Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno a wysiłek fizyczny

Gość MonikaA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przeczytalam kilka watkow w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie, ale niestety jej nie znalazlam. Jesli mimo wszytsko odpowiedz gdzies juz sie pojawila, prosze o link i wyrozumialosc. Okolo dwoch miesiecy temu przez okres okolo dwoch tygodni moje serducho zaczynalo wariowac w tym sensie, ze strasznie przyspieszalo, klulo az po lewe ramie i ogolnie robilo mi sie duszno. Wybralam sie wiec do lekarza kardiologa, gdyz podejrzewalam ze moze to byc zwiazane z tabletkami antykoncepcyjnymi jakie zazywam od pol roku (Diane35). Lekarz wystawil diagnoze *zapadnietych zastawek serca*, choc mimo ze szukalam takiej dolegliwosci, nigdzie tego nie znalazlam. Dodam ze od niedawna mieszkam w USA, i moze tutaj to nazywa sie po prostu inaczej. Lekarz powiedzial, ze to raczej jest podloze stresowe, i nie powinnam sie martwic, bo to nic powaznego. Dostalam tabletki PROPRANOLOL 10mg na obnizenie tetna, i bralam je przez trzy tygodnie, az bole nie ustapily. Cisnienie bylo w porzadku. Od okolo miesiaca chodze na silownie, choc czas spedzam gownie na orbitrekach i rowerkach. Problem w tym, ze jak na nie siadam, to po lekkiej rozgrzewce moje tetno pokazuje 130, a juz po kilku minutach lekkiego programu tetno wskakuje na 155. W momencie kiedy program cwiczen zmienia sie na lekko trudniejszy, tetno skacze do 165-180, i jest to juz niemile uczucie, chociaz nie przeszkadza w cwiczeniu bardzo, wiec kontynuuje cwiczenie az do konca zaprogramowanego czasu. (Osoby z ktorymi cwicze musza sie niezle nacwiczyc, by maszynka pokazywala im tetno 140!) Mija juz miesiac, i liczylam ze moje serducho sie przyzwyczaji, i bedzie zachowywalo sie normalnie. Niestety tak nie jest. Moje pytanie jest nastepujace: - czy moge cwiczyc przy takim tetnie? Czy nie bedzie to pociagalo za soba jakichkolwiek komplikacji? - czy moge brac tabletki na obnizenie cisnienia jednorazowo przed cwiczeniami? (zauwazylam ze to pomaga, i moje tetno osiaga wtedy max. 160) Dopiero w lipcu bede w Polsce, by zrobic dokladniejsze badania. Do tego czasu wolalabym uniknac amerykanskiej sluzby zdrowia, a raczej jej cen :). Wolalabym tez nie zaprzestawac cwiczen, gdyz przynosi mi to ogromna satysfakcje, i pomaga zrzucic kilka kg, co jest dla mnie wazne przed zblizajacym sie slubem i weselem (jupi! :)). Dziekuje ogromnie za wszytskie odpowiedzi!
Takie tetno podczas cwiczen to normalne. Poczytaj o zakresach treningowych dla biegaczy. 130 to idealne tetno na pozbycie sie tluszczyku. Zawodnicy na finiszu maja ok 200 wiec nic si enie lam :D Rob aeroby na rowerku do 150 bo powyzej nie bedziesz spalala tluszczyku.
Hej, mam dokładnie to samo - tylko bez bólów, a na dodatek samo ciśnienie mam z zasady niskie! Ćwiczę step od ok. miesiąca i już właściwie na początku tętno mam ok. 130, a po krótkim czasie skacze do 150-160 i tak dochodzę do końca, nie męcząc się przy tym jakoś strasznie. Po ćwiczeniach czuję lekki ból głowy, właśnie jakby od wysokiego tętna. Po pierwsze nie wiem, czy jest to bezpieczne, a po drugie - jak zrealizować rady *rób aeroby do 150*? Jak doprowadzić do zmniejszenia tętna skoro morderczo się nie męczę?
Tętno u zdrowego człowieka przyśpiesza do ok 200/min w czasie wysiłku i jest to normą - po odpoczynku powinno zwolnić. U bardzo młodych osób potrafi przyspieszyć nawet do 300/min w trakcie intenywnego wysiłku i jak nie daje żadnych dolegliowsci to też nie ma co panikować. Dobra rada była powyżej - poczytajcie normy w trakcie wysiłku a nie nakręcajcię się i nie doszukujcię się na siłę chorób. Po to serce w czasie wysiłku przyspiesza aby nadążyć z pompowaniem krwi a tym samym dostarczeniem tlenu do mózgu i innych narządów
*U bardzo młodych osób potrafi przyspieszyć nawet do 300/min w trakcie intenywnego wysiłku* No to już ostra przesada była. Maksymalne tętno generalnie wylicza się ze wzoru 220-wiek sportowca. Ja miałem maksymalnie 212BPM i nie wierzę, że ktoś może mieć więcej niż 230.
Gość guanabana

Tętno 300 występuje chyba z tego co się orientuję tylko w migotaniu komór na przykład podczas zawału. Bierzcie ludzie dużą poprawkę na to co inni piszą w necie. Ktoś tu wyżej napisał chyba prawidłowo, powyżej 230 raczej się nie da, choć też ekspertem nie jestem. pozdrawiam