się przedziale ryzyka zwykle podają przy wynikach badań lipidów.

Jeszcze raz to przeanalizowałem i doszedłem do takiego wniosku. Który przedział z 3-ch jest określony dla pacjenta zależy tylko od stanu zdrowia pacjenta (bajpasy, choroba wieńcowa itp), a nie od wysokości LDL. Natomiast sam przedział określa max wartość LDL do jakiej powinien dążyć pacjent należący do tego przedziału. Dalej kwestią nierozstrzygniętą jest to, że nie bierze się pod uwagę w tych przedziałach poziom HDL i trójglicerydów. I chyba jest to niemożliwe uzyskać LDL 70 mg/dl Chyba poprawnie to zrozumiałem?

Tak było wcześniej. Wartość cholesterolu całkowitego/wartość frakcji HDL. Teraz np. w Niemczech podaje się LDL/HDL. U mnie jest 1.9 zalecana wartość < 3 Ta norma LDL < 70 dotyczy ludzi chorych, a więc automatycznie z podniesionym LDL. Dotyczy również. mnie (bajpasy). Jak chorzy ludzie mają obniżyć LDL do 70? Biorę tabletki Sivastatin 40 mg i moje LDL waha się w okresie 15-tu lat 100 - 120. Teraz przechodzę na Simvastatin 60 mg. Po 2 miesiącach wykonam następne badanie cholesterolu. Postaram również doprowadzić wagę do właściwego BMI. Sam proces obniżania wagi, spowoduje podniesienie LDL. pozdrawiam Thomas.P