Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Aorta wstępująca

Gość wiechu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 38 lat stwierdzono u mnie poszerzenie aorty wstępującej do 4,9 mm wyniki ekg, holter, pr.wysiłkowa, wyniki krwi ,wszystko jest poprawne brałem metohexal 100 zk rano i gopten 2 na wieczór,ciśnienie rano 130/90/62 w dzień 120/85/66 wieczorem 134/86/72 teraz mam brać lokren 10 i tritace 5 rano po pierwszym dniu mam teraz ciśnienie na poziomie 108/78/66 który zestaw jest leprzy przy aorcie poszerzonej a zarazem bardziej bezpieczniejszy.Czy poszerzenie aorty jest grożne ,czy jest to uleczalne w jaki sposób można nie doprowadzić do ,dalszego poszerzenia.
Tak poszerzenie aorty jest grożne , bo mozę doprowadzić do powstania tzw. tętniaka , ktory grozi peknieciem , a to jest stan bezposredniego zagrozenia zycia. Nie ma leczenie przyczynowego , a jedynie ograniczenie czynnikow ryzyka,a nadciśnienie jest jednym z najpowazniejszych
Właśnie...u mnie..teraz na zdjęciu płuc wyszlo.poszerzenie aorty wstępującej...a kilka tygodni wcześniej..przy badaniu p.przełykowym tętniak ale bez przecieku..postaraj się zrobić badanie echo serca.iiii dbać o Siebie..tzn;lekki ruch,zdrowe żywienie i pilnowanie ciśnienia.
Gość Ewa M.(27 lat)
Moja aorta wstępująca ma już 5, 3 -5,4 cm. Do stanu wymagającego leczenia operacyjnego zostało mi 1 milimetr, może dwa milimetry. A przeszłam już 3 operacje serca, więc każda interwencja chirurgiczna to duże ryzyko. Czy ktos z Was byl w podobnej sytuacji? Jak to się skończyło? Piszcie: ejmarczak@wp.pl