Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sebasss

Witam, Przed końcem zeszłego roku zasłabłem po treningu siłowym ( nigdy nie brałem suplementów) i stwierdzono u mnie wysoki poziom AST (365) i ALT (116). Po miesiącu ścisłej diety i codziennych treningów ne bieżni lub rowerku udało mi się zbić AST do 36, a ALT do 31. Niestety zaczeły pojawiąć sie duszności i bóle w klatce. Po RM kręgosłupa w odcinku piersiowym stwierdzono przebytą chorobę Schauermana, w ciągu 2 miesięcy 2 razy wylądowałem na pogotowiu z podejrzeniem zawału, lecz w rozpoznaniu wpisywano neuralgie i stres i tak prawdopodobnie było. Natomiast od jakiegoś czasu czuję rzężenie podczas oddychania, które wyczuwam kiedy się dobrze wyprostuję, kiedy jestem pochylony nie czuję wielkiego dyskomfortu. DO tego dochodzi dziwne uczucie palpitacji/ arytmii, które czuję raczej w układzie oddechowym niż w sercu, ale jest to na wysokości mostka. Mój kardiolog wykluczył chorobę wieńcową, zapalenie mięśnia sercowego itd. Wskazał na konieczność wykonania spirometrii wysiłkowej i bronchoskopii. Czekam na termin wizyty u pulmonologa, ale jednocześnie proszę o interpretację moich wyników krwi ( 2,5 tygodnia przed badaniem krwi skończyłem terapię na helicobacter ( miałem zapalenie błony ślusowej dwunastnicy+ refluks)). Leukocyty 5,1 Leukocyty 5,1 Erytrocyty 5,1 Hemoglobina 15,2 Hematokryt 44,7 MCV 87,3 MCH 29,7 MCHC 34,0 Płytki krwi 200 Limfocyty% 38 Inne ( Eo, Bazo, Mono)% 14 Neutrofile 2,40 RDW-CV 14 PDW 12 MPV 10,10 Gran. Segmentowane 38 L Gran. Kwasochłonne 6 H Gran zasadochłonne 1 Limfocyty 45 Monocyty 10 H AST 38 ALT 55 Z góry dziękuję za pomoc i poradę

Gość ania005

Coś pokręciłeś z tymi leukocytami i erytrocytami ,ogólnie badania ok .A nie jesteś ucuzlony na coś np.pyłki i inne ?A co do wchodzenia na forum to jeszcze niec nawalą więcej włączających się reklam to tu kaplica będzie .

Gość sebasss

Dziękuję za odpowiedź. Trochę mnie zaniepokoiło RTG płuc. Nie mam uczulenia i na RTG klatki z końca grudnia nie było żadnych zmian, więc nie wiem co mam myśleć. W czwartek idę do pulmonologa więc się wyjaśni :)

Czasem jak opisują różni lekarze to jeden coś zauważy a drugi nie ,albo dla jednego jakiś niuans na zdjeciu jest ważny a dla drugiego nie istotny .Być może miałeś częśto infekcje dróg oddechowych i taka *rozedma *wyszła .No ale jak mówisz ze idziesz do lekarza on wszystko wyjaśni .Napisz co powiedział ,może ktoś też będzie miał taki problem i twój temat mu pomozę lub nakieruje .

Na pewno napiszę kiedy się dowiem wszystkiego od pulmonologa. Mój kardiolog wspomniał, że podobnie może wyglądać początek sarkoidozy ( rzężenie w oskrzelach, wcześniej jeszcze miałem gwizdy podczas oddychania- może 2 miesiące temu, ale to zignorowałem) ale kardiolog to nie pulmunolog chociaż reguły nie ma i czasami inny specjalista też coś zauważy lub rozsądnie podpowie. ANIA05- masz rację co do wyników- leukocyty wyszły 5,1 tys/µl*, a erytrocyty 5,1 mln/µl*. Nie sprecyzowałem jednostek gdy podałem wyniki, chociaż tutaj są pewnie nieistotne bo i tak mieszczą się w normie. Pozdrawiam.

Jestem już po wizycie u pulmunologa. RTG pokazało zwapnienia w płucach, najprawdopodobniej po przebytym jakieś półtora roku wcześniej zapaleniu (wg. mnie płuc) oskrzeli, leczenie którego było kiepsko prowadzone przez mojego ówczesnego lekarza. W badaniu spirometrem dwa wskaźniki ( niestety nie potrafię powtórzyć które) wyniosły 108% i 97%. Podczas osłuchiwania nie było żadnych anomalii ( rzężenia nie czuję cały czas tylko w pewnych sytuacjach.) i nie ma podstaw do leczenia. W przypadku wystąpienia duszności będzie wykonana spirometria wysiłkowa. Póki co nie ma przesłanek do bardziej zaawansowanej diagnostyki pod kątem choroby układu oddechowego.