Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica a dodatkowe skurcze

Gość ktosssss

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ktosssss

Witam. Mam zdiagnozowaną nerwicę lękową przez wielu lekarzy w tym kardiologa. Jednak niepokoją mnie dodatkowe skurcze serca, czy to normalne przy nerwicy. Dodam, że nie mam ich na co dzień, tylko raz na jakieś 2 tygodnie. Ekg i echo wyszły dobrze.

Gość Mloda77

Skąd się biorą? Nie mam pojęcia. Mają je zdrowi ludzie, więc przy większym stresie, lękach, chyba to normalne, że jest ich więcej. Tym bardziej jesli sie wsluchujesz w serce - czlowiek bez nerwicy nie wsluchuje sie w serce a moze miec 10 razy wiecej dodatkowych uderzen. Ty wluchujac sie powodujesz jeszcze wiekszy stres no i kolo sie zamyka. A jak sie ich pozbyc? Nie da się. Tak jak juz wspomnialam, ma je kazdy, nawet zdrowy człowiek. Jedyne co - jesli sa naprawde męczące , albo bierze się betablokery - od kardiologa, ktore nieco unormuja prace serca, albo uspokajacze najlepiej wraz z terapią psychologiczną - wszystko ma podloze psychiczne.

Gość Tomaszqwe

Witam! Mam 17 lat. Mam stwierdzoną nerwicę przez kardiologa i psychiatrę. Z nerwicą męczę się już 2 lata, raz jest lepiej raz gorzej, jednak od tygodnia bardzo niepokoją mnie dodatkowe skurcze serca, mam je co dzień rano i bardzo mnie męczą i się ich boję. U kardiologa byłem dwa razy. Raz rok temu miałem ekg i echo- wyszły dobrze. Kilka dni temu byłem kolejny raz u kardiologa, robiłem tylko echo i badanie osłuchowe. Lekarz powiedział, tylko, że serce mam zdrowe, mam chodzić dalej na psychoterapię i dla własnego spokoju zrobić holter. Dodam jeszcze, że na początku mojej przygody z nerwicą 2 lata temu, też miałem dodatkowe skurcze, które mi ustąpiły po paru miesiącach. Chciałbym się zapytać czy jest to niebezpieczne i czy to może być od nerwicy, czy jednak coś mam z sercem.