Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość SamWieszKto

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SamWieszKto

Witam mam pytanie czy podczas chodzenia po domu i zmierzenia od razu cisnienia krwi można miec wartosc powyżesz 140/90 ?? gdy przejde po schodach i wejde do lazienki to czuje bicie swojego serca takie mocniejsze uderzenia to dośc normalne wysiłek itd.. jednak postanowilem wykonac w krótkim odstępie czasu od tego przejscia pomiar cisnienia i wyskoczyło 149/90 przez kolejne kilka dni sytuacja się powtarza nawet gdy przejdę sobie kawałek po domu i wykonam pomiar także jest znacznie ponad normę 148-149 to drugie 91 zazwyczaj . Pytanie moje jest następujące czy zdrowy człowiek który sobie spaceruje (chodzi) ma podwyższone cisnienie??(mowa tu o zwykłym chodzie) , czy jednak nie powinno trzymac się w granicach normy 140/90?? a dopiero po intensywnym wysilku wzrastac wraz z pulsem?? przepraszam ,że zadaje takie dziwne pytania jednak jest to dla mnie dosc nurtujące. mam 18lat cisnienie zawsze mialem dosc niskie 110/70

Gość ania05

Norma ciśnienia dotyczy ciśnienia w spoczynku ,po odpoczynku conajmniej 5 minutowym .To normalne że cisnienie wzrasta wraz z jakimś ruchem ciała .Jeśli cię to niepokoi to idz do kardiologa lub rodzinnego ,ale wg mnie jeśli po odpoczynku masz normalne nie ma powodów do obaw .

Gość anka3333

Myśmy zainwestowali z mężem w ciśnieniomierz Senior firmy Sanity. Na razie nie mamy zastrzeżeń. Rzeczywiście prosta obsługa, szybki pomiar, wyświetlacz przejrzysty, wynik widać jak na dłoni, nie trzeba przez szkło powiększające odczytywać.

Prosty w obsłudze jest ciśnieniomierz Simple Sanity. Dwa kliknięcia i pomiar gotowy. Fajny design, wygodny panel sterowania, wyświetlacz LCD. Można go kupić w niezłej cenie, biorąc pod uwagę, że to atestowany sprzęt medyczny, a nie jakaś zabawka.