Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyniki badania holterowskiego u nastolatki

Gość fulocka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fulocka

Witam jestem Ania K. i mam 16 lat dzis dostałam wyniki z badania holterowskiego i prosze o pomoc w ich odczytaniu. :) podczas wykonywanego badania zarejestrowano 117766 Qrs*ów średni rytm HR wyniósł 92 max rytm 180 min rytm 48 ponadto wykryto: 7 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych 0 nadkomorowych częstoskurczy napadowych 231 tachykardii 0 bradykardii 6 przerw-pauz - powstają w mechanizmie bloku a-v II stopnia 2:1 np. 20360ms o godz. 22:56:01 1919ms o 02:00:16 2029ms o 06:40:45 2028ms o 7:31:11 o godzinie 05:07:21 blok a-v z zastępczym pobudzeniem węzłowym - vide przykład 0 migotań przedsionków 0 bloków Wenckebach-a 1 pobudzenie komorowe 1 pojedyncze przedwczesne pobudzenie komorowe 0 częstoskurczy komorowych 0 czynnych rytmów komorowych 0 liczba pobudzeń gromadnych 0 bigemii 0 trigemii 0 par pacjent zasygnalizował 13 sytuacji nietypowych szmer w punkcie erba. pacjentka z zaburzeniami rytmu serca tachykardia, blok-v II stopień czy wykazało mi to badanie coś poważnego?

Lekarz musi zobaczyć i porozmawiać z Tobą na temat tachykardii bo masz Jej trochę, ale to trzeba sprawdzić kiedy ona występuje czy podczas wysiłku czy w spoczynku czy towarzyszy Ci wtedy jakieś osłabienie czy inne objawy, masz bloki też trzeba sprawdzić co i jak bo nie zawsze wymagają leczenia, może potrzebne będzie usg serca, zbadanie tarczycy, sprawdzenie poziomu potasu, magnezu, dź do kardiologa i się nie stresuj.