Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silne skurcze serca przy kołataniu i uczuciu paniki

Gość marcin93

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marcin93

Witam otóż mam 20 lat i martwi mnie od dłuzszego czasu moje serce. Na wstepie dodam ze jakies 4 lata temu miałem holter który nic nie wykazał, czesto przychodziłem do lekarza opisujac swoje objawy lecz nigdy nic na ekg nie wyszło i spławiali mnie do domu jakbym dramatyzował. Otóż takimi głownymi objawami to kłucie serca ,czasami kołatanie, szybki puls uczucie paniki itp. Kłucie ustało po tym jak łykam magnez. Byłem ostatnio na badaniach w poradni kardiologicznej i wyszło ze cisnienie dobre nie mam żadnej wady ani choroby, jedynie co to jestem takim człowiekiem ze w stresie szybko wzrasta mi puls + kołatanie uczucie omdlenia itp. tak wiec wychodzi na to ze nic mi nie dolega i ok niech bedzie ze to wszystko przez stres. Ale martwi mnie szczególnie jedna dolegliwość bede starał sie jak najdokładniej przedstawić to. Na wstepie dodam ze to nie zdarza mi sie w stresie tylko po prostu spokojnie np. ogladam cos i w tedy atakuje. Konkretnie to jest to hmm taki silny skurcz serca w jednej chwili po czym 2-3 nierównych silnych uderzeń, tej sytuacji towarzyszy uczucie jakby serce miało mi wraz z krwią w jednej chwili uderzyc do szyi taka jakby zadyszka cos co podchodzi mi z klatki do szyi ciezko to określić ale myśle ze tyle starczy. Dzisiaj miałem w nocy cos takiego tylko ze to było silne takie jak nigdy ok 4 takich mocnych i głebokich uderzeń przy czym towarzyszył taki szum w uszach a nastepnie jakies 5-8 normalnych uderzeń z tym ze nie równych, i dopiero po tym sie uspokaja wszystko. Martwi mnie to bo nie 1 raz sie to zdarza, powiedzmy co 2 dni w dzień. Jeszcze moge to przyrównać do tego jak pracuje silnik, powiedzmy to takie uczucie w tedy jak rusza sie samochodem i za mało da sie mu gazu to szarpnie i sie zdusi to tak własnie sie czuje po czym wraca do normy. Dodam ze ćwicze na ciezarach przyjmuje witaminy, dodatkowo cwicze ok 4x w tygodniu areobowo 30 minut. Nie mam zadnych nałogów nie pije nie pale a tym bardziej innych uzywek. Jako iż ćwicze zrowo sie odżywiam jak najmniej przetworzonej żywności tłucze to tylko oliwa z oliwek lub olej lniany żadnych zwierzęcych, nie bede psiał wiecej bo pod wzgledem diety to oceniam ja na 4,4+ ,i dlatego martwią mnie te ataki patrzac na to że dbam o siebie. Prosze o pomoc jakies porady ! Pozdrawiam

Gość PANTALON

Holtera można nosić do 48 godzin więc warto spróbować powtórzyć to badanie. Uzasadnij lekarzowi, że nie chcesz paść trupem jak inni sportowcy, niby okazy zdrowia, a było kilka przypadków, że na maratonie, czy podczas meczu człowiek pada twarzą do ziemi i nikt mu już nie może pomóc. Mój kardiolog mi powiedział, że to niewykryta arytmia...

Gość marcin93

Czyli mam po prostu powtórzyć badania dla pewności, zastanawia mnie też fakt czy moze to co mi dolega nie jest skutkiem zmiany treningu np. na cieższy intensywniejszy itd. no ale nie zmienia faktu ze bede musiał sie wybrać do lekarza