Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa30zToF

Nieważna zastawka, tylko Twój stan po operacji. Jeśli się chcesz starać o orzeczenie o niepełnosprawności (wtedy, zależnie od stopnia, może Ci przysługiwać zasiłek pielęgnacyjny), musisz złożyć wniosek w tej sprawie, opinię lekarza specjalisty i dokumentację medyczną (karty szpitalne, wyniki badań itp.) do miejskiego lub powiatowego zespołu orzekania o niepełnosprawności. Dostaniesz wezwanie na komisję, a ona wyda decyzję, czy jesteś osobą niepełnosprawną, w jakim stopniu i na jak długo. Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje przy stopniach umiarkowanym i znacznym. Jest wypłacany przez ośrodek pomocy społecznej tak długo, jak długo ważne jest orzeczenie. A o rentę trzeba się starać tak samo, ale w ZUS-ie.

Gość Ewa30zToF

Konradzie, ja mam od ponad dwóch lat stopień umiarkowany niepełnosprawności, rok temu odwiesiłam w ZUS-ie rentę socjalną, a pracuję od 7 lat. Mając choćby stopień umiarkowany, masz kilka ułatwień w pracy, np. dłuższy o 10 dni urlop, stanowisko pracy przystosowane do potrzeb. Pracodawca może Cie zgłosić do PFRON-u, by dostawać zwrot części Twojej pensji (do wysokości najniższej krajowej, niestety). Walcz o swoje, zwłaszcza jeśli jest prawdopodobne, że czekają Cię kolejne operacje, bo przecież zastawki biologiczne nie są na całe życie. Mam za sobą 3 operacje serca, zabieg przezskórny, a w perspektywie kolejną tradycyjna operację. Zasiłek pielęgnacyjny to obecnie 153 zł. Mało bardzo, ale i tak się przydaje taka kwota.