Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nie wierzcie w nerwicę

Gość Asia

Rekomendowane odpowiedzi

Tekst jaki przedstawię znajdziecie w książce Isadore Rosenfeld *Medycyna na co dzień*. Pewna dziewiętnastolatka zasiegnela porady lekarza domowego, poniewaz - podobnie jak kobieta z podostrym bakteryjnym zapaleniem wsierdzia i męzczyna z infekcja protezy biodrowej - przez dwa juz miesiące miała goraczkę, bole i czula się oslabiona z blizej nie okreslonej przyczyny. Tuz przedtem byla dwukrotnie w gabinecie stomatologicznym ( u paradontologa, specjalisty od chorob przyzębia)z powodu bólu i krwawienia z dziasel przy myciu zębow. Nie podano jej antybiotykow podczas zadnej z tych wizyt, poniewaz zapytana zaprzeczyla, jakoby kiedykolwiek miala szmery w sercu lub goraczke reumatyczna. Skierowano ją do mnie, abym ustalil rozpoznanie.Tak jak w poprzednio opisywanycb przypadkach , posiew na obecnosc bakterii byl dodatni. Podczas badania wysluchalem u niej szmer w sercu, co bylo dla niej absolutną nowoscią. Echokardiogram wykazal siedlisko bakterii na ZASTAWCE DWUDZIELNEJ.Ujawnil zreszta nie tylko on.Takze tzw. ZESPÓŁ WYPADANIA PŁATKA, czyli szczegolną postac nieszczelnosci zastawki dwudzielnej. Chcialbym z kilku powodow opowiedziec o tym schorzeniu. PO pierwsze, jest ono brdzo częste. Według niektorych sttystyk cierpi n nie blisko 20% poz tym zdrowych kobiet. Mężczyzni tez , le njwyrzniej rzdziej. Po drugie, tę ptologię zidentyfikowno i opisno stosunkowo niedawno ( dlej wyjśnię, dlaczego). Po trzecie , towarzyszy jej szereg objawow, ktore poprzednio wizno z *nerwicą* lub *histerią*- NAPADOWE KOLATANIE SERCA , BOLE W KLATCE PIERSIOWEJ , MIGRENOWE BOLE GLOWY, OMDLENIA, STANY OSŁABIENIA, NERWOWOŚĆ, UCZUCIE PANIKI I DUSZNOŚCI. Z punktu widzenia profilatyki ,a o tym trktuje ta ksiazk, najawazniejsze jest to , ze kazd postć nieszczelnosci , fchowo NIEDOMYKALNOSCI , ZASTAWKI DWUDZIELNEJ oznacza pewn podatnosc na PODOSTRE BAKTERYJNE ZAPALENIE WSIERDZIA. Kazdy wiec , kto m SZMERY W SERCU wynikajace z bardziej lub mniej nieprawidlowego funkcjonowania tej ZASTAWKI , powinien profilktycznie brac antybiotyki tak sumiennie jak po przebytej goraczce reumatycznej. CO to jest *ZESPÓŁ PŁATKA* lub inaczej *WYPADANIE* PLATKA ZASTAWKI DWUDZIELNEJ? Zeby zrozumiec odpowiedz, nalezy wiedzieć, jak są zbudowne i jak dzialają zastwki serca. Jest ich cztery , a skladj sie z dwoch lub trzech rozwierajacych i zwierających sie platkow. Dwie z nich( dwudzielna po lewej stronie i trojdzielna po prawej ) regulują przeplyw krwi z przwdsionkow do niezej polozonych komor.( Pozostale dwie - aortalna po lewej i plucna po prawej stronie - regulują wyplyw krwi z komor.Krew z prawej komory plynie do pluc;krew z lewej komory wyrzucana jest przez najwiekszą z tetnic , aortę, do pozostalych do pozostalych narzadow i czesci ciala).Normalnie funkjonujaca zastawka przedsionkowo- komorowa otwiera sie szeroko, zeby wypuscic krew z przedsionka do komory, a nastepnie zamyka sie szczelnie, zeby zapobiec cofaniu sie krwi. KIedy platki zastawki dwudzielnej *wypadaja* , oznacza to, iżnie domyka sie ona do konca, a więc nie spelnia roli szczelnej tamy miedzy przedsionkiem a komorą. Istnieja rozne stopnie tego zaburzenia.Najczesciej wynikiem wypadania Platkow bywa jedynie DODATKOWY KLIK , czasem SZMER , slyszalne przez stetoskop - ktore nie powoduja zaklocen w przeplywie krwi przez serce. Niekiedy jednak nieszczelnosc zastawki jest znaczna. W takim przypadku moze istniec potrzeba zastąpienia jej z pozniejszym okresie zycia protezą. Nie jest wyjazsnione , dlaczego i w jaki sposob zle funkcjonowanie zastawki wplywa na występowanie pozostalych objawow - BOLOW GLOWY i KLATKI PIERSIOWEJ , KOLATANIA SERCA( palpitacji) , NAPADOW PANIKI itd.Parzypuszczalnie NIEDOMYKALNOSC ZASTAWKI jest tylko skladową rozleglejszej patologii w obrębie serca. JAK DOCHODZI do WYPADANIA PLATKA ZASTAWKI DWUDZIELNEJ? Tego rowniez nie wiemy. Raczej nie w wyniku takich infekcji jak goraczka reumatyczna. Z drugiej strony nie stwierdza sie tej wady zaraz po urodzeniu, choc choroba raczej wystepuje w rodzinach. DLACZEGO DOPIERO OD NIEDAWNA ROZPOZNAJE SIE TO SCHORZENIE? Lekarze od lat wysluchiwali u pacjentow DODATKOWY KLIK SRODSKURCZOWY I POZORNIE NIEWINNE SZMERY ZE STRONY ZASTAWKI DWUDZIELNEJ.Ale poniewaz nikt nie wiedzial,, co one znacza , uznawano je za nieistotne. Przeciez osoby , u ktorych to wykrywano , byly zdrowe i ani elekktrokardiogram, ani zdjęcie rentgenowskie nie wykazywaly u nich zadnych nieprawidlowosci. Tak wiec, kiedy ktos z :DODATKOWYM KLIKIEM* i :NIWINNYM* szmerem zachorowal w koncu na podostre bakteryjne zapalenie wsierdzia, my lekarze, dochodzilismy do wniosku , ze taka pacjentka czy pacjent niechybnie przechodzili w dziecinstwie goraczke reumatyczna, tylko o tym nie wiedzieli. Wreszcie jednak diagnostyka kardilogiczna wzbogacila sie o echokadiografie. ( polega ona na tym ,ze fale ultradziwekowe przepuszczane przez sciane klatki piersiowej wysylaja z powrotem *echo*- sygnaly, ktore mozna analizowac).Otworzylo toprzed kardilogami nowe perspektywy i pozwolilo zrozumiec pelny zakres czynnosci serca, w tym funkcje zastawek.OKazalo sie ,ze u osob w wysluchanym DODATKOWYM KLIKIEM i SZMERAMI W SERCU PLATKI ZASTAWKI DWUDZIELNEJ nie zamykaja sie szczelnie- *wypadaja* w kierunku przedsionka.I TAK NARODZILA SIE NOWA CHOROBA. Wraz z nią nadeszla era psychicznej emancypacji wielu osob, przewanie mlodych kobiet, ktore szly przez zycie z ettykietami hipohondryczek, poniewaz nikt nie potrafil wyjasnic przyzczyny ich dolegliwosci , ktore skaldaly sie rzeczywiscie na klasyczny obraz *choroby urojonej*.Teraz , kiedy juz wiadomo, o co chodzi w razie rozpoznania u kogos tego stanu zaleca mu sie kategorycznie - tak jak wprzypadku zastawki oslabionej przez goraczke reumatyczna - branie zapobiegawczo antybiotykow przed kazdym zabiegiem inwazyjnym lub dentystycznym, mogacym spowodowac wysiew bakterii do krazacej krwi.Szczegolnie dotyczy to kobiet przed zabiegiem przerywania ciazy , ale takze przed porodem. Niektorzy kardiolodzy ,miedzy innymi ja , wolą zeby pacjentki z zaburzeniami funkcji zastawek zagrazajacymi podostrym bakteryjnym zapaleniem wsierdzia nie stosowaly w celach antykoncepcyjnych spirali domacicznej. I to tyle zalecen dla nich , a poza tym moga prowadzic normalne zycie. Wielu objawow bedacych poznym nastepstwem WYPADANIA PLATKA ZASTAWKI mozna z powoedzeniem uniknąc przez stosowanie w odpowiedim czasie specyficznych lekow , tak ze wiekszosc pacentow z tym zaburzeniem dozywa w zdrowiu podeszlego wieku. ksiazka z roku 1995 Tytul oryginalu : MODERN PREVENTION: THE NEW MEDICINE
witam,ja wiem ze cierpie na nerwice i z tego wzgledu mam napadowe kolatania i dodatkowe skurcze jest to uciazliwe i rodzi sie wtedy strach,dusznosci dretwienia konczyn ,bole w klatce ,omdlenia i inne od roku mi towarzysza.teraz jestem w 27tyg.ciazy i nic nie moge brac.serce mam zdrowe 2razy echo robilam i tak potwierdza moj kardiolog.na szczescie nic mi tam nie wypada itd.potwierdza ze to wszystko od nerwow sie mi dzieje.
bardzo mnie przestraszył tekst Pani Asi....ja mam właśnie nie niedomykalności zastawek i szmery w sercu i mam też założoną spirale wewnątrz maciczną z tym ze nie hormonalną tylko bez hormonu byłam ostatnio w szpitalu z podejrzeniom gruczolaka trzustki a nic sie o tym nie dowiedziałam zrobili mi tylko badania serca bo wzięłam wyniki jakie robie co rok od kardiologa i zaczęli badać tylko serce i nikt mi nic nie powiedział kazali odstawić lek od nadciśnienia cardilopin2,5mg i powiedzieli nerwica ale jest coraz gorzej najgorsze są ból i okropne pieczenie w klatce czasem tak mocne ze sztywnieje szczęka lewa ręka i cała klatka piersiowa i powietrze ciężko złapać to trwa okolo 10-15 minut kazali wtedy wziąć afobam 0,5 ale nie zawsze pomaga już nie wiem co robić chce sic prywatnie do kardiologa czemu w szpitalu nic mi nie powiedzieli jak chciałam porozmawiać z lekarzem to on nigdy nie miał czasu co mam z tym robić proszę o pomoc...chcę dodać że moja siostra zmarła też na taką wadę ale była malutka a moja babcia zmarła na to samo w młodym wieku,najbardziej przerażają mnie te bóle i pieczenia.
moja babcia zmarła na serce i siostra tez u siostry stwierdzono tylko szmer ale babcia miała to samo co ja pisze tu o sercu z tą trzustką już dałam sobie spokój jestem na diecie i myślę ze uda mi sie jak najdłużej nie zachorować na cukrzyce...pozdrawiam ale to serce nie daje mi spokoju
Gość stracatella
Asiu, żadna mądra książka nie zastąpi kardiologa. Wiele w tym prawdy ale nie do końca - bo nie każdy wypadajacy płatek wymaga profilaktyki zapalenia wsierdzia. Jeśli wypadanie wiaże się z niedomykalnoscią to tak a jeśli jest to tylko uchylanie lub wypadanie bez niedomykalnosci to nie. A co do uznania wypadania płatka jako choroby... cóż kiedy i tak musimy z tym żyć - tego się nie wyleczy... :(((( pozdrawiam s.