Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Problemy psychiczne na intensywnej terapii po by-passach

Gość Bartek Z

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bartek Z

Witam piszę z problemem, gdyż sytuacja wygląda następująco.. Mój tato miał w zeszły wtorek operacje by pass i wszczepienie zastawki aortalnej. Operacja przeszła super, problemy zaczęły się w pierwszej nocy po operacji.. Dostał zawału, reanimowali go i intubowali. W dzień po tym znowu było ok, w nocy zatrzymało się serce.. I znowu walka o życie.. W dzień był w ciężkim stanie, w nocy tętno spadło mu do dwudziestu.. Od tej nocy jego stan się poprawiał, na tą chwilę jest dalej na intensywnej terapii, tylko problem jest podłoża psychicznego, gdyż twierdzi, że jest przed operacją i go wszyscy oszukują, trzymają go w więzieniu, jest agresywny itp... Proszę o pomoc co można zrobić????

Należy cierpliwie czekać. Być przy chorym. Odpowiadać prawdziwie na zadawane pytania. Tak, niestety się zdarza. To nie jest wina lekarzy. Każdy pacjent reaguje inaczej. Współczuje. Należy mieć nadzieje, że wszystko dojdzie do normy. Ja miałem dwie operacje.By-pass i po 4 latach Wymianę zastawki aortalnej. W obu operacjach były problemy, ale nie tak intensywne. Po pierwszej wystąpiła arytmia, a po drugiej spadek tętna. Miałem podłączony rozrusznik przez kilka dni. Wszystko się unormowało i obecnie po prawie 3 lat od ostatniej operacji i 77 lat życia czuje się dobrze. Jestem przekonany, że Tobie Bartek zaświeci słońce. Życzę zdrowia TATUSIOWI. Proszę o wiadomość. Pozdrawiam- Stanisław

Gość Bartek Z

Dzisiaj byliśmy u Taty i lekarze mówili, że jego stan fizyczny jest super. Tylko problem z głową dalej, ale podobno lepiej niż rano :) Dalej widzi pająki itp.. Jutro jedziemy do niego o 11 także napiszę coś więcej.. A tak do wiadomości to ma 61 lat..

Gość Dorota123

Witam!!! Mój teść miał to samo czyli bypassy i wymianę zastawki , w czasie operacji były problemy ,serce stawało ,wprowadzili go w stan śpiączki farmakologicznej też był na intensywnej po wybudzeniu mówił od rzeczy ,wymyślał sytuacje które nie miały miejsca,byliśmy przerażeni ,jednak lekarze zapewniali ,że tak może być i trzeba czasu;Dużo zdrówka dla taty i cierpliwości i wiary dla Waszej rodziny tak jak piszę trzeba to przeczekać , rozmawiać z nim , u mojego teścia minęło już 2 lata i wszystko jest ok ,pozdrawiam - Dorota

Faktycznie to dość powszechny problem. często się czyta że pacjenci po różnych zabiegach mają takie *zwidy*. Mózg człowieka jest nieodgadniony. Mój tato nie przechodził żadnej operacji ale trafił kiedyś do szpitala z gigantycznym poziomem cukru, był bliski śpiączki. Też wtedy miał różne zwidy, też twierdził że widzi pająki i robaki. Był agresywny, do tego stopnia że musieli go przypiąć pasami. Byłam zszokowana jak to zobaczyłam, popłakałam się, ale lekarze wytlumaczyli że to dla jego dobra, żeby sobie krzywdy nie zrobił i kroplówek nie powyrywał. Myślałam wtedy że zwariował, że tak już będzie zawsze. Ale gdy cukier się unormował tata znów był sobą, mówił że nie pamiętał tego że się tak zachowywał. potem przepraszał pielęgniarki za swe zachowanie, a te mówiły ze to się często zdarza u pacjentów. Także głowa do góry. Mózg musi dojść do siebie.

Gość Bartek Z

Wyobrazcie sobie ze moj Tata do dzisiaj jest w szpitalu..Było strasznie wielkie komplikacje ze wszystkim.. Pojawiło się krwawienie z odbytu. Pobrali materiał do badania. Wyniki za 10 dni.. Daj Bog zeby to tylko nie bylo to.... Tyle juz sie nacierpial.. Jeszcze walcza o druga noge ma usunieta 23 z miesnia piszczelowego... Masakra doslownie.. Pomozcie prosze modlitwa...