Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból z tyłu głowy a zatoki

Gość Dianna90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam od kilku dni straszny ból i ucisk zatok. W okolicach brwi i pod oczami? Oprócz tego dzisiaj zauważyłam coś dziwnego bo z tyłu na czubku głowy ( nie jest to ból) ale czuje taki ucisk, jak trochę mocniej tam dotknę to właśnie odczuwam ucisk który odczuwam też w zatokach. Czy taki ucisk z tyłu głowy może być od bólu zatok? Może poradzilibyście mi coś na ból zatok? to jest okropny problem z którym nie mogę sobie poradzić. Bardzo często mnie one bolą nie wiem co jest przyczyną. Byłam z tym u laryngologa to przepisał mi jakieś krople? zawiesine do nosa? którą można była brać tylko przez 3 dni, problem na chwilę zniknął no ale od jakiś 6 dni znów mnie zatoki bolą i uciskają jest to nie do wytrzymania. Nie wiem co to może być, a następną wizytę mam 20 czerwca..

Może po umyciu głowy zaraz na dwór wychodzisz,albo przebywasz na zmiane w zimnym i ciepłym miejjscu? Klimatyzacja w aucie też może tę chorobę wywołać.Jak na dworze ciepło jest, toa w aucie za niska temp. , to yteż może zaszkodzić.Na oczyszczenie zatok bardzo pomaga naświetlanie czoła lampą solux.Ja miałam antybiotyk plus te naświeltlania.Po 4 dniach codziennie rano nosem mi spływała żółta wydzielina z zatok.Trwało to ze 4 dni.Od tej pory spokój.Tylko trzeba uważac, by głowa nie marzła.Jak jest wiatr,czapeczka koniecznie na czoło. lub opaska. Jeszcze można robić taką inhalację: kilka łyżek rumianku zaparzyć w garnku, pod przykryciem, garnek włożyc do zlewozmywaka,odkryć pokrywkę i nasypać czubatą łyżkę soli jodowanej,oraz łyżke sody oczyszczonej.Zacznie siię burzyć.Nakryć na głowę duży ręcznik jak parasol i oddychac nad tą parą,nie głęboko, normalnie,tylko wdech ustami,a wydech nosem.Rozgrzane zatoki mogą spowodować,że rozrzedzi się wydzielina w zatokach i może spłynąć.Po inhalacji na chwilę nałożyć na czoło czapkę,by gwałtownie nie ostygło czoło.Na solux możesz chodzić do gabinetu fizjoterapii.Kosztuje 5 czy 6 zł.Trzeba z tydzień do 10 dni chodzić.

Dziękuje za odpowiedź. A czy można np od bólu zatok mieć zaburzenia? ja nie wiem od 3 dni co się ze mną dzieje, chwilami jest normalnie ale np. czasem jak wykonuję brzuszki to się chwieje jak np. spojrzę na lewo to się czuję jakby na statku płynęła taka chwile dezorientacji i wszystko się buja, dzieje sie to również w normalnych sytuacjach np na zakupach nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałam.. nie wiem co to może być? coś z błędnikiem? jakie powinnam wykonać badania iść do ogólnego lekarza czy laryngologa?