Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Postanowilem napisac tutaj aby mniej/wiecej stwierdzic co moze mi dolegac , chodzi o to ze mam 19 lat miesiac ponad 2 miesiace temu rzucilem palenie (palilem 2 i pol roku) 1 paczke dziennie. Tydzien po tym gdy rzucilem pojawily sie bole serca ktore zazwyczaj byly to wytrzymania , trwaly one od 20 sek do 5 min. Lecz od 4 dni pogorszylo sie , dostaje takich *atakow* 2 razy dziennie i sa o wiele mocniejsze, dzisiaj np dostalem takiego ataku lezac na kanapie po obiedzie, nie moglem zlapac glebszego oddechu ani zrobic jakiegos ruchu , trwalo to okolo min. Nic nikomu nie powiedzialem o tym jeszcze , u lekarza tez nie bylem poniewaz jestem za granica a tutejszych lekarzy sie boje po ostatnim incydencie, dopiero kolo sierpnia bede mogl sie udac do lekarza lecz chcial bym wiedziec wczesniej co mi moze dolegac. Z gory dziekuje i przepraszam za brak polskich znakow

MARCINEK19 Trudno powiedzieć co może być przyczyną Twoich dolegliwości, przypuszczać można wiele, ale bez badań tego się nie dowiesz. Piszesz, że to bóle serca, ale problem może być zlokalizowany w innym miejscu. Lekarz na pewno by się zapytał czy to ból po wysiłku, jaki ma charakter czy kłujący, czy rozpierający, czy pulsujący, itp. Rozumiem, że możesz być zrażony do lekarzy tam gdzie mieszkasz, ale proszę nie zwlekaj z wizytą u lekarza. Jesteś taki młody, powiedz lekarzowi o swoich dolegliwościach, wytłumacz dokładnie jak potrafisz. Powiem Ci, że ja mając 20 lat cierpiałam na bóle w okolicy serca, to był rozpierający ból, niezbyt silny, ale pozbawiający sił i powodujący lęk. Miałam zrobione echo serca, które wykazało, że z sercem jest ok. Po jakimś czasie się okazało, że mam na płucach guz wielkości 7 cm. Trzeba było go wyciąć, wraz z płatem płuca, bóle ustąpiły. W moim przypadku akurat to było przyczyną bólu, cały czas myślałam, że to serce. Moja znajoma ma też takie bóle i po badaniach okazało się, że to wina refluksu przełykowego. Można by tak wymieniać, aż na nerwicy skończywszy. Nie czekaj do sierpnia. Domagaj się badań, bo zdrowie to podstawa. Być może za granicą jest trudniej, ale trzeba walczyć o swoje. Życzę Ci zdrowia, trzymaj się dzielnie. Beata