Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół wazowagalny wazodepresyjny

Gość Joasia

Rekomendowane odpowiedzi

witam, dzis dowiedzialam sie, ze mam zespół wazowagalny wazodepresyjny (typ 3 wg vasis) i chcialabym uzyskac jakies informacje ( czy powinnam sie martwic, czego nie moge robic etc )...mam 21 lat, jakies 7-8lat temu chorowalam na epilepsje rolandyczna, ale teraz EEG bylo calkowicie dobre, czy to moze miec jakis zwiazek? z gory dziekuje za odpowiedz
Staraj się też robić treningi pionizacyjne. Stój ok 30 minut pod ścianą. Rób to rano, jak się obudzisz. Też mam ten zespół, tylko w moim wypadku jest on złośliwy. Nie masz się czego martwić. Da się z tym żyć tylko trzeba trochę uważać na siebie. Trzymaj się ciepło :)
witajcie :) olka :) mó też jest złosliwy - kurcze a do tego jst gorzej niż było bo nie tylko nie mogę stać ale już nie mogę dłużej chodzić bo teź mi bardzo spada ciśnienie. dostałam leki - gutron ale na razie jeszcze nie brałam bo do tego mam nadciśnienie i lekarz zmniejszył mi dawki na obniżenie i teraz mam huśtawki więc muszę trochę poczekać z gutronem. super miesznka wybuchowa. pozdrawiam zaliczajacych gleby ;)
Gość Łucjanna
niestety mam to samo i wiem, że wcale nie jest to fajne... Zawsze wszyscy mnie pytają czy dobrze się czuję... Najgorsze że chodzę jeszcze do szkoły i gdyby zdarzyło się to na wf-ie podczas ćwiczenia....wole nie myśleć o tym. Uważaj na siebie. Postaraj się nie wstawać zbyt gwałtownie niezależnie od tego, czy siedziałaś, czy leżałaś.
U mnie zespół wazowagalny stwierdzono dzisiaj rano podczas próby pionizacyjnej. Do momentu podania małej dawki nitrogliceryny wszystko było ok, później miałam objawy przedomdleniowe, od mroczków przed oczami, przez zaburzenia słuchu po ciśnienie 60/30 i jednoczesne tętno 140 uderzeń/min. Powiedzieli, że to ze względu na nieukształtowany do końca układ nerwowy i że przejdzie mi to z wiekiem (mam 16 lat). Mimo, że masz te pięć więcej może też to minie? Powodzenia i życzę zdrówka :)
Gość Kasiak1989

Zespol wazowagalny wazodepresyjny wykryto u mnie 6 lat temu, obecnie mam 22 lata i daje radę. Ogolnie czuje sie dobrze, jednak raz na pol roku zdarza mi sie, ze nie jestem w stanie stac z lozka, bo tak kreci mi sie w glowie i mdleje. W moim przypadku podstawą jest picie 2 litrow plynow dziennie, w tym również napoi zawierających dużą ilość potasu, magnezu, najlepiej takich jakich używaja sportowcy, aby się nawodnić. Zaniedbanie organizmu np. podczas sesji konczy sie szpitalem i kroplowkami.

Efekt podobny do działania nitrogliceryny daje stosowanie Mudry Ratującej Życie.Wprawdzie krew nie woda,ale czy jest krew bez wody?Co sie dzieje przy obfitym krwawieniu?Wg chińskich ksiąg,jest 5 zmęczeń:za dużo czytania osłabia krew i serce,za dużo leżenia osłabia płuca,za dużo siedzenia osłabia śledzionę,za dużo chodzenia osłabia wątrobę,za dużo stania osłabia nerki.Czy omdlenie nie są skutkiem niedoboru krwi w mózgu?Według wspomnianych ksiąg produkcją krwi zajmuje się spółka;nerki,śledziona i szpik kostny,efekt tej produkcji to biała krew.Jako kooperant serce barwi ową krew na czerwono.Ksiegi owe twierdzą,że przyrost krwi można osiągnąć poprzez spożywanie;rosołu wołowego na kości ze szpikiem,mięsem imarchewką jak również poprzez picie czerwonego wina z żółtkiem jaja.Ta winna kuracja winna trwać dni 12.