Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Schudnięcie, suchość w jamie ustnej i zgaga a rak żołądka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Może zaczne od tego, skąd takie moje podejrzenie. Jest ostatnimi czasu pozytywny szum na temat książki **Chusta**, która idzie już do mnie pocztą. Główna bohaterka ma raka, jak sie okazało raka żołądka. Poczytałam troszke o tym i dość dużo objawów pokrywa się z moimi, niestety: schudła, 16kg w 3-6 msc, suchość w jamie, zgaga, czasami (no bo w sumie nie na porządku dziennym) bóle brzucha, ale już takie konkretne - boli cholernie.. lokalizacja - pod żebrami lub na środku. uczucie pełna, odbija mi się dość często. Miałam robione badanie na helicobakter (zapewne źle napisałam) pyroli (wrzody żołądka) - wynik wątpliwe. Miałam 0,9. Nie pamiętam jaka norma była dla braku i posiadania tego, w każdym bądź razie było bliżej wyniku **posiadania**.. Aktualnie zaczynam miesięczne praktyki i niestety nie wiem, kiedy uda mi się zawitać u lekarza, myśle że pod koniec maja.. Dodam, że mam 18, w sierpniu 19 lat.

Zrób rtg kręgosłupa piersiowego, bo podobne objawy moga być od dolnego piersiowego.Warto sprawdzić. I nie panikuj,od razu rak....? Pij na czczo i przed snem len mielony rozmieszany w ciepłej przegotowanej wodzie.Zrób USG jamy brzusznej.Pod żebrami z lewej czy z prawej?

Nie pija napojów kolorowych ,gazowanych,nie jesz zupy pomidorowej,nic smażonego i tłustego oraz słodkiego..Spróbuj np. rano napić się lnu,a potem zjeść kawałek sera białego bez chleba i białko jajka ugotowanego na twardo.ŻÓŁtka nie jedz. .To jedzenie ma odczyn zasadowy.Sprawdź czy po tym będzie coś bolało.

Ból głównie pod żebrami, czasami z lewej. Staram sie jeść zdrowo. Poza domem pije wode, w domu herbata, kubuś, żadko kawa. Staram się w ogóle nie jeść mięsa. Stawiam bardziej na warzywa i owoce. Słodkości - w sumie żadko, pomidorowa mi się już przejadła. Mam zamiar wyrobić sobie książeczke zdrowia w sanepidzie czyli badania kału. Myśle, że do lekarza pójde tak za góra 2 tygodnie z wszystkimi wynikami jakie robiłam/będe robić. Jeszcze takie pytanko: czy nabyte jakby tiki (?) mogą być skutkiem jakiś bakterii bądź pasożytów? Chodzi mi o to, że gdy nie mam napiętych mięśni nagle mam krótki napad tików ręki (ręka drga tak, jak trzęsie się osoba, której baaardzoo zimno). Dodam też, że od dłuższego czasu nie mam apetytu, mam, zaparcia, krew na papierze toalet., mam problemy ze snem (w dzień jestem zmęczona, mam ochote cały dzień przespać, ale z drugiej str w nocy nie potrafie zasnąć mimo iż w dzień staram się nie spać. Nie pijam zbytnio kawy, herbata głównie owocowa). Gdy wybiore się do lekarza, spisze chyba wszystkie dolegliwości na kartce..

Gość ania005

Jelsi robiłas test na helico i wyszedł wątpliwy to musisz go powtórzyć albo zrobić w labie i do lekarza .To trzeba przeleczyć bo ta bakteria jest bardzo niebezpieczna i to własnie z jej powodu cierpisz .plus refluks ,nadzerki na błonie śluzowej stąd ból ,podrażnienie żołądka .W twoim wieku rak żołądka to jakby trafić 6 w lootto 3 razy pod rząd wiec daj sobie spokój .Poza tym jest to jedyny rak na którego zachorowalnosć maleje .Nie tłuącz się brakiem czasu tylko maszeruj do lekarza i nie mećz się niepotrzebnie fizycznie i psychicznie .A i jeszcze jedno -pierszymi objawami rak żołaka jest niechęć do czekolady i mięsa ,i obajwy są bardzo niespecyficzne dlatego tak póżno jest wykrywany .Więc objawy takie jak ból występują w fazie ostatniej a ty na taką nie wyglądasz :)