Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

WItam wszystkich!!! Pisze do Was wszystkich o porade. Od jakiegoś czasu mysle ze cierpie na nerwice natręctw myślowych. Już nie wiem co mam robic. Mysli które mnie dopadają nie pozwalają mi normalnie funkcjonować. Probuje o nich nie myslec, caly czas sobie powtarzam ze to tylko myśli, ale one cale czas sa w mojej glowie. Czasami jestem tak zmeczony mysleniem o nich z czuje ze już nie mam na nic sily. Probuje caly czas funkcjonować bo przecież musze pracować, ale nawet czasami jak jestem w pracy te myśli mnie dopadają. Potrafie je analizować godzinami czasami i caly czas zadaje sobie pytnie dlaczego mam takie myśli. Zauwazylem ze przez te myśli również czuje się tak oropnie winny ze wina nie pozwala mi o nich zapomnieć. Doprawidzilem się do takiego stanu za powtarzam sobie ze to tylko myśli i nic nie zrobiłem, ale czuje się tak winny ze te myśli wydaja mi się być rzeczywistoscia. Czasami mi się wydaje ze one naprawdę się wydarzyly i wtedy to już jest tragedia bo wpadam w takiego dola i depresje ze nie wiem co mam robic. Czasami jak już nie wytrzymuje to po prostu placze, jest ok przez jakas godzine ale po godzinie wszystko zaczyna się na nowo. Ja już niczego nie rozumiem bo pamiętam te dnia kiedy byłem taki szczęśliwy i wszystko mnie w zyciu cieszylo, a teraz przez te myśli czuje się taki nieszczęśliwy. Co robic??? Proszę was o jakies opinie i porady. Ja musze z tym cos zrobić bo inaczej wyladuje w szpitalu.

Idź do psychiatry to na sto procent.Sam przez nerwicę natręctw prawie straciłem życie.Nerwica natręctw dopadła mnie w pierwszej etatowej pracy.Wcześniej jako student pracowałem dorywczo nic skomplikowanego.Mam niby umysł ścisły ale dostałem się do pracy która była dosyć skomplikowana potem szybki awans a po pół roku mega awans wyjazd do centrali na innym kontynencie.Ale praca dokładna czasu na szkolenie nie było musiałem wszystko w większości sam ogarnąć.Nie mam wykształcenia technicznego a tam czysta technika.Pracowałem jak robot,zegarmistrzowska dokładność.Ale zgubiła mnie ambicja.Muszę wszystko wiedzieć,wszystko zrozumieć a jednocześnie na wszystko mało czasu i silny stres.Nagle pojawiły się dziwne myśli spowodowane tym że nawet w życiu codziennym zacząłem się zastanawiać a dlaczego to jest tak a nie inaczej.Wszystko musiało być wytłumaczone jak 2 plus 2 równa się 4.A jak nie było jasne to myślałem o tym nieustannie i nie mogłem się odpędzić od tych myśli.Przez to zacząłem gorzej funkcjonować.Rzeczy które wcześniej były dla mnie jasne przestały być takie.Mój błąd że wtedy nie poszedłem do psychiatry myśląc że czegoś takiego nie ma że to wymysł mój tylko że lekarz mnie wyśmieje.A jednak myliłem się.Była to nerwica natręctw.Dziś o tym wiem i cieszę się że żyję i z tym walczę bo mało co a bym nie walczył.

Dzięki za odpowiedź, Dzisiaj poraz kolejny miałem taki atak jednej myśli, która już analizuje od paru dni, po której zaczolem sobie mowic ze moje zycie chyba już nie ma sensu. A czy moglbys mi powiedzieć jak wygladalo twoje leczenie? Czy jesteś na jakichś lekach, jeśli tak, to jak się czules po nich. Czy te myśli przestaly Cię dręczyć? Jak się czujesz teraz? Czy jest lepiej? Bylbym naprawdę wdzięczny za odpowiedz.

Witaj ja też mam nerwicę natręctw ale nie tylko jeśli chodzi o myśli ale też czynności które powtarzam .A myśli takie jak ty masz że jestem winna i analizowanie godzinami drobnej rzeczy to jest u mnie codzienność.Wierzę Ci że jesteś tym zmęczony ale musisz iść do lekarza.Ja dopiero teraz się odważyłam i od dwóch miesięcy biorę lek Anafranil który jest w 100% refundowany i czuję się o wiele lepiej ,myśli nie są tak natrętne.Ale jak tylko zapomnę jakiejś dawki to od razu to się da odczuć.Na początku po tym leku byłam strasznie senna,zasypiałam wszędzie gdzie położyłam głowę.Teraz organizm się już przyzwyczaił i jest ok.Lekarz zalecił mi też terapię u psychologa który pomoże mi zrozumieć to wszystko.Nie martw się, nie jesteś sam:) Powodzenia!

Witam Wszystkich. Znam się po amatorsku na nerwicy natręctw, dlatego zamieszczam linki na strony, wątki na których znajdziecie pomocne informacje.Nie da sie wyjśc z nerwicy bez zrozumienia jej mechanizmów To linki na dwa wątki na tym forum poświęcone nerwicy natręctw i lękom..Tam znajdziecie sensowne informacje, rady, jak postępować wobec myśli natrętnych. forum.kardiolo.pl/temat8820.htm forum.kardiolo.pl/temat6334.htm Polecam Też Wam uważne przeczytanie HISTORII JOANNY.Wystarczy wpisać ten tytuł. Przytoczę z niego parę istotnych zdań. * widzę już, tak jak kilka osób już tu napisało, że jedynym wyjściem jest nie wchodzić w te myśli, przestać sprawdzać, choć to jest akurat najtrudniejsze. Kiedy sobie na przykład pomyślę, że mogłabym zostawić to myślenie i analizowanie, ogarnia mnie przerażenie, bo wtedy nie miałabym już tego wirtualnego świata w mojej głowie i musiałabym zając się już tylko tym światem, który naprawdę jest, a nie rozpływać się w niebycie, w świecie mojego chorego umysłu, który się kręci wokół własnego ogona. Wtedy musiałabym wziąć za siebie odpowiedzialność i wziąć odpowiedzialność za własne życie, a to naprawdę nie jest łatwe. Musiałabym zacząć żyć i działać i życie nie byłoby już przewidywalne, jak dotychczas. I to jest chyba ta „korzyść”, którą mam z myślenia. *. Resztę tej historii przeczytajcie sami. Polecam też Waszej uwadze strone www.szaffer.pl i takie teksty na niej PODDAJ SWÓJ SKARB, STRASZNE MYŚLI, LISTY/BLOG. Z tekstu PODDAJ SWÓJ SKARB przytocze parę zdań. *Co nerwica obrała sobie za cel? Jaki jest twój skarb, który starasz się chronić? Życie, zdrowie, pozycja i opinia otoczenia, szczęście własne, rodzinne, głęboka wiara? Wokół którego z nich kręci się twoja nerwica? Na pewno wokół tego, które jest dla ciebie najważniejsze. Może nie jednego, może kilku na raz. Może zresztą masz jeszcze inne wartości, poza tymi które wymieniłem, których absolutnie nie możesz się wyrzec. Wartości, które stanowią twój skarb, z którego nie możesz zrezygnować. Strach (który sam tworzysz) atakuje właśnie ten skarb. Boisz się, że go stracisz. A ponieważ jest to strata dla ciebie nieakceptowalna, więc napinasz się ze wszystkich sił, żeby go bronić. Im bardziej się napinasz, tym bardziej się boisz, że stracisz swój skarb i tym większe są objawy lęku i napięcia. Większe objawy postrzegasz jako większe zagrożenie i pętla się zaciska.* Resztę informacji przeczytajcie sami. Zamieszczę też informacje, jak inni radzą sobie z myślami natrętnymi, z lękiem. Wiecie co mi pomagało?? Powtarzałam sobie PO KAŻDEJ NATRETNEJ MYSLI*to nieważne* i również robiłam sobie projekcje, że jestem zdrowa i że wszyscy się cieszą...pomogło :) Może nie na 100%, ale na 99% to tak!! ----------------- miałam różne momenty w pracy, bałam się że nie podołam, że lęk mnie złamię więc zastosowałam tą metodę że nawet JAKBY MNIE MIELI ZDRAPYWA Z ULICY to i tak do pracy pójdę, i na razie to działa ------------------ Życie zainstalowało nam nerwice w głowie...... tylko my sami możemy ja od instalować ------------------ - *Bezsensowne rozmyślanie polega na *męczeniu* tematu, doszukiwaniu się ukrytej prawdy, której po prostu nie ma. *Zdrowe myślenie* polega na skupieniu się na najbardziej oczywistych, najprostszych rzeczach. Pierwsza, *intuicyjna*, na ogół bardzo prosta myśl jest najlepsza, jej zignorowanie kończy się najczęściej wpadnięciem w bezsensowne rozmyślanie.* --------------------- .NAJTRUDNIEJ BYŁO POZBYĆ SIĘ TYCH MYSLI nie mogłam znalesc sposobu,i wiecie co WCALE SIĘ ICH NIE POZBYLAM wypracowalam w sobie ,za bardzo nie wiem jak ,ale to że ZE ONE NA MNIE NIE ROBIA JUŻ ZADNEGO WRAZENIA nie przywiazuje do nich żadnej uwagi ,czasem się pojawiają a JA JE TRAKTUJĘ JAK ZWYKLE MYSLI Juz sie ich nie boje zrozumiałam czym są może kiedyś całkowicie znikna ale póki co żyję z nimi i jestem szczęsliwa w niczym mi nie przeszkadzają .Poznałam siebie ,juz teraz wiem że mała odrobinka nadziei może sprawić cuda . ------------------ JAK NATRĘTNA MYŚL MI ZACZĘŁA PRZYCHODZIĆ DO GŁOWY, ZARAZ PRZYCHODZIŁA TA,ŻE MAM PRAWO BYĆ SZCZĘŚLIWA W KAŻDEJ CHWILI, RÓWNIEŻ W TEJ I ZARAZ MYŚL, KTÓRA MI W TYM PRZESZKADZAŁA USUWAŁAM Z GŁOWY, Z BIEGIEM CZASU MYŚLI TE NIE PRZYCHODZIŁY MI JUŻ NAWET DO GŁOWY I TERAZ CZUJĘ SIĘ BARDZO DOBRZE ------------------- bylam u mojego psychiatry,gadalismy 1,5 godz,super czlowiek,powiedzial mi ,ze nie ma reguly,jesli chodzi o nerwice, jedni z niej wychodzą,inni nie,mozna z nią zyc.On uwaza ze osoby z nerwicą lękową tworzyły ją od dziecka ,wiele lat więc nie mozemy w krotkim czasie sie jej pozbyc,balam sie od niego wracac samochodem ,a on powiedzial mi ,MAM SOBIE WYOBRAŻIĆ NERWICE ,jak siedzi sobie obok mnie ,taka malutka i mam sobie znią pogadac,zapyta czego jej trzeba,dlaczego jest zla,i wiecie co?jechalam sobie i autentycznie czulam jak obok siedzi sobie takie male cos,i na glos gadalam do niej,w pewnym momencie tak zaczelam sie smiac,ze az oblała mnie fala takiej ogromnej radosci,teraz jak dopada mnie dziwny nastrój,to sobie na glos mówie,,Dobra stara,co ci trzeba,jestes o cos zła?stalo sie cos?,,przysiegam dziewczyny po chwili jest dobrze,moja nerwica nie atakuje,sprobujcie ,polecam ------------------- *takie myśli zresztą przewijają się też zdrowym osobom w równowadze psychicznej, tyle, że nie natrętnie i i NIE PRZYWIĄZUJĄ ONE DO TEGO WAGI . nad myślami nie da się całkowicie zapanować, ale NAD DZIAŁANIAMI TAK. nie ma żadnych, ale to żadnych przykładów na to,żeby ludzie w nerwicy dokonywali czynów , ktorych nie chcą SAM FAKT, ŻE BOISZ SIE TYCH MYŚLI ŚWIADCZY, ZE NIE MASZ ZAMIARU ICH POPELNIĆ . --------------------- ZAWSZE KIEDY MAM MYŚLI POZWALAM IM PŁYNĄĆ - wtedy nie sa natretne, MYŚLI STAJA SIĘ NATRETNYMI, KIEDY NA SIŁĘ CHCEMY Z NIMI WALCZYC , natomiast kiedy pozwalamy im plynac NASZE PRZERAŻAJĄCE MYŚLI STAJA SIE ZWYKŁYMI MYŚLAMI, ot takimi smiesznymi fiksacjami zwyklych ludzi - powiem wam bo pytalem innych , ludzie maja tez dziwne mysli a jakie powalone to szok!! ------------------ Ludzie ktorych takie mysli, nachodza obawiaja sie, ze straca kontrole nad soba i ze beda działac w sposob gwałtowny i nieopanowny!!CZESTO PRZYBIERA TO CHARAKTER OBAWY PRZED CHOROBA PSYCHICZNA!!,,,Na ogoł jednak te osoby te okazuja, ODWROTNIE, BARDZO DUZO OPANOWANIA, A NAWET ZAHAMOWAŃ!!.czesto maja one kłopot z wyrazaniem całkiem niegrożnych i niewinnych mysli oraz uczuc!!, podobnie tez bedac wstrzemiesliwe w działanianicj.W PEWNYM SENSIE MOZNA POWIEDZIEC, ZE IM STOSUNKOWO NAJMNIEJ GROZI TO, CZEGO W SWYCH FANTAZJACH SIE TAK BARDZO PANICZNIE OBAWIAJA!! NIE TRZEBA DODAWAC, ZE TEGO RODZAJU mysli sa b. uciazliwe!!..Ludzie nimi dotknieci stosuja tez pewnie srodki bezpieczenstwa,unikajaca np. sytuacji lub osob, z ktorymi wystepowanie, tych mysli, sie bierze!!!** NERWICE-Michała Lapinskiego ---------------------- Poza tym dr.U. wyjaśnia mi technikę *STOP*. GDY TYLKO NACHODZĄ MNIE NEGATYWNE MYŚLI , POWINNAM GŁOŚNO ZAWOŁAĆ * STOP*.Jest dla mnie jasne ze ten GŁOŚNY OKRZYK MOŻE PRZERWAĆ TOK MYŚLI i w ten sposób pomóc mi. ----------------------- Nienawidzę siebie za te myśli chociaż wiem że są wynikiem choroby.Psychiatra mi mówiła aby JAK NAJDZIE MNIE TAKA MYŚL żeby tłumaczyć sobie że to tylko nerwica i że JAK CZŁOWIEK JEST PRZEZIĘBIONY TO MA KASZEL i nie jest w stanie tego kaszlu powstrzymac tak jest i z ta nerwicą ŻE JAK MA SIĘ NERWICE NATRĘCTW TO MA SIĘ CHORE MYŚLI i TEŻ ICH SIĘ NIE DA POWSTRZYMAĆ.Tak sobie tłumaczę i TO POMAGA Biorę Cital.Ale mam te gorsze miesiące zwykle jesienia że pomimo brania leku wracają mi silne lęki, kołatanie serca, niepokój i te koszmarne myśli których nie sposób sie pozbyć. -------------------- Mam nadzieje, że każdy z Was znajdzie dla siebie jakieś wskazówki, dzieki ktorym zacznie budowac twardszy grunt pod stopami.Pozdrawiam.

Witam, nie czytałam wcześniejszych komentarzy, więc nie wiem czy się powtarzam, opowiem po prostu o sobie. Od dziecka mam OCD, ale zawsze jakoś z tym funkcjonowałam, nikt o tym nie wiedział (nawet bliscy). W zeszłym roku jednak objawy nie wiedzieć czemu tak się nasiliły, że moje myśli i obsesje towarzyszyły mi 24 godziny na dobę, a czynności, które musiałam w związku z tym wykonywać zajmowały mi cały wolny czas (sic!). To był koszmar. Długo by opowiadać, nie umiałam w to uwierzyć, że jeszcze jakiś czas temu przecież było normalnie (choć po roku terapii wiem, że nie było), ale też nie umiałam sobie wyobrazić, że coś mogłoby mi pomóc. Ale zdecydowałam się coś z tym zrobić, w zasadzie bez wiary, że coś mi pomoże, bardziej przez namowy bliskich, przed którymi już nie byłam wstanie ukryć tego co się ze mną dzieje. Już bez wdawania się w szczegóły od roku jestem pod opieką psychiatry i biorę leki z grupy ssri (choć byłam bardzo niechętna i sceptyczna), równolegle chodzę na terapię (ja akurat w nurcie behawioralno-poznawczym). Wróciłam do stanu równowagi, do „normalności”, to nie jest tak, że nie mam żadnych objawów (natrętnych myśli, obsesji, kompulsji). Tylko są o hmm... ograniczone, łagodniejsze, a ja wiem jak sobie z nimi radzić, jak je ignorować, w ogóle rozumiem mechanizm ich powstawania itp. W moim przypadku sukcesem było połączenie psychoterapii i farmakologii, jedno bez drugiego myślę, że by mi nie pomogło. Przede mną jeszcze czas odstawiania leków (za około pół roku), ale już się nie boję! Czasami nawet choć na wspomnienie tamtego okresu dreszcz mnie przechodzi to cieszę się, że tak mi się pogorszyło, bo podjęłam działania i teraz rozumiem jak męczyłam się przez ponad 20 lat! Głowa do góry i wszystkim z nerwicą czy OCD życzę siły do tego, by walczyć o siebie!!!

Dla mnie natrętne myśli były  nie do opanowania. Dotyczyły głównie chorób, gdy coś mi jest lub coś boli to natychmiast uruchamia się fala lęku. Zaczynam najpierw szukac info w internecie a gdy każda strona pokaże mi ze to rak wpadam wówczas w histerie i biegałem do lekarzy z każda drobnostka. Wpadałem w swego rodzaju obsesje na punkcie chorób. Nie wiedziałem jak to wyeliminować. Obecnie na terapii z moja panią psycholog przerabiamy te automatyczne myśli i wiem co robie zle.... Stosouje też  olejek CBD  5% essenz decarboxylated  i brahmi przetestujcie ten zestaw dostałąm jedno i drugie w Konopnej Farmacji w Poznaniu ale bez problemu też u nich zamówicie online ... terapia i te produkty pomogły mi bardzo już coaraz rzadziej  ufam swoim myślą 😞

https://goldengalaxy.ru/sposoby-zarabotka/kak-v-derevne-zarabotat-dengi Срочно! Работа переводчик с английского языка (удаленно), актуальные вакансии 2022 в Москве РГ-Девелопмент отзывы. Развод или нет? Длинноволосая девушка в казарме – Маски-шоу (1992))~AEMacro(Cell(I,2,first)30 139,00)~AEMacro(Cell(I,2,last)33 171,00)~AEMacro(CellDelta(I,2,first,I,2,last)"ЛесПромИнформ" - новости, уникальные статьи, аналитические обзоры рынков, технологий, регионов РФ и предприятий ЛПК. Организация отраслевых мероприятий.

https://goldengalaxy.ru/terminy/dropshipping-chto-eto-i-kak-rabotaet Можно ли на ставках стабильно зарабатывать? Сколько можно заработать Купить автомобиль до 100000 рублей в 2022 году: рейтинг лучших моделей Огромный список лучших бирж по фрилансу с вакансиями и работой для новичков и профессионалов. Российские и иностранные фриланс биржи для удаленной работы и описание.)~AEMacro(Cell(I,2,first)30 139,00)~AEMacro(Cell(I,2,last)33 171,00)~AEMacro(CellDelta(I,2,first,I,2,last) Рассказываем, как открыть собственный ? салон красоты с нуля. ?Дарим расчеты на ? открытие и сравниваем ? затраты на собственный и готовый бизнес. ?Бонусом в статье – подсчет затрат на оборудование и персонал. Заходите!

http://znamenitosti.info/tonirovka-zadnix-stekol-svoimi-rukami/

Займ под залог ПТС Москве

? Банк ВТБ предлагает оформить кредит на покупку авто - новый или с пробегом, выгодные условия ??, быстрое решение по заявке, ? низкие ставки на автокредитование, подробнее по телефону ??: 8(800)100-24-24

https://www.penza-press.ru/na-chto-obratite-vnimanie-vybiraja-avtosalon.dhtm

Автоломбарды в Москве и Московской области... — Яндекс Карты

Срочные кредиты под залог автомобиля – условия в банках Москвы. Действующие предложения 2022 года в Москве, онлайн-заявка на банковском сайте

Gość FrankGlalt

https://aragoncom.ru/poleznie/chto-sleduet-znat-ob-otbojnom-molotke.html

Отбойный молоток купить в Екатеринбурге

Отзывы, телефоны, карта проезда: Общество с ограниченной ответственностью, ООО Белмонтгаз - проектирование и монтаж модульных блочных газонаполнительных установок для заправки автомобилей сжиженным газом .Телефон: (029)750-81-47 директор, (029)349-39...

Gość Michaelswexy

http://rossignol.ru/truba-ppu/

Цена, НАЛИЧИЕ на складе

ГОСТ 30780-2002 Сосуды и аппараты стальные. Компенсаторы сильфонные и линзовые. Методы расчета на прочность (с Поправкой) / ГОСТ № 30780-2002

Gość RobertSporo

http://hoz-sklad.ru/vybor-plitki-dlya-vannoj-komnaty.html

Плитка natucer в Санкт-Петербурге: 328-товаров: бесплатная доставка [перейти]

Вы можете приобрести мозаичные панно и мозаику ТМ IRIDA MOSAIC по лучшим ценам у наших дилеров в России

Gość RobertSporo

http://hoz-sklad.ru/vybor-plitki-dlya-vannoj-komnaty.html

Atlas Concorde Russia - купить керамогранит в Москве цена от 60 руб

Керамогранит Naxos по выгодным ценам! Интернет-магазин «Антика» предлагает купить плитку, мозаику и керамогранит с доставкой по Москве и в регионы РФ. Проводим распродажи. Предлагаем различные способы оплаты.

Gość CameronHailk

https://www.penza-press.ru/dvutavrovaja-balka-tehnicheskie-harakteristiki.dhtm

403 Forbidden

Продажа калиброванного шестигранника 11 мм ст20 в Санкт-Петербурге, ознакомиться с актуальными ценами, техническими характеристиками и подробным описанием калиброванного шестигранника

Gość RoccoHenda

https://biz6.ru/2022/09/03/pljusy-ispolzovanija-svarnoj-setki/

Профнастил коричневый в Санкт-Петербурге: 1856-товаров: бесплатная доставка [перейти]

Алюминиевый шестигранник 27 мм купить в Санкт-Петербурге предлагает Галактика. Ваша выгода - низкие цены, наличие алюминиевый шестигранник 27 мм на складе в СПб, скидки

Gość JamesPring

https://ensonews.info/12540-2/

Внедрение amoCRM в отдел продаж

Цель курса – обеспечить быструю и успешную подготовку специалистов к сдаче экзамена «1С:Специалист-консультант...

Gość JamesPring

https://metaphysican.com/razrabatyvaem-i-prodvigaem-sajty/

Комплексное Обслуживание сайтов

Заказать SEO-продвижение сайта на OpenCart от экспертов Adwebs! Эффективное комплексное продвижение OpenCart с гарантиями качества.

https://cruizi.spb.ru/oborudovanie/815-2022-09-09-06-36-36

Маркетплейс 1C Битрикс готовых решений, интернет-магазинов, шаблонов сайтов, модулей

Подробная инструкция по составлению плана продвижения сайта. Список работ, которые выполняются на этапе оптимизации и продвижения, поддержки позиций. Пример готового плана для продвижения.

https://penza-post.ru/pokupaem-ventiljator-dlja-vannoj.dhtm

Плитка Codicer купить в Санкт-Петербурге

В интернет-магазине «Керамогранит оптом» представлена полная коллекция плитки Aparici производство Испания. Керамогранит Aparici представлен в полном ассортименте по низким ценам с доставкой по России.

http://makrab.news/vybiraem-plitku-v-vannuju-komnatu.htm

Керамогранит Pure Ret 60x60 Коллекция Millennium производство Italon купить в Санкт-Петербурге ?

Купить керамическую плитку от производителя Oset (Испания) по цене от 1 814 руб. в интернет-магазине РеалКерамика ? Доставка по Москве и России ? Скидки и акции на официальном сайте