Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mrowienie twarzy, drętwienie rąk a zespół jelita drażliwego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 16 lat . Więc w grudniu 2012 byłam w szpitalu z powodu odwodnienia wymioty silne bóle brzucha i rozwolnienie zrobiono mi tam za późno badania kału ( w trakcie podawania juz antybiotyku ) , ale --ogolnie stwierdzili że byl to poprostu ostry nieżyt jelitowo - żołądkowy . Przed szpitalem spadała mi waga z 42 spadłam do 38 kg. Po szpitalu miałam diete czulam sie juz dobrze po jakimś czasie znowu sie odwodnilam przyjechalo pogotowie dostałam zastrzyk przeciw wymiotny i chyba przeciwbolowy domięśniowy i potas bo mialam mrowienie i drętwienie rąk tak ze nie moglam nimi poruszać lecz do szpitala nie pojechalam wymioty ustapily , biegunka i dretwienie rowniez. lekarz rodzinny powiedział ze to moze co jakis czas byc bo to moe byc wirusowe przepisala tabletki na biegunke , multilac ktory bralam po szpitalu . Nie przybywałam za bardzo na wadze chociaz jadlam normalnie ciagle czułam sie wiecznie zmeczona . Potem powiedzmy jakos w lutym znowu zaczęły się silne bóle brzucha gdy się chociaz lekko zdenerwowałam cała jak by sie trzesłam mialam wzdecia po wiekszosci spozywanych posiłkow przelewanie w brzuchu i czasami rozwolnienia i tak się to ciąglo brałam wegiel gdy mialam rozwolnienie zazywalam witaminy . Rowniez przez 3 lata mam nieregularny okres w miesiacu nie mam go wgl albo jest 2 razy w miesiacu . Byłam strasznie nerwowa wyrzywałam sie na wszystkich dookola ale zaraz tez sie trzęsłam . Później dostawalam na przemian raz rozwolnienie raz zaparcia lekarz rodzinny w koncu wyslal mnie na badania krwi i moczu ogolnie byly dobre oprócz tego ze mialam za dużo krwinek białych .Ciągle jestem zmeczona lub robi mi sie ciemno w oczach.Ostatnio gdy spokojnie oczekiwalam na obiad siedzialam i pisałam sms w pewnym momencie nie moglam nic z sensem napisać ani przeczytac zaczełam sie jąkac , mialam mrowienia na twarzy i prawej ręce , i mialam lekkie zawroty po jakichs 15 min wszystko przeszlo . Gdy się zdenerwuje od razu mam drganie ciala lub trzęsą sie rece . Dostałam tez skierowanie na usg teraz w maju też tam nic nie wykazalo i tylko lekarz rodzinny powiedzial mi ze mam zespoł jelita drazliwego i że jest to spowodowane moim stanem emocjonalnym przepisala mi blonnik jeszcze raz multilac i mam diete . Czy te mroczki w oczach mrowienie dretwienie twarzy i zaburzenia miesiączkowania i tracenie na wadze są tez spowodowane tym zespołem jelita drażliwego ?

Napiszę ci jak w naturalny sposób mozna sobie poradzić z jelitem.Otóż należy kupić majeranek i kminek w jednakowych ilośćiach wagowych czyli 1:1. Oba zmielić na małych obrotach,dokładnie wymieszać i przesypać do słoika zakręcanego.Jeść 4x dziennie po pół łyżeczki,ale nie łyżką, bo łatwo jest sie zakrztusić.Trzeba rozmieszać w małej ilości wody letniej przegotowanej i wypić po jedzeniu,albo posypać na kanapke i przykryć np. białym serem.Oprócz tego kupić w sklepie zielarskim kłącze tataraku.PÓŁ łyżeczki kłączy zalać jedną i jedną czwartą szkl. wrzątku.Przykryć na 30 minut,przecedzić i pić3x dziennie po jednej trzeciej szklanki.Codziennie rano parzyć nowe na cały dzień.Jest to b. skuteczny sposób na problemy jelitowe.Już po tygodniu będzie dużo lepiej.Napisz czy ci pomogło.Kminek i majeranek działają rozkurczowo i przeciwzapalnie na mięśnie gładkie jelit.Za każdym razem napój z kłączy należy wlac do szklanki i szklankę potrzymać w miseczce z ciepłą wodą,aby pic letnie ,a nie zimne.

Witaj! jeśli chodzi o zespół jelita drażliwego, bardzo często razem z nim występuje także tzw. *przeciekające jelito* - jest to stan w którym jelita mają zwiększoną przepuszczalność dla związków toksycznych, ale także ograniczone/zaburzone wchłanianie np. makro i mikroelementów. Ja miałam kilka razy nieżyt żołądka, kilka dni z rzędu wymiotowałam i miałam te same objawy co Ty - drętwiały i trzęsły mi się kończyny i wydawało mi się, że twarz jest bez czucia. Często występują niedobory pierwiastków takich jak magnez i potas, i wystarczy kilka dni wymiotów, biegunek żeby do tego doszło. Samo podstawowe badanie elektrolitów z surowicy nie wykaże tych niedoborów, ponieważ koncentrują się one wewnątrz komórek - ja zbadałam pełną krew i wyszedł bardzo niski poziom. Dodatkowo przebadaj szczelność jelita,bo może się okazać, że po prostu nie przyswajasz suplementów czy leków, a przez to Ci się nie polepsza.