Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość annab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w liceum, czyli 7 lat temu miałam tachykardie bez stwierdzonej przyczyny, w holterze wyszło, że miałam nawet do 190 uderzeń serca/ minutę, brałam dużo leków min propranolol, niestety z braku wiedzy na 2 roku studiów rzuciłam sama te leki, gdyż nie odczuwałam już żadnych przyspieszeń serca. W tym roku, na ostatnim roku studiów miałam przez uczucie najpierw z długimi okresami remisji osłabienia, zawrotów głowy, mroczków przed oczami. w boże narodzenie dostałam cital, który po 3 miesiącach brania znów odrzuciłam. Niestety w lutym osłabienie i zawroty głowy, uczucie jak przed omdleniem, mrówki w stopach pojawiły się i tak trwały non stop przez około miesiąc. Zrobiłam pełne badanie krwi, tarczyca w normie, żelazo, krew też, jedynie mała ilość magnezu, sodu, potasu, wit b. nie wiem czy ma to znaczenie, w lutym przeszłam półpasiec ale mało objawowy. w marcu zawroty głowy jak sie nagle pojawiły, tak nagle się skończyły. w weekend majowy zrobiłam holtera, wyszło zatrzymanie na 4 sekundy akcji serca i nie wystąpienie (chyba) załamka T, lekarz stwierdził blok przedsionkowo-komorowy typu 1 lub 2, muszę zrobić badania. czytałam jednak że takie zatrzymanie serca nocne mogą być normalne też u zdrowego człowieka. mam dużo stresów- kończę trudne studia. oprócz tego często czuję jakby silne jedno uderzenie serca jakby robiło salto to chyba tzw potknięcie serca... nie wiem już co mam robić, proszę o odpowiedź

Blok 1 stopnia się nie leczy, blok 2 stopnia dzieli się na 2 podtypy. Pierwszego też się nie leczy tylko obserwuje a zaawansowana postać drugiego podtypu i bloku 3 stopnia zwykle wymaga rozrusznika. Ja sama mam bloki 2 stopnia Mobitz I lub inaczej wenckebacha. Na ostatnim holterze miałam ich w nocy i nad ranem około 9. Ilość bloków zwiększa się u mnie zawsze wraz ze zwiększeniem dawki betablokera - to logiczne. W nocy bloki te ponoć często występują u młodych ludzi. Takze jeśli masz ten sam blok co ja i głównie w nocy to głowa do góry. Z resztą kardiolog powinien Ci to wyjasnić.