Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rozmowy osób z WPW i częstoskurczem nadkomorowym

Dorota

Rekomendowane odpowiedzi

Nie byłam tu kilka ładnych lat, przedstawię się _ Dorota - rozpoznany zespół WPW, częstoskurcz napadowy nadkomorowy, ablacja w marcu 2007, koniec męczarni :) Wracam, gdyż to właśnie forum bardzo dużo mi dało, psychicznej siły przed zabiegiem :) Może i ja coś będę mogła Wam pomóc, w jakikolwiek sposób :)

Witam Jestem chlopakiem i mam 15 lat. 4 Miesiace temu uzadlolo mnie cos w szyje zaczalem sie dusic i wgl.. bolerioza i crp... wszystko w porzadku. Po dwóch miesiacach okolo godziny 21 zaczelo mi strasznie mocno i bardzo szybko bic serce... Niemoglo sie uspokoic do czasu az po pol godziny przyjechala karetka i jeden z ratownikow pokazal mi probe walsalvy. W szpitalu spedzilem tydzien zostalo mi zrobione ekg i holter na ktorym udalo sie uchwycic czestoskurcz. Wtedy dowiedzialem sie o wpw. Wyszedlem do domu (zalatwiajac ablacje w Krakowie ustalona za ok. 3-4 miesiace ) Jednak po dwoch tygodniach od wyjscia ze szpitala po pierwszym ataku znowu sie to zaczelo... dziwnie caly dzien bolalo mnie serce gdzies z tylu w okolicach lewej lopatki, z przodu w okolicach mostka i po lewej stronie klatki piersiowej. Przyjalem do swiadomosci ze to serce...Okolo godz. 18 zaczal sie ten atak i znowuż serce bilo swoim dzikim rytmem (jak szalone) puls 180 cisnienie 240/180 bylo mi strasznie zimno dostalem cos w rodzaju drgawek potem jakichs wypiekow na twarzy.. znowu karetka zabrala mnie do szpitala wylezalem sie tydzien mialem od nowa ekg i holter na ktorym jednak tym razem nie udalo sie zapisac czestoskurczu... Nastepny taki atak powtorzyl sie po dwoch tygodniach (identyczne objawy jak przy poprzednich) obecnie CODZIENNIE odczuwam dyskonfort w klatce piersiowej oraz taki bol jak opisywalem... odczuwam takze kolatania i przyspieszanie akcji serca do 120. ablacje mam za miesiac lecz niejestem przekonany co do diagnozy... Moje objawy w zupelnosci pokrywaja sie z objawami ludzi ktorzy cierpia na nerwice serca. Przy WPW lekarze mnie zapewniali ze nie odczuwa sie zadnego bolu a napewno nie takiego jaki ja opisuje... Prosze o jakies rady i opinie co to moze byc??? Z gory dzieki ;)