Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niecałkowity blok odnogi pęczka Hisa przy patologicznym prawogramie

Gość marianz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marianz

Mam zrobione EKG, wyników nie oglądał jeszcze mój lekarz. Wyjechał. *WYNIKI INTERPRETACJI EKG* 111 rytm zatokowy miarowy, 253 niecałkowity blok prawej odnogi pęczka Hisa, 411 prawogram patologiczny, 415 niska amplituda QRS w odprowadzeniach kończynowych. Czy ktoś pomógłby mi to rozszyfrować?

Witam Marianza, Niecałkowity blok prawej odnogi pęczka Hisa nie jest dużej rangi nieprawidłowością. U młodych osób może być traktowany, jako bardzo niewielkie odchylenie od normy. Każdy elektrokardiogram powinien być zinterpretowany przez lekarza, który bada pacjenta. Zawsze warto cierpliwie czekać na wizytę u lekarza, a jeżeli są wątpliwości - starać się przyspieszyć tę wizytę.

Witam, mam blokadę odnogi pęczka Hisa ale lewej echo i tomografia z kontrastem (tak się to chyba nazywa, badanie robione w uk) nie wykazały zmian patologicznych. Ale, niewyobrażalnie mnie to drażni, bo w pewien sposób zrobiłem się *niepełnosprawny* - np nie mogę oddawać krwi honorowo.Leków żadnych nie przyjmuje, badania kontrolne co 6 miesięcy. Jest wyjaśniona przyczyna powstawania tego schorzenia? Czy można to jakoś odblokować? (leki, zdrowy styl życia)