Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od niedawna zaczęłam trenować bieganie. Ostatnio jednak zaczęły mnie boleć kolana, zwłaszcza lewe. Ból występuje głównie podczas ruchu ( zgięcie/wyprost), towarzyszy mu uczucie ciągnięcia po stronie przyśrodkowej kolana oraz bóle piszczeli (podczas wysiłku). Dolegliwości zaczęły się nasilać od momentu, kiedy wzięłam udział w biegu ulicznym na 10 km, gdzie niezbyt dobrze przygotowałam się do czekającego mnie wysiłku. Wcześniej także miałam problemy z kolanami, ale rzadko bóle były tak intensywne. Dodam jeszcze, że w lewej stopie mam halluxa już dość widocznego, w prawej jego początki. Jeżeli ktokolwiek wie, co może być prawdopodobną przyczyną moich problemów i jak im zaradzić będę bardzo wdzięczna za podzielenie się informacjami. Pozdrawiam serdecznie.

Gość Motylek25

A w jakich butach biegłaś? Były to zwykłe adidasy czy takie przystosowane do biegania? Bo to dość ważne być może uszkodziłaś sobie stawy biegają bez odpowiedniej amortyzacji. Nie powinno się biegać po asfalcie czy chodniku, ponieważ jest to podłoże sztywne, nie amortyzujące wstrząsów. Buty przystosowane do biegania, mają opowiednią podeszwę która amortyzuje ruch. Radzę zgłosić się to ortopedy, kŧóry specjalizuje się w kolanach i wykonać prześwietlenie

Buty mam odpowiednie do biegania. Nie wiem, czy zdjęcie cokolwiek wykaże, gdyż na ewentualne zmiany zwyrodnieniowe jest jeszcze ze wcześnie moim zdaniem. Podejrzewam przeciążenie więzadeł lub zbytnie napięcie czworogłowego, tylko ten ból zwłaszcza podczas długotrwałego siedzenia ze zgiętą nogą nie daje mi spokoju. Czasem odczuwam też taki tępy ból w kolanie. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.