kolnrad39 Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Witam, czy po operacji zastawki (mitralna) należą się jakieś świadczenia? (zasiłek pielęgnacyjny), ewentualnie jakieś inne? jeżeli tak to gdzie powinienienem się udać? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Nieważna zastawka, tylko Twój stan po operacji. Jeśli się chcesz starać o orzeczenie o niepełnosprawności (wtedy, zależnie od stopnia, może Ci przysługiwać zasiłek pielęgnacyjny), musisz złożyć wniosek w tej sprawie, opinię lekarza specjalisty i dokumentację medyczną (karty szpitalne, wyniki badań itp.) do miejskiego lub powiatowego zespołu orzekania o niepełnosprawności. Dostaniesz wezwanie na komisję, a ona wyda decyzję, czy jesteś osobą niepełnosprawną, w jakim stopniu i na jak długo. Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje przy stopniach umiarkowanym i znacznym. Jest wypłacany przez ośrodek pomocy społecznej tak długo, jak długo ważne jest orzeczenie. A o rentę trzeba się starać tak samo, ale w ZUS-ie. Cytuj Odnośnik do komentarza
kolnrad39 Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Dziękuje bardzo za odpowiedź, chyba raczej nie będę się starał bo przede wszystkim chcę wrócić do pracy, mam 39 lat więc chcę jeszcze popracować, a nie wiem jak pracodawca zapatrywał by się na takie orzeczenie, na pewno będe miał sporo ograniczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Konradzie, ja mam od ponad dwóch lat stopień umiarkowany niepełnosprawności, rok temu odwiesiłam w ZUS-ie rentę socjalną, a pracuję od 7 lat. Mając choćby stopień umiarkowany, masz kilka ułatwień w pracy, np. dłuższy o 10 dni urlop, stanowisko pracy przystosowane do potrzeb. Pracodawca może Cie zgłosić do PFRON-u, by dostawać zwrot części Twojej pensji (do wysokości najniższej krajowej, niestety). Walcz o swoje, zwłaszcza jeśli jest prawdopodobne, że czekają Cię kolejne operacje, bo przecież zastawki biologiczne nie są na całe życie. Mam za sobą 3 operacje serca, zabieg przezskórny, a w perspektywie kolejną tradycyjna operację. Zasiłek pielęgnacyjny to obecnie 153 zł. Mało bardzo, ale i tak się przydaje taka kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi